Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/366

Bruxelles, den 25. marts 2010

EU-sundhedsprisen for journalister uddeles for anden gang

Europa-Kommissionen oplyser i dag, at EU-sundhedsprisen for journalister, der skriver om sundhed i de trykte medier og i onlineartikler, vil blive uddelt for anden gang. Prisen er et af elementerne i kampagnen "Et EU for patienterne", der blev indledt i september 2008. Formålet er at stimulere og belønne god journalistik, som sætter fokus på sundhedspleje og patienters rettigheder. Da EU-sundhedsprisen for journalister blev lanceret sidste år, blev der indsendt over 460 artikler fra journalister i hele EU.

Journalisterne opfordres til at indsende artikler, der er offentliggjort i trykte medier eller online mellem den 16. juni 2009 og den 1. juli 2010. Der skal anvendes et onlineskema hertil. Sidste frist for indsendelse af artikler er midnat den 1. juli 2010.

Vinderne udvælges på følgende måde: I hvert EU-land udvælger en national jury en vinder, som går videre til finalen. Den nationale jury er sammensat af journalister og folkesundhedseksperter og har en repræsentant fra Kommissionen som formand. En EU-jury udpeger dernæst tre vindere blandt de 27 finalister. Så snart navnene på medlemmerne af de nationale juryer og EU-juryen er kendt, offentliggøres de på webstedet for journalistprisen.

Der er en kontantpræmie på 5 000 EUR til vinderen af finalen, 3 000 EUR til andenpladsen og 2 000 EUR til tredjepladsen. Alle nationale finalister bliver inviteret til Bruxelles i efteråret 2010 til et medieseminar om sundhed. EU-sundhedsprisen for journalister blev uddelt første gang i 2009.

Førstepladsen gik sidste år til Estelle Saget (Frankrig) for en artikel om skizofreni ("Schizophrenia explained to family and friends"), der blev offentliggjort i "L'Express". Audrė Srėbalienė (Litauen) vandt andenpræmien for sin artikel om leukæmi ("Blood sisters"), der blev offentliggjort i "Savaitinis zurnalas", og Emilia Chiscop (Rumænien) vandt tredjepræmien for en artikel, der også handlede om skizofreni ("Moving tale of will and courage"), og som blev offentliggjort i "Ziarul de Iaşi".

EU-sundhedsprisen for journalister og EU-kampagnen "Et EU for patienterne" finansieres over det andet EF-handlingsprogram for sundhed 2008-2013. Nærmere oplysninger om regler og betingelser findes på hjemmesiden.

Yderligere oplysninger om indsendelse af artikler og om sundhedsprisen findes på hjemmesiden om journalistprisen:

http://ec.europa.eu/health-eu/journalist_prize/2010/index_en.htm

Yderligere oplysninger om kampagnen "Et EU for patienterne":

http://ec.europa.eu/health-eu/europe_for_patients/index_da.htm

Andet EF-handlingsprogram for sundhed 2008-2013:

http://ec.europa.eu/health/programme/policy/index_en.htm


Side Bar