Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/36

Bruselj, 20. januarja 2010

EU začela evropsko leto 2010: naredimo konec revščini!

Evropska komisija in špansko predsedstvo EU bosta jutri prižgala zeleno luč za evropsko leto 2010, ki bo v znamenju boja proti revščini in socialni izključenosti. Namen kampanje s sloganom „Naredimo konec revščini!“ je boj proti revščini, ki neposredno prizadene šestino Evropejcev, postaviti v središče pozornosti v EU. Predsednik Evropske komisije José Manuel Durão Barroso in španski predsednik vlade José Luis Rodríguez Zapatero bosta jutri na prireditvi v Madridu naznanila začetek evropskega leta.

„Boj proti revščini in socialni izključenosti je bistvenega pomena za izhod iz krize. Vse prepogosto se dogaja, da recesija najbolj prizadene najšibkejše v družbi. Zato mora evropsko leto 2010 spodbuditi ozaveščanje in prizadevanja za bolj vključujočo družbo, ki je pomemben del nove strategije EU 2020, ki sem jo predlagal,“ je dejal predsednik Komisije José Manuel Durão Barroso.

Vladimír Špidla, evropski komisar za zaposlovanje, socialne zadeve in enake možnosti, je dodal: „Šestina Evropejcev dnevno komaj shaja, revščina pa lahko prizadene vsakega od nas ter naše družbe na splošno. Čeprav se revščina večinoma obvladuje na nacionalni ravni, tri četrtine Evropejcev pričakujejo, da jim bo na pomoč priskočila EU. Evropsko leto to tematiko postavlja v sam vrh prioritet, tako da bomo po vsej Evropi združili moči za boj proti revščini in socialni izključenosti.“

Skoraj 80 milijonov Evropejcev, tj. 17 % vseh v EU, trenutno živi pod pragom revščine. To zaskrbljujoče dejstvo odmeva tudi v javnosti, kar je razvidno iz nedavne raziskave Eurobarometra o odnosu do revščine (glej tudi IP/09/1585 ). Velika večina Evropejcev (73 %) meni, da je revščina v njihovi državi splošen problem, 89 % pa jih od svoje vlade pričakuje, da sprejme nujne ukrepe za reševanje tega problema. Večina vprašanih sicer meni, da bi morale v prvi vrsti ukrepati nacionalne vlade, 74 % pa jih pričakuje, da bo tudi EU odigrala pomembno vlogo.

Evropsko leto 2010 je namenjeno ozaveščanju ključnih akterjev, kot so vlade in socialni partnerji ter splošna javnost, o vzrokih za revščino in njenih posledi cah v Evropi. Namen evropskega leta je tudi mobilizirati te različne partnerje v boj proti revščini, podpirati socialno integracijo in vključenost ter spodbujati jasne zaveze pri pripravi nacionalnih in evropskih politik, ki obravnavajo revščino in socialno izključenost.

V tem letu bodo aktivnosti v veliki meri decentralizirane, nacionalne programe pa bo pripravilo vseh 29 sodelujočih držav, in sicer 27 držav članic EU ter Norveška in Islandija. Za evropske in nacionalne kampanje o ozaveščanju ter številne druge nacionalne projekte, ki so povezani z različnimi nacionalnimi prioritetami, je namenjenih 17 milijonov EUR.

Obveščevalna kampanja za evropsko leto bo vključevala tudi tekmovanje novinarjev, umetniške pobude in dva tedna v maju in oktobru, ko se bodo po celi EU zvrstile različne nacionalne prireditve v zvezi z omenjeno problematiko. Leto se bo v okviru belgijskega predsedovanja končalo s sklepno konferenco 17. decembra v Bruslju.

Partnerjem je namenjen del spletne strani kampanje ( http://www.2010againstpoverty.eu ), ki spodbuja povezovanje in skupne pobude med ključnimi akterji, kot so organizacije civilne družbe ter lokalni in regionalni organi. Prav tako bodo na spletni strani predstavljeni dogodki iz posameznih sodelujočih držav.

Glej tudi Memo 10/08

Dodatne informacije

Evropsko leto boja proti revščini in socialni izključenosti 2010:

http://www.2010againstpoverty.eu/

Video News Release : Poverty is still a reality in Europe

http://www.tvlink.org/mediadetails.php?key=a4caf6e35e7b306be79b&title=Poverty+is+still+a+reality+in+Europe&titleleft=Social%20affairs

Raziskava Eurobarometer o odnosu do revščine in socialne izključenosti (celotno poročilo, zbirno poročilo in informacije po državah):

http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb_special_en.htm


Side Bar