Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/466

Bruxelles, 27 aprilie 2010

Comisia lansează o consultare publică referitoare la viitorul industriilor culturale și creative

Comisia Europeană lansează astăzi o consultare publică online menită să valorifice întregul potențial al industriilor culturale și creative din Europa. Consultarea este legată de o nouă carte verde care evidențiază ca element-cheie nevoia de a îmbunătăți accesul la finanțe, în special pentru micile întreprinderi, pentru a permite sectorului să se dezvolte și să contribuie la creșterea durabilă și inclusivă.

„Industriile culturale și creative din Europa nu sunt numai esențiale pentru diversitatea culturală de pe continentul nostru, ci reprezintă totodată sectoarele noastre economice cele mai dinamice. Ele dețin un rol important pentru a ajuta Europa să iasă din criză”, a declarat Androulla Vassiliou, comisar european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret.

Comisarul va lansa astăzi consultarea publică în cadrul unei conferințe de presă, la Bruxelles, alături de Peter Dundas, director de creație al uneia dintre cele mai vechi mărci de lux italiene, Emilio Pucci.

„Salut lansarea cărții verzi a Comisiei Europene, întrucât aceasta subliniază rolul central pe care îl deține sectorul creativ și artistic în impulsionarea creșterii economice europene”, a declarat dl Dundas.

Sectorul care include arta spectacolului, artele vizuale, patrimoniul cultural, industria cinematografică, televiziunea și radioul, muzica, publicarea, jocurile video, noile mijloace media, arhitectura, designul, creația de modă și publicitate, asigură slujbe de calitate pentru 5 milioane de persoane din UE.

Contribuția acestuia la PIB-ul european este de 2,6%, ceea ce reprezintă un rezultat mai bun decât cel al altor industrii manufacturiere. Totodată, industriile culturale și creative se dezvoltă mai rapid decât majoritatea sectoarelor economice.


Digitalizarea și globalizarea deschid noi oportunități de piață, în special pentru micile întreprinderi. Însă, aceste întreprinderi se confruntă foarte adesea cu obstacole în calea realizării potențialului lor deplin. Consultarea publică va încuraja factorii interesați, precum și pe alți actori să reflecteze asupra unor întrebări cum ar fi:

Cum putem facilita accesul la finanțare pentru micile întreprinderi și microîntreprinderi al căror unic avantaj îl reprezintă creativitatea?

Cum poate UE să asigure combinarea optimă a aptitudinilor creative cu cele de management în aceste sectoare?

Cum putem încuraja mai bine inovarea și experimentarea, inclusiv utilizarea mai amplă a tehnologiilor de informare și comunicare?

Industriile culturale și creative contribuie, de asemenea, la competitivitatea și coeziunea socială a orașelor și regiunilor noastre. Capitalele culturale europene, precum Lille, Liverpool și altele arată că investițiile în acest sector creează locuri de muncă și contribuie la transformarea imaginii orașelor. Deși, mai întâi, se dezvoltă pe plan local și regional, industriile culturale și creative au un potențial de extindere globală, contribuind la asigurarea unei prezențe europene pe mapamond. Sprijinul provenit din mediul lor local și regional poate să le ofere o rampă de lansare pentru a avea succes la nivel global.

Industriile culturale și creative pot, deopotrivă, să aibă efecte benefice care să se repercuteze asupra unei game ample de alte întreprinderi și asupra societății în general. Designerii, de exemplu, au devenit treptat o parte esențială în echipele de management ale multor societăți mari.

Consultarea publică lansată de cartea verde durează până la sfârșitul lunii iulie. Informații suplimentare sunt disponibile în toate cele 23 de limbi oficiale ale UE:

http://ec.europa.eu/culture/our-policy-development/doc2577_en.htm


Side Bar