Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/420

Brüsszel, 2010. április 13.

A Bizottság 35 millió EUR értékű pályázati felhívást tesz közzé olyan projektek támogatására, amelyek célja a környezetvédelmi kihívások üzleti lehetőséggé alakítása

Az Európai Bizottság a mai napon 35 millió EUR összegű támogatásra tett közzé pályázati felhívást a Versenyképességi és Innovációs Keretprogram finanszírozásában az ökoinnováció témakörében. A Versenyképességi és Innovációs Keretprogram (CIP) 2010-es Ökoinnovációs pályázati felhívásának keretei között az anyagok újrahasznosítása, a fenntartható építési termékek, az élelmiszer- és italágazat, valamint a környezetbarát üzletvitel témaköreiben lehet pályázni. Különösen várják azoknak a kisvállalkozásoknak a pályázatait, amelyek környezetbarát termékekkel vagy szolgáltatásokkal foglalkoznak, és támogatásra van szükségük ahhoz, hogy betörjenek a piacra. A pályázati felhívás mától érhető el, és egészen 2010. szeptember 9-ig áll nyitva. Körülbelül 50 pályázat nyerhet támogatást.

Janez Potočnik, európai környezetvédelmi biztos a következőket nyilatkozta: A mostani innovációs pályázati felhívás rendkívüli lehetőség Európa tehetséges vállalkozásainak arra, hogy megmutassák új ötleteiket ökológiai lábnyomunk csökkentésére. A CIP Ökoinnovációs programja jó példa arra, hogy a környezetvédelem elősegítése jó üzlet lehet, hiszen számos termék és szolgáltatás bizonyítja, hogy a versenyképes növekedés és a környezet védelme nem zárják ki egymást

A felhívás négy fő területet fed le:

  • anyagok újrahasznosítása,

  • fenntartható építési termékek,

  • élelmiszer- és italágazat,

  • környezetbarát üzletvitel.

A nyertes pályázatok a projektköltségek 50%-át fedezhetik a támogatásból

A felhívás kifejezetten azoknak a kis- és középvállalkozásoknak szól, amelyek olyan környezetbarát terméket, eljárást vagy szolgáltatást fejlesztettek ki, amely, bár technikailag igazolható, még nem tudta megvetni lábát a piacon. A felhívás közvetlen társfinanszírozást ajánl a projekt teljes költségének 50%-áig. A 2010-es pályázati eljárásban lehívható 35 millió EUR-t várhatóan 45–50 új projekt között fogják elosztani.

A nyertes projekteket az újszerű megközelítés, a várható piaci fogadtatás és az európai környezetvédelmi szakpolitikához való hozzájárulásuk, különösen az erőforrás-hatékonyság alapján választják ki.

Jelenleg 44 hasonló projekt fut a támogatási program keretében, és várhatóan további 45-öt kezdenek meg még az idei év során. Ezek között említhető például: a használt gumiabroncsok szigetelőanyaggá való alakítása; bambuszültetvények használata a „szürke víz”, tisztítása során; és a megszokott papírcímkék felváltása újszerű lézertechnológiával.

A 2010-es pályázati felhívásokat a mai napon mutatják be a brüsszeli Charlemagne épületben rendezett CIP Ökoinnovációs Információs Nap során. A pályázatok benyújtási határideje szeptember 9.

Háttér CIP Ökoinnováció

A 2008–2013 közötti időszak alatt mintegy 200 millió eurós költségvetéssel rendelkező CIP Ökoinnováció az Európa természeti erőforrásainak minél előnyösebb felhasználását elősegítő hosszú távú megoldások kialakítását és piaci alkalmazását támogatja. A CIP Ökoinnováció a Versenyképességi és Innovációs Keretprogram (CIP) egyik környezetvédelmi területe, és a Környezettechnológiai Cselekvési Terv (ETAP) egyik dinamikus mozgatórugója.

További információ:

Az összes fontos pályázati dokumentum megtalálható a következő címen:

http://ec.europa.eu/environment/eco-innovation/application_en.htm

Európa-szerte számos nemzeti információs nap kerül majd megrendezésre. A fontos dátumok és helyszínek megtekinthetőek a következő címen:

http://ec.europa.eu/environment/eco-innovation/events_en.htm


Side Bar