Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/380

Bruxelles, 29 martie 2010

Comisia UE intensifică eforturile de combatere a traficului de persoane

Comisia Europeană a propus astăzi noi reguli de intensificare a eforturilor de combatere a traficului de persoane. Noua propunere va contribui la combaterea sclaviei moderne prin asigurarea coerenței normelor naționale privind infracțiunile și pedepsele, a unei mai bune asistențe a victimelor și a unor acțiuni de urmărire penală mai stricte pentru criminalii responsabili de traficul de persoane.

Doamna Malmström, comisarul responsabil pentru afaceri interne, a declarat: „În secolul al XXI-lea, nu ar trebui să existe femei și fete care fac obiectul sclaviei sexuale, copii bătuți și maltratați, obligați să cerșească și să fure, tineri obligați să muncească în condiții îngrozitoare pentru salarii de mizerie. Aceste infracțiuni sunt inacceptabile, indiferent de circumstanțe. Trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a-i opri pe responsabilii acestor acte.”

În conformitate cu estimările Organizației Internaționale a Muncii, la nivel mondial cel puțin 2,45 milioane de persoane sunt victime ale muncii forțate după ce au făcut obiectul traficului de persoane. Majoritatea victimelor traficului de persoane sunt exploatate pentru prostituție (43%) – în mare parte femei și fete – și ca furnizori de servicii domestice (32%). Conform estimărilor, câteva sute de mii de persoane fac obiectul, în fiecare an, al traficului de persoane, către UE sau pe teritoriul UE.

Astăzi, Comisia a propus norme UE care prevăd obligativitatea ca statele membre UE să acționeze pe trei fronturi: aducerea în fața organelor judiciare a criminalilor responsabili de traficul de persoane, protejarea victimelor și prevenirea infracțiunilor. În curând, Comisia va lua măsuri în vederea desemnării, la nivelul UE, a unui „coordonator al combaterii traficului de persoane”, vizând ca politica antitrafic europeană să fie mai eficientă, vizibilă și coerentă, inclusiv în ceea ce privește combaterea cauzelor profunde ale acestui fenomen și colaborarea cu țările terțe.

Propunerea ar spori coerența normelor naționale privind infracțiunile și pedepsele. Infractorii ar putea fi acuzați chiar și în cazul în care comit infracțiuni în străinătate. Instrumentele de anchetă folosite pentru combaterea criminalității organizate ar trebui puse la dispoziția poliției și a autorităților judiciare.

Victimele ar beneficia de găzduire și îngrijiri medicale care să le permită să își revină, precum și de protecție în calitate de martori astfel încât să nu le fie teamă să depună mărturie împotriva autorilor infracțiunii. Victimele ar beneficia, de asemenea, de asistență juridică pe parcursul procedurilor, inclusiv cu scopul de a solicita despăgubiri financiare.

În scopul extinderii eforturilor de prevenire a traficului de persoane, propunerea vizează sensibilizarea, într-o mai mare măsură, a potențialelor victime cu privire la riscul de a cădea victimă traficanților, precum și sensibilizarea funcționarilor publici în vederea identificării cazurilor de trafic și a soluționării acestora. Propunerea încurajează aplicarea de sancțiuni împotriva persoanelor care, în cunoștință de cauză, utilizează sau cumpără servicii de la victime ale traficului de persoane. Aceasta prevede, de asemenea, instituirea, în statele membre, a unor organisme de monitorizare a punerii în aplicare a acestor acțiuni.

Această nouă propunere se bazează pe propunerea legislativă prezentată în 2009 în vederea înlocuirii normelor existente aflate în vigoare din 2002 (IP/09/472). Ca urmare a intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona, propunerea anterioară trebuie reformulată. Aceasta va permite, de asemenea, Comisiei Europene să verifice dacă legislația UE este transpusă corect în legislațiile naționale și să introducă acțiuni în fața Curții de Justiție împotriva țărilor care nu respectă prevederile acestei propuneri.

Propunerile vor fi discutate în Parlamentul European și în Consiliul de Miniștri și odată aprobate vor fi transpuse în legislațiile naționale.

Context

MEMO/10/108

Comisia a propus, de asemenea, astăzi, măsuri de combatere a abuz sexual asupra copilului (IP10/379, MEMO/10/107)

Propunerea de astăzi poate fi consultată la următoarea adresă:

http://ec.europa.eu/justice_home/news/intro/news_intro_en.htm


Side Bar