Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/36

Brüsszel, 2010. január 20.

Az EU „Tegyünk a szegénység ellen!” mottóval indítja útjára a 2010-es európai évet

Az Európai Bizottság és a spanyol elnökség holnap útjára indítja „A szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem” európai évét. A „Tegyünk a szegénység ellen!” mottó alatt futó kampány célja, hogy középpontba állítsa a minden hatodik európait érintő szegénység elleni küzdelmet. José Manuel Durão Barroso, az Európai Bizottság elnöke és a spanyol miniszterelnök, José Luis Rodríguez Zapatero a holnap Madridban tartandó ünnepségen nyitják meg ünnepélyesen az európai évet.

„A szegénység és a társadalmi k irekesztés elleni küzdelem szerves része a válság leküzdésének. Sajnos, a recesszió túl gyakran a társadalom legsebezhetőbb tagjait sújtja a legerősebben. Ezért kell a 2010-es európai évnek olyan katalizátorként szolgálnia, amely tudatosítja a problémát, és amely lendületet ad egy befogadóbb társadalom kialakításához. Ez utóbbi elemi alkotórésze az általam javasolt 2020-ig szóló uniós stratégiának,” fejtette ki José Manuel Durão Barroso bizottsági elnök.

Európában minden hatodik ember naponta küzd a megélhetésért, de a szegénység mindenki mást is érinthet – és a társadalom egészére kihatással van. Míg a szegénység elleni küzdelem eszközei nagyrészt nemzeti szinten állnak rendelkezésre, az európai polgárok harmada az EU‑tól is elvárja, hogy segítsen. Az európai év a legfontosabb megoldandó problémák közé emeli be a szegénységet, hogy Európa együttes erővel harcolhasson ellene és a társadalmi kirekesztés ellen,” tette hozzá Vladimír Špidla foglalkoztatásért, szociális ügyekért és esélyegyenlőségért felelős biztos.

Csaknem 80 millió európai – vagyis uniószerte az emberek 1 7%‑a – él jelenleg a szegénységi küszöb alatt. A közelmúltban folytatott Eurobarometer-felmérés szerint ez a nyugtalanító adat erős visszhangra talált a közvéleményben (lásd IP/09/1585 ). Az európaiak túlnyomó része (73%) úgy tekint a szegénységre, mint az országában jelen lévő széleskörű problémára, míg 89 százalékuk azonnali lépéseket vár kormányától a probléma kezelése érdekében. Míg a legtöbben saját nemzeti kormányukat tartják elsődlegesen felelősnek, a válaszadók 74%-a az Uniótól is elvárja, hogy fontos szerepet vállaljon.

A 2010-es európai év célja, hogy a társadalmi kulcsszereplőkben, mint a kormányok és a szociális partnerek, valamint a lakosság körében is jobban tudatosítsa az Európában tapasztalható szegénység okait és következményeit. Célja továbbá, hogy mozgósítsa az említett szereplőket a szegénység elleni harcra; propagálja a társadalmi integrációt és összetartozást; ösztönözze az olyan uniós és nemzeti politikák kidolgozására vonatkozó kötelezettségvállalásokat, amelyek a szegénység és a társadalmi kirekesztés ellen veszik fel a harcot.

Az európai évhez kap csolódó tevékenységek nagyrészt decentralizáltak lesznek. Mind a 29 résztvevő ország (a 27 EU-tagállam, valamint Norvégia és Izland) saját nemzeti programot dolgozott ki. 17 millió eurós költségvetést különítettek el figyelemfelhívó uniós és nemzeti szintű kampányokra, valamint több száz, a különböző nemzeti prioritásokhoz kapcsolódó nemzeti projektre.

Az európai év kommunikációs kampányának elemei közé tartozik egy újságírói verseny, egy művészeti kezdeményezés, valamint a „fókuszhetek”, amikor májusban és októberben egy-egy hét alatt számos nemzeti esemény bonyolítanak le egy időben Európa-szerte. Az évzáró konferenciára a belga elnökség védnöksége alatt kerül sor december 17-én Brüsszelben.

Elősegítendő a kulcsszereplők, mint például a civil társadalmi szervezetek, valamint a helyi és regionális hatóságok közötti kapcsolatépítést és a közös kezdeményezéseket a kampány honlapjának ( http://www.2010againstpoverty.eu ) része egy olyan felület, ahol a partnerek megtalálhatják egymást. A honlap a résztvevő országokban rendezendő eseményekről is tájékoztatást ad.

Lásd még: Memo 10/08

További információk:

A szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai éve (2010)

http://www.2010againstpoverty.eu/

Video News Release : Poverty is still a reality in Europe

http://www.tvlink.org/mediadetails.php?key=a4caf6e35e7b306be79b&title=Poverty+is+still+a+reality+in+Europe&titleleft=Social%20affairs

A szegénység és a társadalmi kirekesztéssel kapcsolatos véleményekről végzett Eurobarométer-felmérés (teljes jelentés, összefoglaló jelentés és az országokra lebontott adatok)

http://ec.europa.eu/public_opinion/ index archives/eb_special_en.htm


Side Bar