Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/466

Brussel, 27 april 2010

Commissie start openbare raadpleging over de toekomst van de culturele en creatieve industrieën

De Europese Commissie start vandaag een online-raadpleging met als doel het volledige potentieel van de culturele en creatieve industrieën in Europa te ontsluiten. Deze raadpleging hangt samen met een nieuw groenboek. Daarin wordt benadrukt dat een betere toegang tot financiering, met name voor kleine bedrijven, essentieel is om de sector tot bloei te laten komen en zo bij te dragen tot duurzame en inclusieve groei.

"De Europese culturele en creatieve industrieën zijn niet alleen essentieel voor de culturele diversiteit van ons continent;  zij zijn ook een van onze meest dynamische economische sectoren. Daarom zijn ze van groot belang om Europa te helpen zich een weg uit de crisis te banen", aldus Androulla Vassiliou, Europees Commissaris voor Onderwijs, cultuur, meertaligheid en jeugdzaken.

De Commissaris geeft vandaag het startsein voor de openbare raadpleging op een persconferentie in Brussel met Peter Dundas, Creative Director van Emilio Pucci, een van de oudste Italiaanse merken van luxeartikelen.

"Ik verwelkom het groenboek van de Europese Commissie: het benadrukt de centrale rol die de creatieve en artistieke sectoren spelen als motor van Europese economische groei" aldus de heer Dundas.

De sector omvat podiumkunsten, beeldende kunsten, cultureel erfgoed, film, televisie en radio, muziek, boeken en tijdschriften, videospellen, nieuwe media, architectuur, design, modeontwerp en reclame, en is goed voor kwaliteitsbanen voor vijf miljoen mensen in de EU.


Met 2,6% van het bbp van de EU draagt  deze sector meer bij dan tal van andere sectoren. Ook groeien de culturele en creatieve industrieën sneller dan de meeste andere economische sectoren.

Digitalisering en mondialisering bieden nieuwe marktkansen, met name voor kleine bedrijven. Vaak kampen deze bedrijven met hinderpalen waardoor ze hun volledige potentieel niet kunnen waarmaken. De openbare raadpleging beoogt stakeholders en anderen aan het denken te zetten over de volgende vragen:

·         Hoe kunnen wij kleine en micro-ondernemingen die als enig kapitaal hun creativiteit hebben gemakkelijker toegang tot financiering geven?

·         Hoe kan de EU voor de juiste combinatie van creatieve en managementvaardigheden in deze sectoren helpen zorgen?

·         Hoe kunnen wij innovatie en experimenteren stimuleren, inclusief een groter gebruik van informatie- en communicatietechnologieën?

De culturele en creatieve industrieën dragen ook bij aan het concurrentievermogen en de sociale samenhang van onze steden en regio's. Europese culturele hoofdsteden zoals Lille, Liverpool en anderen bewijzen dat investeringen in deze sector banen scheppen en het imago van steden kunnen helpen veranderen. De culturele en creatieve industrieën ontwikkelen zich weliswaar in de eerste plaats op lokaal en regionaal niveau, maar hun reikwijdte is potentieel mondiaal, en draagt dus bij aan de Europese aanwezigheid op wereldniveau. Steun vanuit hun lokale en regionale omgeving kan hen helpen de sprong te maken naar wereldwijd succes.

De culturele en creatieve industrieën kunnen ook positieve overloopeffecten hebben op een breed scala van andere bedrijven en op de samenleving in haar geheel. Zo zijn ontwerpers gaandeweg een essentieel onderdeel geworden van het managementteam van tal van grote bedrijven.

De openbare raadpleging die door het groenboek op gang wordt gebracht, loopt tot eind juli. Nadere informatie in alle 23 officiële talen van de EU:

http://ec.europa.eu/culture/our-policy-development/doc2577_en.htm


Side Bar