Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/420

Brussel, 13 april 2010

Commissie publiceert oproep ter waarde van 35 miljoen euro tot het indienen van projecten om milieu-uitdagingen om te zetten in zakelijke kansen

De Europese Commissie heeft vandaag een oproep ter waarde van 35 miljoen euro bekendgemaakt voor eco-innovatieprojecten die zullen worden gefinancierd in het kader van het programma Concurrentievermogen en innovatie (PCI). In het kader van deze oproep tot het indienen van voorstellen (PCI eco-innovatie 2010) worden fondsen beschikbaar gemaakt voor nieuwe projecten op het gebied van recycling, duurzame bouwproducten, de voedings- en dranksector en groen ondernemerschap. Vooral kleine ondernemingen met groene producten of diensten die steun voor marktpenetratie kunnen gebruiken, worden aangemoedigd voorstellen in te dienen. De oproep gaat vandaag van start en loopt tot 9 september 2010. Zowat 50 projecten kunnen voor financiering worden geselecteerd.

Janez Potočnik, Europees commissaris voor Milieu: "Deze oproep voor innovatieve projecten is een grote kans voor Europees ondernemerstalent om nieuwe ideeën onder de aandacht te brengen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Het PCI eco-innovatie toont aan dat aandacht voor het milieu uit bedrijfseconomisch oogpunt interessant is, met tal van producten en diensten die bewijzen dat concurrerende groei en milieubescherming hand in hand kunnen gaan."

De oproep heeft betrekking op vier belangrijke gebieden:

  • Recycling van materialen

  • Duurzame bouwproducten

  • De voedings- en dranksector

  • Groen ondernemerschap

Tot 50% van de projectkosten gedekt

De oproep is in het bijzonder gericht tot kmo's die groene producten, processen of diensten hebben ontwikkeld waarvoor technisch bewijs bestaat, maar die hun plaats op de markt nog niet hebben gevonden. Via deze oproep wordt rechtstreekse medefinanciering geboden aan de hand van subsidies die tot 50% van de totale projectkosten dekken. Met 35 miljoen euro beschikbare fondsen voor 2010 zouden tussen 45 en 50 nieuwe projecten worden gefinancierd.

De projecten worden geselecteerd op basis van hun innovatieve aanpak, hun markttoepassingspotentieel en de mate waarin zij bijdragen tot het Europese milieubeleid, vooral op het vlak van efficiënt beheer van hulpbronnen.

Zowat 44 projecten zijn momenteel aan de gang onder deze regeling, en verwacht wordt dat er nog eens 45 zullen worden opgestart in de loop van dit jaar. Enkele voorbeelden: het verwerken van gebruikte banden tot waardevolle isolatiematerialen; het gebruiken van bamboeplantages om 'grijs' water; het vervangen van conventionele papieren etiketten door innovatieve lasertechnologieën.

De oproep tot het indienen van voorstellen voor 2010 wordt vandaag voorgesteld tijdens de infodag eco-innovatie in het Charlemagne-gebouw in Brussel. De uiterste indieningstermijn is 9 september.

Achtergrond: PCI eco-innovatie

Met een totaal budget van zowat 200 miljoen euro tijdens de periode 2008-2013 ondersteunt het PCI eco-innovatie de eerste toepassing en de verdere marktpenetratie van duurzame oplossingen waarbij beter gebruik wordt gemaakt van Europa's natuurlijke hulpbronnen. Het PCI eco-innovatie is de "groene draad" van het programma Concurrentievermogen en innovatie (PCI) en levert een dynamische bijdrage aan het actieplan voor milieutechnologie (Environmental Technologies Action Plan, ETAP).

Voor meer informatie:

Alle relevante documenten met betrekking tot de oproep:

http://ec.europa.eu/environment/eco-innovation/application_en.htm

In heel Europa zullen verscheidene nationale infodagen worden georganiseerd.

De data en plaatsen zijn te vinden op:

http://ec.europa.eu/environment/eco-innovation/events_en.htm


Side Bar