Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/404

Brüsszel, 2010. március 31.

Megújult lendület az élelmezésbiztonság területén: az EU fellép az éhezés ellen a fejlődő országokban

Az Európai Bizottság ma két új uniós szakpolitikai keretet fogadott el, hogy segítse a fejlődő országokat az élelmezésbiztonság kérdésének kezelésében vészhelyzetben és hosszú távon egyaránt. A célkitűzések arra irányulnak, hogy hozzájáruljanak a szegénység és az éhezés felszámolásához kapcsolódó millenniumi fejlesztési célkitűzés (első cél) teljesítéséhez, valamint maximalizálják a humanitárius támogatás hatékonyságát olyan válságokban, ahol az élelmezésbiztonság hiánya életeket veszélyeztet. Az élelmezésbiztonság magában foglalja az élelmiszer rendelkezésre állását, az élelmiszerhez való hozzáférést, valamint az élelmiszer minőségét. A Bizottság egy olyan, környezetbarát és fenntartható mezőgazdasági modell jövőképét ösztönzi, amely a fejlődő országok és piacok valós helyzetéhez alkalmazkodik, és rendelkezésre álló, hozzáférhető és megfelelő tápértékű élelmiszereket eredményez. A Bizottság ezért arra összpontosít, hogy javítsa a mezőgazdasági kistermelők termelékenységét és a vidéki közösségek ellenállóképességét, támogassa az élelmezésbiztonság irányításának fejlesztését, valamint erősítse a különösen veszélyeztetett népcsoportokat célzó segítségnyújtási mechanizmusokat.

Andris Piebalgs, az Európai Bizottság fejlesztési biztosa a következőket mondta: „Az élelmezésbiztonság továbbra is kiemelt fontosságú kérdés az Unió számára. Fejlődő partnereinkkel kapcsolatos politikánk középpontjába az élelmezésbiztonságot, valamint a fenntartható mezőgazdaságot és vidékfejlesztést helyeztük. Elfogadhatatlan, hogy 2010-ben még mindig egymilliárd embert sújt az éhezés és alultápláltság. Ezért ma felvázolom jövőképünket arra vonatkozóan, hogy hogyan tudja az Unió strukturáltabban segíteni a fejlődő országokat az éhezés és szegénység kettős csapásának kezelésében, hogy teljesíthessük a millenniumi fejlesztési célkitűzéseket.”

Az élelmezésbiztonság keretét kiegészítő, új humanitárius élelmiszersegély keret meghatározza azokat a célkitűzéseket, elveket és megközelítéseket, amelyek alátámasztják a válságok során az élelmezésbiztonság akut hiányának és az alultápláltságnak a kezelésére irányuló uniós erőfeszítéseket. A hangsúly azon van, hogy elérjék a katasztrófák idején táplálkozási szempontból leginkább veszélyeztetteket – különösen a nőket és a gyermekeket–, megvédjék a megélhetést biztosító eszközöket, valamint fenntartsák a válság sújtotta közösségek saját maguk élelmezésére irányuló képességét rövid és hosszú távon egyaránt.

Kristalina Georgieva, az Európai Bizottság humanitárius segítségnyújtásért felelős biztosa kifejtette: „Még válságok idején is léteznek az egyszerű élelmiszerosztásnál hatékonyabb módok arra, hogy segítsünk az embereknek. Például vetőmagokat és eszközöket biztosíthatunk ahhoz, hogy a katasztrófa által érintett termelők újra talpra állhassanak. Vészhelyzeti készpénz-támogatásokat nyújthatunk, hogy az emberek megvásárolhassák a szükséges élelmiszert, ezáltal a helyi termelőket is segítjük ebben a folyamatban. Célunk, hogy a vészhelyzetekben kialakuló éhezés kezelését szolgáló szélesebb eszköztár révén válaszunkat az egyedi szükségletekhez igazítsuk.”

