Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/366

Brüsszel, 2010. március 25.

A Bizottság meghirdeti a második Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díjat

Az Európai Bizottság második alkalommal hirdeti meg a nyomtatott és az elektronikus sajtóban publikáló újságírók számára kiírt versenyben elnyerhető Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díjat. A 2008 szeptemberében elindított „Európa a betegekért” elnevezésű kampány keretében létrehozott díj célja az egészségügyi ellátás és a betegjogok fontosságának tudatosítására törekvő színvonalas újságírás ösztönzése és elismerése. Az első Egészségügyi Újságírói Díj elnyerésére több mint 460 újságírói cikk érkezett Európa minden részéről. Az első díj nyomdokaiba lépve az idei pályázat hasonló sikerre törekszik.

Az újságírók a versenyben a nyomtatott vagy az elektronikus sajtóban 2009. június 16. és 2010. július 1. között megjelent cikkekkel vehetnek részt egy online pályázati űrlap kitöltésével. Jelentkezni 2010. július 1-jén éjfélig lehet.

A nyertesek kiválasztása a következőképpen zajlik: első lépésben minden európai uniós országban újságírókból és egészségügyi szakértőkből álló nemzeti zsűri alakul, melynek elnöki tisztségét az Európai Bizottság egyik helyi tisztviselője tölti be. Ez a nemzeti zsűri dönt a tagállam jelöltjéről. Ezt követően egy európai uniós zsűri a 27 nemzeti jelölt közül kiválasztja a három uniós nyertest. A nemzeti és európai uniós zsűrik hivatalos összeállása után a zsűritagok nevei megtekinthetőek lesznek az Újságírói Díj honlapján.

A győztes versenyzők pénzjutalomban részesülnek: az első helyezett nyereménye 5 000 euró, a másodiké 3 000 euró, míg a harmadiké 2 000 euró. Valamennyi nemzeti jelölt meghívást kap Brüsszelbe 2010 őszére, hogy részt vegyen egy uniós egészségügyi kérdésekkel foglalkozó szemináriumon. Az Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díjat első ízben 2009-ben ítélték oda.

Tavaly, az első helyezettnek járó díjat Estelle Saget (Franciaország) nyerte el „La schizophrénie expliquée aux parents” (A skizofréniáról a szülõknek) című cikkével, melyet a „L'Express” című hetilap publikált. A második helyezett Audrė Srėbalienė (Litvánia) lett „Kraujo sesë” (Vértestvér) című írásával, melyet a „Savaitinis žurnalas” közölt le, míg a harmadik díjat Emilia Chiscop (Románia) vihette haza „Drama si secretul unei doctorate” (Egy orvosnő tragédiája és titka) című cikkével, mely a „Ziarul de lasi” nevű lapban jelent meg.

Az Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díj és az „Európa a betegekért” elnevezésű kampány finanszírozása a 2008–2013-as időszakra szóló, második közösségi egészségügyi program költségvetésébõl valósul meg. A versenyben való részvételre vonatkozó egyéb szabályok és feltételek a honlapon olvashatók.

A cikkek beküldéséhez, valamint a díjjal kapcsolatos további információért kérjük, látogasson el az „Európa a betegekért” kampány honlapjára:

http://ec.europa.eu/health-eu/journalist_prize/2010/index_en.htm

Az „Európa a betegekért” kampányról bővebb információt a következő weboldalon kaphat:

http://ec.europa.eu/health-eu/europe_for_patients/index_da.htm

A 2008–2013-as időszakra szóló, második közösségi egészségügyi programmal kapcsolatos információkért tekintse meg az alábbi honlapot:

http://ec.europa.eu/health/programme/policy/index_en.htm


Side Bar