Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/466

Bruselj, 27. aprila 2010

Komisija začenja javno posvetovanje o prihodnosti kulturnih in ustvarjalnih panog

Evropska komisija danes začenja javno spletno posvetovanje, s katerim želi izkoristiti celotni potencial evropskih kulturnih in ustvarjalnih panog. Posvetovanje je povezano z novo zeleno knjigo, ki poudarja potrebo po dostopnejših finančnih sredstvih zlasti za mala podjetja, kar je ključnega pomena za razcvet sektorja ter za prispevek k trajnostni in vključujoči rasti.

Evropske kulturne in ustvarjalne panoge niso bistvene samo za kulturno različnost naše celine,temveč so tudi eden od naših najbolj dinamičnih gospodarskih sektorjev, kipomembno prispeva k izhodu Evrope iz krize,“ je povedala evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade Androulla Vassilou.

Komisarka bo danes na novinarski konferenci v Bruslju odprla javno posvetovanje s Petrom Dundasom, kreativnim direktorjem ene od italijanskih najstarejših luksuznih blagovnih znamk Emilio Pucci.

„Zelo pozdravljam objavo zelene knjige Evropske komisije, saj poudarja osrednjo vlogo ustvarjalnih in umetniških sektorjev pri pospeševanju evropske gospodarske rasti,“ je dejal Dundas.

Sektor, ki vključuje uprizoritvene in vizualne umetnosti, kulturno dediščino, film, televizijo in radio, glasbo, založništvo, videoigre, nove medije, arhitekturo, oblikovanje, modno oblikovanje in oglaševanje, zagotavlja kakovostna delovna mesta petim milijonom ljudi v EU.

V evropski BDP prispeva 2,6-odstotni delež, kar je več kot mnogi sektorji predelovalne industrije. Rast kulturnih in ustvarjalnih panog je hitrejša od večine drugih gospodarskih dejavnosti.


Digitalizacija in globalizacija odpirata nove tržne priložnosti, zlasti za mala podjetja, ki pa se pri uresničevanju svojega celotnega potenciala zelo pogosto soočajo z ovirami. Javno posvetovanje bo zainteresirane strani in druge spodbudilo, da razmislijo o vprašanjih, kot so:

Kako lahko olajšamo dostop do financiranja malim in mikro podjetjem, katerih edina prednost je njihova ustvarjalnost?

Kako lahko Evropska unija pomaga zagotavljati pravo kombinacijo ustvarjalnih in upraviteljskih sposobnosti v teh sektorjih?

Kako lahko tudi z uporabo informacijske in komunikacijske tehnologije spodbudimo inovativnost in pripravljenost eksperimentiranja?

Kulturne in ustvarjalne panoge prav tako prispevajo h konkurenčnosti in socialni koheziji naših mest in regij. Evropske prestolnice kulture, kot so Lille, Liverpool in druge, so dokaz, da naložbe v ta sektor ustvarjajo delovna mesta in prispevajo k preoblikovanju podobe mesta. Čeprav se te panoge najprej razvijajo na lokalni in regionalni ravni, imajo lahko globalno razsežnost, saj prispevajo k evropski prisotnosti po vsem svetu. Podpora v njihovem lokalnem in regionalnem okolju jim lahko omogoči izhodišče za doseganje svetovnega uspeha.

Kulturne in ustvarjalne panoge lahko tudi koristno vplivajo na mnoga druga podjetja in na družbo nasploh. Oblikovalci so na primer postopoma postali bistveni del vodstvenih uprav v mnogih velikih družbah.

Javno posvetovanje v okviru zelene knjige bo potekalo do konca julija. Podrobnosti so na voljo v vseh 23 uradnih jezikih Evropske unije:

http://ec.europa.eu/culture/our-policy-development/doc2577_en.htm


Side Bar