Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE ES NL IT SV PT EL CS LV SK BG

IP/10/424

Bruxelles, 14 aprilie 2010

Premiile Uniunii Europene în cadrul programelor GreenLight și GreenBuilding: laureații economisesc până la 85% din consumul lor de energie

Aceste premii, lansate de Comisia Europeană în 2000 și, respectiv, 2005, încurajează organizațiile publice și private să îşi reducă în mod voluntar consumul de energie. Unul dintre cei 12 laureaţi ai ediţiei din 2010 ai programului GreenLight este consiliul municipal al oraşului Dagda din Letonia, care, după ce s-a alăturat acestei iniţiative în 2007, şi-a redus cu 85% consumul de energie pentru iluminat. La categoria GreenBuilding, două dintre cele mai bune proiecte de renovare, un imobil de birouri din Austria și o școală gimnazială din Germania, au economisit peste 80% din energie. Aceste inițiative implică peste 700 de participanți din întreaga Europă, care economisesc circa 545 GWh în fiecare an, adică echivalentul energiei utilizate în acelaşi interval de timp de două orașe europene de dimensiuni medii.

„Felicităm laureații acestor premii. Indiferent dacă fac parte din sectorul public sau privat, ei sunt dovada vie că organizațiile care investesc și inovează în domeniul eficienței energetice pot crea avantaje enorme pentru ele însele, având totodată o contribuție de vârf la o Europă mai durabilă. Diseminarea acestui tip de bune practici, inclusiv prin intermediul sistemelor de premiere de această natură, va avea un rol determinant în reuşita economică şi ecologică a strategiei Europa 2020”, au declarat Máire Geoghegan-Quinn, Comisarul european pentru cercetare, inovare şi ştiinţă, şi Günther Oettinger, Comisarul european pentru energie.

Gestionate de Centrul Comun de Cercetare (CCC) al Comisiei Europene, programele GreenLight şi GreenBuilding sunt sisteme cu participare voluntară care invită organizaţiile publice şi private să reducă consumul de energie al sediilor lor. Iniţiativa GreenLight încurajează partenerii să instaleze sisteme de iluminat economice, iar GreenBuilding încurajează ameliorarea eficienței energetice a clădirilor printr-o serie de măsuri precum izolarea termică, instalarea unor sisteme eficiente de încălzire și de aer condiţionat şi a unor sisteme inteligente de control, panouri fotovoltaice etc.

Cele două ceremonii de decernare a premiilor au loc la Frankfurt, pe 13 şi 14 aprilie, în cadrul conferinţei având ca temă ameliorarea eficienţei energetice a clădirilor comerciale („Improving Energy Efficiency in Commercial Buildings”, IEECB’10). În această ediţie din 2010, un total de 24 de participanţi vor fi premiaţi pentru rezultatele sau proiectele lor inovatoare. Deciziile de premiere au fost luate pe baza economiilor de energie realizate, a tehnologiilor utilizate şi a sectorului de care aparţin participanţii (clădiri publice, comerţ cu amănuntul, birouri şi aşa mai departe).

GreenLight

De la lansarea sa în anul 2000, iniţiativa GreenLight a atras peste 500 de parteneri din întreaga Europă. Înlocuind vechile sisteme de iluminat cu becuri moderne, economice, şi controlând utilizarea sistemelor de iluminat, aceşti parteneri au realizat economii totale de 241 GWh/an (vezi figura 1 de mai jos). Această cifră corespunde unei economii de costuri de aproximativ 24 de milioane de euro şi unei reduceri de peste 94 de milioane de kilograme de emisii de CO2 pe an.

Laureații programului GreenLight 2010

Organizaţie

Ţară

Economie de energie pentru iluminat

Águas do Cávado

Portugalia

39,40%

Consiliul municipal al orașului Dagda

Letonia

85%

Decathlon

Spania și România

România: 70%

Spania: 35,2% (medie)

 

 

 

E-on (Germania)

Germania

71,92%

ING Real Estate

Țările de Jos

70% (medie)

Le Centre de Dialyse du Bearn

Franța

53%

Municipiul Dobrich

Bulgaria

50%

NH Hotels – 1 hotel

Spania

60,24%

O.S.V.O Comp, a.s.

