Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE ES

IP/10/344

Bryssel den 24 mars 2010

Miljö: Gävle får pris för europeiska trafikantveckan 2009

Gävle har tilldelats förstapris för sin kampanj i samband med europeiska trafikantveckan 2009. Enligt en oberoende expertgrupp är Gävle den ort som under den europeiska trafikantveckan 2009 gjort mest för att främja initiativet ”klimatsmart i stan”. León i Spanien och Ivanić-Grad i Kroatien var de två andra finalisterna. Priserna överlämnades igår kväll av miljökommissionär Janez Potočnik vid en ceremoni i Bryssel.

”Belastningen på vår miljö tvingar oss att inse att rörlighet inte är något självklart och att vi måste hitta nya sätt för vår rörlighet och på sätt aktivt bidra till att förbättra vår planet, vår egen hälsa och våra ekonomier. Europeiska trafikantveckan är ett perfekt uttryck för denna strävan”, sa Janez Potočnik.

Europeiska trafikantveckan 2009

Mer än 200 miljoner människor i hela Europa deltog i trafikantveckan 2009 som ägde rum den 16–22 september i 2 181 europeiska städer. Temat var ”Klimatsmart i stan”, vilket innebar att aktiviteterna inriktades på lokala initiativ för att bekämpa klimatförändringarna. Priset delas ut till de lokala myndigheter som anses ha gjort mest för att öka allmänhetens kunskap om frågor som rör ett hållbart system för rörlighet och som genomfört projekt för att få till stånd en övergång till hållbara stadstransporter. Förstapristagaren valdes ut av en oberoende grupp av transportexperter som utvärderade 29 bidrag och upprättade en lista över de 11 lokala myndigheter som man ansåg hade nått utmärkta resultat under den europeiska trafikantveckan 2009.

Gävle vinnare

Gävle stad har under trafikantveckan främjat rörligheten genom en blandning av traditionella aktiviteter och nya sociala media. Aktiviteterna omfattade seminarier på arbetsplatser för att främja miljövänliga resor, gratis utdelning av choklad till pendlare på centralstationen och cykeltävlingen Gästrikeloppet 2009, som anordnades på Bilfria dagen. 20-åriga Ingrid Bergström Nilsson var Gävle stads egen bloggare. Hon reste runt i kommunen med allmänna transporter och rapporterade om sina intryck. Mediastudenter från Gävle gjorde en video om veckans händelser som sedan användes som marknadsföringsverktyg. Gävle stad avdelade även särskilda parkeringsplatser för elbilar med möjlighet att ladda upp batterierna och ställde upp nya cykelställ vid busshållplatser för att främja aktivt resande.

Ivanić-Grad finalist

Den lilla staden Ivanić-Grad i Kroatien, som ligger 30 kilometer öster om Zagreb utsågs till en av finalisterna för att med en begränsad budget ha främjat rörligheten i staden. Stadens program uppmärksammade flera olika aspekter av miljö och rörlighet genom ett antal temadagar, däribland en miljödag då man redogjorde för ett lokalt avfallhanteringsprojekt, en dag med temat ”rörlighet och hälsa” med gratis blodtrycksmätning för allmänheten, en ”energieffektivitetsdag” med en informationspunkt som redogjorde för Ivanić-Grad’s energibesparingsprojekt och en temadag ”tillgänglighet för alla” med inriktning på funktionshindrades behov. Ivanić-Grad har också beslutat att anta ett miljöövervakningsprogram för buller och för luft-, vatten- och markkvalitet. Det är tredje gången som en kroatisk stad finns med bland vinnarna i samband med europeiska trafikantveckan. Koprivnica blev förstapristagare 2007.

Léon finalist

León som ligger i norra Spanien ställde upp med ett omfattande aktivitetsprogram i samband med kampanjen klimatsmart i stan. Juryn hade tagit särskilt intryck av det omfattande samarbete och de samråd som ägt rum med stadens olika aktörer däribland lokala politiker, handlare, skolor och frivilligorganisationer. Bland annat anordnades gatugymnastik för att främja fysisk aktivitet, utsläpps- och bullertester på fordon som utfördes av rörliga kontrollenheter och en utomhusvisning av Al Gores dokumentärfilm ”En obehaglig sanning”. Vidare anordnas en bilfri dag med gratis allmänna transporter. För att bekräfta sitt engagemang för hållbar rörlighet i staden antog León permanenta bestämmelser om fartbegränsningar på 30 km i gamla stan och i områdena kring universiteten samt ett nytt system för offentlig cykeluthyrning i närheten av ett välbesökt vandrarhem.

Europeiska trafikantveckan 2010

Europeiska trafikantveckan 2010 kommer att anordnas den 16–22 september under temat ”Res smartare, må bättre” och inriktas på sambandet mellan transporter och hälsa.

http://www.mobilityweek.eu/


Side Bar