Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/420

Bryssel 13. huhtikuuta 2010

Komissio jakaa 35 miljoonaa euroa hankkeille, joilla muunnetaan ympäristöhaasteet liiketoimintamahdollisuuksiksi

Euroopan komissio käynnisti tänään 35 miljoonan euron arvoisen ehdotuspyynnön ekoinnovointihankkeille, jotka rahoitetaan kilpailukyvyn ja innovoinnin puiteohjelmasta (CIP). CIP:n Ekoinnovointi-osiota koskevan vuoden 2010 ehdotuspyynnön puitteissa rahoitusta voidaan myöntää uusille hankkeille, joiden aiheena on materiaalien kierrätys, kestävät rakennusmateriaalit, elintarvikkeet ja juomat tai ympäristöä säästävät liiketoimintakäytännöt. Hakemuksia toivotaan erityisesti pieniltä yrityksiltä, jotka tarjoavat ympäristöä säästäviä tuotteita tai palveluja ja tarvitsevat apua niiden markkinoille saattamiseen. Tänään käynnistetty ehdotuspyyntö päättyy 9. syyskuuta 2010. Rahoitettavaksi voidaan valita noin 50 hanketta.

”Tämä innovatiivisia hankkeita koskeva ehdotuspyyntö tarjoaa eurooppalaisille huippuyrityksille erinomaisen tilaisuuden esitellä uusia ideoita ekologisen jalanjälkemme pienentämiseksi. CIP:n Ekoinnovointi-osio osoittaa, että ympäristön suojeleminen on eduksi myös taloudelle: lukuisat tuotteet ja palvelut osoittavat, että kilpailuun perustuva kasvu ja ympäristönsuojelu voivat käydä käsi kädessä”, totesi Euroopan ympäristökomissaari Janez Potočnik.

Ehdotuspyyntö kattaa seuraavat neljä alaa:

    materiaalien kierrättäminen

    kestävät rakennusmateriaalit

    elintarvikkeet ja juomat

    ympäristöä säästävä liiketoiminta.

Enintään 50 % hankkeen kustannuksista voidaan kattaa

Ehdotuspyyntö on kohdennettu erityisesti pk-yrityksille, jotka ovat kehittäneet sellaisen ympäristöä säästävän tuotteen, prosessin tai palvelun, joka on testattu teknisesti muttei ole vielä löytänyt paikkaansa markkinoilla. Ehdotuspyynnössä hankkeille tarjotaan suoraa yhteisrahoitusta avustuksina, jotka voivat kattaa enintään 50 % hankkeen kokonaiskustannuksista. Vuoden 2010 ehdotuspyynnön kautta saatavana olevilla 35 miljoonalla eurolla pyritään toteuttamaan 45–50 uutta hanketta.

Hankkeet valitaan niiden innovatiivisuuden, markkinoillesaattamispotentiaalin ja sen perusteella, miten niillä voidaan edistää Euroopan ympäristöpolitiikkaa, erityisesti resurssitehokkuutta.

Tällä hetkellä tämä järjestely koskee 44:ää hanketta, ja toiset 45 hanketta on tarkoitus käynnistää vielä tämän vuoden aikana. Hankkeissa esimerkiksi muunnetaan käytettyjä renkaita laadukkaaksi eristysmateriaaliksi, käytetään bambuviljelmiä ns. harmaan jäteveden, puhdistamiseen ja korvataan tavanomaiset paperiset merkinnät innovatiivisilla laserteknologioilla.

Vuoden 2010 ehdotuspyyntö esitellään tänään CIP:n Ekoinnovointi-osiota käsittelevillä tiedotuspäivillä Charlemagne-rakennuksessa Brysselissä. Hakemusten määräpäivä on 9. syyskuuta 2010.

Taustaa: CIP:n Ekoinnovointi-osio

CIP:n Ekoinnovointi-osiosta kaudella 2008–2013 saatavana olevilla noin 200 miljoonan euron kokonaisvaroilla tuetaan sellaisten kestävien ratkaisujen ensimmäisiä sovelluksia ja markkinoilletuloa, jotka hyödyntävät Euroopan luonnonvaroja paremmin. CIP:n Ekoinnovointi-osio on CIP:n ympäristöä säästävä osio, joka edistää ympäristöteknologioita koskevan toimintasuunnitelman (ETAP) täytäntöönpanoa aktiivisella tavalla.

Lisätietoja:

Kaikki ehdotuspyyntöön liittyvät asiakirjat ovat saatavilla verkkosivulla

http://ec.europa.eu/environment/eco-innovation/application_en.htm

Aiheesta järjestetään useita tiedotuspäiviä eri puolilla Eurooppaa. Tiedotuspäivien ajankohdat ja paikat ovat nähtävillä verkkosivulla

http://ec.europa.eu/environment/eco-innovation/events_en.htm


Side Bar