Slovacia

18% (cu un număr crescut de corpuri de iluminat și de ore de funcționare)

Hotel Marriott, Praga

Republica Cehă

68%

Administrația locală a orașului Villingen-Schwenningen

Germania

58%

Saule Birinius Pils SIA

Letonia

76%

Cel mai bun promotor: Infrax CVBA

Belgia

 

GreenBuilding

Inițiativa GreenBuilding, lansată în 2005 ca urmare a succesului pe care l-a avut inițiativa în domeniul iluminatului, a atras peste 185 de parteneri. Conform estimărilor, cele 286 de clădiri participante economisesc 304 GWh/an energie primară (adică electricitate, gaze naturale și combustibil pentru încălzire), cifră ce corespunde unei economii medii, exprimate în procente, de 41%.

Aceste rezultate au fost obținute prin combinarea mai multor măsuri (vezi figura 2 de mai jos), în principal prin instalarea unor sisteme mai eficiente de încălzire și de aer condiționat, urmate de o mai bună izolare a structurii clădirilor (adică separarea dintre mediul interior și cel exterior) și un sistem de iluminare mai eficient. O contribuție semnificativă a avut-o și exploatarea energiei solare și geotermice.

Concluziile importante ale acestui program pot contribui la promovarea unor măsuri de ameliorare a eficienței:

Pentru noile clădiri, costurile suplimentare pe care le implică investițiile ce urmăresc eficiența energetică sunt scăzute (sub 10% din investiții).

Majoritatea proiectelor au condus la economii mai mari decât se estimase iniţial.

Laureații programului GreenBuilding 2010

Cea mai bună întreprindere parteneră

Economii

Brostaden

Suedia

34 de clădiri renovate

38% economii de energie primară

Cele mai bune proiecte de renovare

Școala gimnazială Hengersberg

Germania

81% din cererea de energie primară

Piraeus Bank, sucursala Syggrou

Grecia

30% din cererea de energie finală

NH Principe de la Paz

Spania

49% din consumul de energie

48% din consumul de gaze

Biroul Manschein – recunoaștere specială pentru inovare

Austria

82% din consumul de energie primară

Cele mai bune proiecte noi

Phoenix Plaza

Croaţia

71% din cererea de energie pentru încălzire

ASILO Cologno Monzese

Italia

81% din cererea de energie primară

Biroul autorității portuare Gent – recunoaştere specială a potenţialului de reproductibilitate

Belgia

67% din cererea de energie primară

Biroul ENERGYbase – recunoaștere specială pentru inovare

Austria

72% din cererea de energie pentru încălzire

Recunoaştere specială din partea juriului

AB Vasilopoulos

Grecia

32% din consumul de energie electrică

SeaBridge Logistics

Belgia

73% din cererea de energie primară

Cel mai bun promotor al GreenBuilding

Levenger

Spania

 

Bengt Dahlgren

Suedia

 

În prezent, CCC evaluează rezultatele globale ale ambelor programe, iar rapoartele detaliate care fac sinteza principalelor măsuri, economii, motivații și experiențe în materie de eficiență energetică ale partenerilor vor fi publicate în cursul „săptămânii verzi” a Uniunii Europene, la începutul lui iunie.

Figura 1: Economii de energie realizate de ansamblul partenerilor GreenLight, pe categorii, până la sfârșitul lui 2008

Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED

Figura 2: Utilizare proporțională tipică a măsurilor de eficiență energetică aplicate în cadrul programului GreenBuilding

Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED

Informații suplimentare

Pentru mai multe informații despre programele GreenLight și GreenBuilding vă rugăm să consultați: http://re.jrc.ec.europa.eu/energyefficiency.


Side Bar