Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/338

V Bruslju, 23.03.2010

Komisija odpira posvetovanje o izkušnjah s statutom evropske družbe

Statut evropske družbe (Societas Europaea SE) podjetjem, ki poslujejo v več kot eni državi članici, omogoča, da svoje mednarodno poslovanje preoblikujejo pod enotno evropsko oznako. To jim omogoča poslovanje v stabilnem pravnem okviru, znižanje notranjih stroškov delovanja v več državah in s tem večjo konkurenčnost na notranjem trgu. SE je v nekaterih državah članicah zelo priljubljena, a se v drugih ni prijela. Evropska komisija je odprla javno posvetovanje, da ugotovi, ali so za izboljšanje delovanja statuta SE potrebne spremembe. S spremembo statuta SE želi Komisija povečati uporabo teh družb po vsej Evropski uniji.

Komisar za notranji trg in storitve Michel Barnier je dejal: „To je odlična priložnost, da ugotovimo, kako se statut evropske družbe po petih letih uporablja v praksi. Menim, da lahko SE občutno zmanjša stroške za podjetja, ki poslujejo na mednarodni ravni. Vendar je jasno, da je veliko bolj priljubljena v nekaterih državah kot v drugih. Želim ugotoviti, zakaj je temu tako in ali moramo sedanje predpise spremeniti. Rad bi pozval vse zainteresirane strani, da nam povedo, kaj menijo o tem.“

Študija in posvetovanje

V skladu z Uredbo o SE mora Komisija po petih letih od začetka veljavnosti Uredbe poročati o njeni uporabi v praksi in po potrebi predlagati spremembe. Komisija je za zagotovitev podatkov, na katerih bo temeljilo poročilo, decembra 2008 naročila zunanjo študijo, o njej pa želi zdaj zbrati mnenja zainteresiranih strani. Komisija bo odgovore upoštevala v poročilu o SE, ki ga pripravlja, vse skupaj pa bo 26. maja 2010 dopolnila še s konferenco na visoki ravni. Rok za odzive v okviru posvetovanja je 23. maj 2010.

    S posvetovanjem želi Komisija preveriti izsledke zunanje študije in zbrati prispevke o vprašanjih v zvezi z oceno SE. Vprašanja se nanašajo na pozitivne in negativne razloge za ustanavljanje SE, glavne trende glede razširjenosti SE v državah članicah EU/EGP, praktične probleme, s katerimi se družbe srečujejo pri ustanavljanju in upravljanju SE, ter možne izboljšave sedanjega pravnega okvira.

Ozadje

Statut evropske družbe, ki je splošno znana pod svojim latinskih nazivom „Societas Europaea“ oziroma SE, je bil po 30 letih pogajanj sprejet 8. oktobra 2001 (IP/01/1376, MEMO/01/314) in je na voljo za uporabo od 8. oktobra 2004 (IP/04/1195, MEMO/04/235). Do 10. septembra 2009 je bilo registriranih 431 SE.

V nekaterih državah članicah je ES postala zelo priljubljena. Znani primeri uspešnih SE so Allianz, BASF, Porsche, Fresenius in MAN iz Nemčije, francoski SCOR, luksemburški Elcoteq in avstrijski Strabag. Vendar se v drugih državah članicah SE ni prijela.

Kako sodelovati pri posvetovanju

Vprašalnik je skupaj z dodatnimi informacijami o SE na voljo na:

http://ec.europa.eu/internal_market/company/se/index_en.htm

Pogosta vprašanja v zvezi s posvetovanjem o statutu evropske družbe: MEMO/10/97


Side Bar