A Haiti vonatkozásában rendezett nemzetközi donorkonferenciát megelőzően Piebalgs biztos és Georgieva biztos New York-ban részt vett egy az Európai Parlament képviselőivel és nem kormányzati szervezetekkel tartott reggelin, ahol a biztosoknak lehetőségük nyílt arra, hogy megvitassák az élelmiszersegélyről és élelmezésbiztonságról szóló közlemények tartalmának gyakorlati alkalmazását az egyik olyan helyen, ahol arra a legnagyobb szükség van, nevezetesen Haitin.

Az elmúlt években növekedett a globális éhezés és alultápláltság, amely hatással van az emberi fejlődésre, a társadalmi és politikai stabilitásra, valamint a millenniumi fejlesztési célok teljesítésének haladására, továbbá nagymértékű szenvedéssel és emberáldozatokkal jár. A fejlődő országokra súlyos hatást gyakorolt az élelmiszerárak emelkedése 2007-2008 folyamán, valamint a pénzügyi válság.

Az új uniós szakpolitika abban segíti a fejlődő országokat, hogy megerősítsék az élelmezésbiztonság négy pillérét mind fejlesztési, mind sürgősségi szempontból: i. az élelmiszerek rendelkezésre állásának javítása, ii. az élelmiszerhez való hozzájutás javítása, iii. a megfelelő tápértékű élelmiszer minőségének javítása és bevitelének biztosítása, valamint iv. a válságmegelőzés és -kezelés hatékonyságának fokozása. Az Unió arra is törekszik majd, hogy az élelmezésbiztonság átfogó szervezetét hatékonyabbá tegye. A Bizottság ezért a következőket javasolja:

  • Az ökológiailag hatékony, intenzívebbé váló mezőgazdasági termeléshez a mezőgazdasági kistermelőknek és különösen a nőknek nyújtott támogatásra való összpontosítás;

  • A kereslet-vezérelt mezőgazdasági kutatáshoz, bővítéshez és innovációhoz nyújtott támogatás jelentős növelése – a cél, hogy 2015-re 50%-os növekedést érjünk el;

  • Közös kezdeményezés az Afrikai Unióval az afrikai termőföld-politikai iránymutatás végrehajtásának felgyorsítása érdekében;

  • A helyi körülményekhez igazított, célzott és rugalmas szociális biztonsági háló kialakításának, illetve bővítésének támogatása;

  • A táplálkozásnak a fejlesztési politikákba történő hatékonyabb beépítésének előmozdítása, többek között az oktatásban, az egészségügyben, valamint a kapcsolódó kapacitásépítésben;

  • A világ élelmezésbiztonságával foglalkozó bizottság reformjának támogatása annak érdekében, hogy az élelmezésbiztonság terén kulcsfontosságú globális intézménnyé váljon.

A vészhelyzeti fellépés vonatkozásában az Unió arra is törekszik majd, hogy megerősítse a nemzetközi humanitárius rendszer kapacitását annak érdekében, hogy kellő időben és hatékonyan eredményes és megfelelő válaszokat tudjon adni.

Az Európai Bizottság 2010–2012 között továbbá mintegy 3 milliárd EUR támogatást nyújt majd a G8-vezetők 2009-es csúcstalálkozóján elfogadott, globális élelmezésbiztonsággal kapcsolatos kezdeményezés keretében.

A mai közleményt a Miniszterek Tanácsa és az Európai Parlament fogja megvitatni.

További információk:

Uniós szakpolitikai keret a fejlődő országoknak az élelmezésbiztonsági kihívások kezeléséhez nyújtott segítségre

http://ec.europa.eu/development/services/dev-policy-proposals_en.cfm

A humanitárius élelmiszersegélyről szóló bizottsági közlemény:

A humanitárius élelmiszersegélyekről szóló általános oldal:

http://ec.europa.eu/echo/policies/food_assistance_en.htm.

Közvetlen link a dokumentumokhoz:

– a humanitárius élelmiszersegélyről szóló közlemény:

http://ec.europa.eu/echo/files/policies/foodaid/HFA_Communication_220310.pdf.

– a humanitárius élelmiszersegélyről szóló szolgálati munkadokumentum:

http://ec.europa.eu/echo/files/policies/foodaid/HFA_SWD_220310.pdf.


Side Bar