Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/366

Bruxelles, 25 martie 2010

Comisia lansează cel de-al doilea premiu UE pentru jurnalism în domeniul sănătății

Astăzi, Comisia Europeană lansează cel de-al doilea premiu european pentru jurnalism în domeniul sănătății, care se va acorda jurnaliștilor pentru articole publicate în presa scrisă și pe internet. Premiul face parte din campania „Europa pentru pacienți”, lansată în septembrie 2008. Obiectivul său este de a stimula și de a recompensa jurnalismul de înaltă calitate care crește nivelul de sensibilizare cu privire la asistența medicală și drepturile pacienților. Premiul din acest an urmează primului premiu pentru jurnalism în domeniul sănătății, care a atras peste 460 de articole redactate de jurnaliști de pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

Jurnaliștii sunt invitați să își trimită articolele publicate în presa scrisă sau pe internet între 16 iunie 2009 și 1 iulie 2010 prin intermediul unui formular de înscriere online. Competiția se încheie la miezul nopții de 1 iulie 2010.

Câștigătorii vor fi aleși după cum urmează: în fiecare țară UE, un juriu național compus din jurnaliști și experți în sănătate publică, prezidat de un reprezentant al Comisiei Europene, va selecta un finalist național. Un juriu UE va selecta apoi trei câștigători la nivel UE dintre cei 27 de finaliști. Numele membrilor juriilor naționale și ai juriului UE vor fi publicate pe site-ul internet al premiului pentru jurnalism, imediat ce sunt confirmate.

Câștigătorii vor primii premii în bani în valoare de 5 000 EUR pentru primul loc, 3 000 EUR pentru locul doi și 2 000 EUR pentru locul trei. Toți finaliștii naționali vor fi invitați la Bruxelles în toamna anului 2010 pentru a participa la un seminar media pe teme de sănătate la nivel UE. Premiul UE pentru jurnalism în domeniul sănătății a fost lansat pentru prima dată în 2009.

Anul trecut, câștigătoarea primului loc a fost Estelle Saget (Franța) cu un articol intitulat „Schizofrenia explicată familiei și prietenilor”, publicat în „L'Express”. Audrė Srėbalienė (Lituania) a câștigat locul al doilea cu articolul său, „Soră de sânge”, publicat în „Savaitinis zurnalas", iar Emilia Chiscop (România) a câștigat premiul al treilea cu articolul „O tulburătoare poveste despre voință și curaj”, publicată in „Ziarul de Iași”.

Premiul UE pentru jurnalism în domeniul sănătății și campania „Europa pentru pacienți” sunt finanțate în cadrul celui de-al doilea program de acțiune comunitară în domeniul sănătății 2008-2013. Informații suplimentare privind regulile și condițiile de participare sunt disponibile pe site-ul internet.

Pentru a trimite un articol și pentru informații suplimentare privind premiul, vă rugăm să vizitați site-ul internet al premiului pentru jurnalism:

http://ec.europa.eu/health-eu/journalist_prize/2010/index_en.htm

Pentru informații suplimentare privind campania „Europa pentru pacienți”:

http://ec.europa.eu/health-eu/europe_for_patients/index_da.htm

Cel de-al doilea program de acțiune comunitară în domeniul sănătății 2008-2013:

http://ec.europa.eu/health/programme/policy/index_en.htm


Side Bar