Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/334

Bruxelles, 22 martie 2010

UE sărbătorește cea de-a 25-a aniversare a Capitalelor culturale europene

La 23-24 martie, Comisia Europeană va sărbători cea de-a 25-a aniversare a Capitalelor culturale europene printr-o conferință și o expoziție la Bruxelles, la care vor participa peste 400 de reprezentanți ai capitalelor culturale din trecut, din prezent și din viitor, precum și numeroși alți operatori culturali. Președintele José Manuel Barroso și comisarul Androulla Vassiliou vor deschide evenimentul împreună cu Doris Pack, președinta Comisiei pentru cultură a Parlamentului European. Obiectivul conferinței îl reprezintă schimbul de experiență și bune practici, precum și evaluarea impactului Capitalelor culturale europene, de la lansarea acestora în 1985.

Președintele Barroso a declarat: „Această inițiativă reprezintă o dovadă clară a angajamentului UE în direcția diversității culturale, precum și a măsurii în care cultura poate uni popoarele europene. Vreau să mulțumesc tuturor orașelor care au adus Europa în prim-plan în anii în care au fost capitale culturale și doresc Capitalelor culturale europene numai succese în următorii 25 de ani.”

Androulla Vassiliou, comisar pentru educație, cultură, multilingvism și tineret a remarcat: „Cea de-a 25-a aniversare va reprezenta o ocazie de a reflecta la enormul succes al Capitalelor culturale europene ca motor al creativității, creării de locuri de muncă, incluziunii sociale, regenerării și turismului. Este vorba despre unul dintre cele mai cunoscute evenimente culturale din Europa și sunt convinsă că va continua să reprezinte tot ce are Europa mai bun în viitorii 25 de ani.”

Prima zi a conferinței este dedicată aniversării oficiale, precum și unui schimb de opinii între capitalele trecute, prezente și viitoare. Cea de-a doua zi va fi orientată mai mult în planul strategic și va examina impactul și moștenirea inițiativei.

Din 1985, când Atena a fost prima capitală culturală europeană, titlul a fost deținut de peste 40 de orașe de pe întreg teritoriul Europei. Capitalele culturale de anul acesta sunt Essen pentru Ruhr (Germania), Pécs (Ungaria) și Istanbul (Turcia).

Principalele obiective ale proiectului Capitalele culturale europene sunt:

  • scoaterea în evidență a bogăției și diversității culturilor europene;

  • promovarea înțelegerii reciproce între cetățenii europeni;

  • încurajarea unui sentiment de apartenență la aceeași familie europeană prin conștientizarea rădăcinilor noastre comune europene și a dorințelor noastre comune pentru viitor.

Capitalele europene ale culturii reprezintă, de asemenea, o ocazie unică de regenerare a orașelor pe termen lung, oferind o nouă vitalitate vieții lor culturale și industriilor lor creative, dar și transformând imaginea acestora.

Ideea Capitalelor europene ale culturii se datorează Melinei Mercouri, fostă actriță laureată și ministru al culturii din Grecia, precum și lui Jack Lang, omologul său din Franța. (A se vedea mai jos lista completă a capitalelor).

Pentru mai multe informații:

privind aniversarea

http://ec.europa.eu/culture/news/news2459_en.htm

privind Capitalele culturale europene

http://ec.europa.eu/culture/our-programmes-and-actions/doc413_en.htm

A se vedea, de asemenea, MEMO/10/93.

ANEXĂ: Capitalele culturale europene, 1985-2011

1985 : Atena (Grecia)

1986 : Florența (Italia)

1987 : Amsterdam (Țările de Jos)

1988 : Berlin (Germania)

1989: Paris (Franța)

1990 : Glasgow (Marea Britanie)

1991 : Dublin (Irlanda)

1992 : Madrid (Spania)

1993 : Anvers (Belgia)

1994: Lisabona (Portugalia)

1995 : Luxemburg (Luxemburg)

1996 : Copenhaga (Danemarca)

1997 Salonic (Grecia)

1998: Stockholm (Suedia)

1999: Weimar (Germania)

2000 : Bergen (Norvegia), Bologna (Italia), Bruxelles (Belgia), Helsinki (Finlanda), Cracovia (Polonia), Praga (Republica Cehă), Reykjavík (Islanda), Santiago de Compostela (Spania)

2001: Rotterdam (Țările de Jos) și Porto (Portugalia)

2002 : Bruges (Belgia) și Salamanca (Spania)

2003 : Graz (Austria)

2004 : Genova (Italia) și Lille (Franța)

2005 : Cork (Irlanda)

2006 : Patras (Grecia)

2007 : Sibiu (România) și Luxemburg (Luxemburg)

2008 : Liverpool (Marea Britanie) și Stavanger (Norvegia)

2009 : Vilnius (Lituania) și Linz (Austria)

2010 : Istanbul (Turcia), Essen pentru Ruhr (Germania) și Pécs (Ungaria)

2011 : Turku (Finlanda) și Tallinn (Estonia)

2010 : Guimarães (Portugalia) și Maribor (Slovenia)

2011 : Marsilia (Franța) și Košice (Slovacia)


Side Bar