Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/368IP/10/366

Bruselj, 25. marca 2010

Komisija razpisala drugo novinarsko nagrado EU za prispevke o zdravstvu

Evropska komisija je danes razpisala drugo novinarsko nagrado EU za prispevke o zdravstvu, objavljene v tisku ali na spletu. Nagrada je del kampanje „Evropa za bolnike“, ki se je začela septembra 2008. Namenjena je spodbujanju kakovostnega novinarstva, ki opozarja na vprašanja zdravstvenega varstva in pravic bolnikov. Letošnja nagrada je nadaljevanje prve novinarske nagrade za prispevke o zdravstvu, za katero se je potegovalo 460 člankov novinarjev iz vse Evropske unije.

Novinarje vabimo, da svoje članke, objavljene v tisku ali na spletu med 16. junijem 2009 in 1. julijem 2010, pošljejo s spletno prijavnico. Razpis se zaključi 1. julija 2010 ob polnoči.

Zmagovalci bodo izbrani na naslednji način: v vsaki državi Evropske unije bo nacionalna žirija, sestavljena iz novinarjev in zdravstvenih strokovnjakov, pod vodstvom Evropske komisije izbrala enega domačega finalista. Žirija EU bo potem izmed 27 finalistov izbrala tri finaliste na ravni celotne EU. Ko bodo potrjena imena članov nacionalnih žirij in žirije EU, bodo objavljena na spletni strani novinarske nagrade.

Zmagovalci bodo prejeli denarne nagrade v višini 5 000 EUR za prvo, 3 000 EUR za drugo in 2 000 EUR za tretje mesto. Jeseni 2010 bodo vsi finalisti iz vseh držav povabljeni v Bruselj na medijski seminar o vprašanjih na področju zdravstva v EU. Novinarska nagrada EU za prispevke o zdravstvu je bila prvič razpisana leta 2009.

Lanskoletna zmagovalka je bila Estelle Saget (Francija) s člankom Starši se seznanijo s shizofrenijo (La schizophrénie expliquée aux parents), objavljenim v časopisu „L'Express“. Drugo nagrado je prejela Audrė Srėbalienė (Litva) za članek „Krvna sestra“ („Kraujo sesė“), objavljen v reviji "Savaitinis zurnalas", tretje mesto pa je pripadlo Emiliji Chiscop (Romunija) za članek „Presunljiva zgodba o volji in pogumu“ („Drama si secretul unei doctorate“), objavljen v dnevniku „Ziarul de Iaşi“.

Novinarska nagrada EU za prispevke o zdravstvu in kampanja Evropa za bolnike sta financirani v okviru drugega programa Skupnosti na področju zdravja 2008–2013. Dodatne informacije o pravilih in pogojih so na voljo na spletni strani.

Članek lahko pošljete preko spletne strani novinarske nagrade, kjer je na voljo tudi več informacij o nagradi:

http://ec.europa.eu/health-eu/journalist_prize/2010/index_en.htm

Več informacij o kampanji Evropa za bolnike je na voljo na:

http://ec.europa.eu/health-eu/europe_for_patients/index_da.htm

Drugi program Skupnosti na področju zdravja 2008–2013:

http://ec.europa.eu/health/programme/policy/index_en.htm


Side Bar