Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/366

Brussel, 25 maart 2010

Commissie organiseert voor de tweede keer de EU-gezondheidsprijs voor journalisten

De Europese Commissie organiseert voor de tweede keer de EU-gezondheidsprijs voor journalisten. De prijs maakt deel uit van de campagne "Europa voor patiënten", waarvoor in september 2008 het startsein is gegeven. Doel is degelijke journalistiek op het gebied van gezondheidszorg en patiëntenrechten te stimuleren en te belonen. Voor de eerste EU-gezondheidsprijs voor journalisten werden ruim 460 artikelen van journalisten uit heel de Europese Unie ingediend.

Journalisten kunnen gedrukte artikelen of onlinepublicaties die tussen 16 juni 2009 en 1 juli 2010 zijn gepubliceerd, met behulp van een onlineformulier indienen. De artikelen moeten uiterlijk 1 juli 2010 vóór middernacht worden ingediend.

De winnaars worden als volgt geselecteerd: in elk land van de EU selecteert een door de Europese Commissie voorgezeten nationale jury van journalisten en deskundigen op het gebied van de volksgezondheid één nationale finalist. Een EU-jury selecteert vervolgens drie winnaars uit de 27 finalisten. Zodra de namen van de nationale en EU-juryleden bekend zijn, worden ze op de website van de wedstrijd gepubliceerd.

De winnaars ontvangen een geldprijs (respectievelijk 5000, 3000 en 2000 euro). Alle nationale finalisten worden in het najaar van 2010 naar Brussel uitgenodigd om deel te nemen aan een mediaseminar over Europese gezondheidsthema's. De EU-gezondheidsprijs voor journalisten is in 2009 voor het eerst toegekend.

Vorig jaar ging de hoofdprijs naar Estelle Saget (Frankrijk) voor haar in "L'Express" gepubliceerde artikel "La schizophrénie expliquée aux parents". Audrė Srėbalienė (Litouwen) won de tweede prijs voor haar in "Savaitinis zurnalas" gepubliceerde artikel "Blood sister" en Emilia Chiscop (Roemenië) kreeg de derde prijs voor haar in "Ziarul de Iaşi" gepubliceerde artikel "Moving tale of will and courage".

De EU-gezondheidsprijs voor journalisten en de campagne "Europa voor patiënten" worden gefinancierd uit hoofde van het tweede EU-gezondheidsprogramma 2008-2013. Nadere informatie over de regels en voorwaarden vindt u op de website.

Nadere informatie over de EU-gezondheidsprijs voor journalisten vindt u op de volgende website:

http://ec.europa.eu/health-eu/journalist_prize/2010/index_en.htm

Nadere informatie over de campagne "Europa voor patiënten" vindt u op de volgende website:

http://ec.europa.eu/health-eu/europe_for_patients/index_da.htm

Het tweede EU-gezondheidsprogramma 2008-2013:

http://ec.europa.eu/health/programme/policy/index_en.htm


Side Bar