Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/334

Brussel, 22 maart 2010

EU viert de 25e verjaardag van het evenement Culturele Hoofdstad van Europa

Op 23 en 24 maart viert de Europese Commissie de 25e verjaardag van het evenement Culturele Hoofdstad van Europa met een conferentie en een tentoonstelling in Brussel waar meer dan 400 vertegenwoordigers van de culturele hoofdsteden en vele andere personen uit de culturele sector aanwezig zullen zijn. Voorzitter José Manuel Barroso en commissaris Androulla Vassiliou zullen de feestelijkheden samen met Doris Pack, voorzitster van de Commissie cultuur van het Europees Parlement, openen. Doel van de conferentie is ervaringen en goede praktijken uit te wisselen en het effect van het evenement sinds 1985 te evalueren.

Volgens voorzitter Barroso "bewijst het initiatief dat de EU veel belang aan culturele verscheidenheid hecht en laat het zien hoe cultuur mensen in Europa kan verenigen. Ik wil alle steden bedanken die Europa tijdens hun jaar als culturele hoofdstad voor het voetlicht hebben gebracht en ik wens de culturele hoofdsteden van Europa de volgende 25 jaar het allerbeste."

Volgens Androulla Vassiliou, commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugdzaken, "biedt de 25e verjaardag de gelegenheid stil te staan bij het enorme succes van het evenement als impuls voor creativiteit, werkgelegenheid, sociale inclusie, stadsherstel en toerisme. Het is een van de meest vooraanstaande culturele evenementen in Europa en ik ben er zeker van dat het ook de volgende 25 jaar het beste van Europa zal laten zien."

Tijdens de eerste conferentiedag heeft de officiële viering plaats en kunnen ideeën tussen culturele hoofdsteden worden uitgewisseld. Tijdens de tweede dag worden het effect en de blijvende resultaten van het initiatief onder de loep genomen.

Sinds Athene in 1985 de eerste culturele hoofdstad van Europa was, is de titel aan meer dan 40 steden in heel Europa toegekend. Dit jaar zijn de culturele hoofdsteden Essen en het Ruhrgebied (Duitsland), Pécs (Hongarije) en Istanbul (Turkije).

Het evenement Culturele Hoofdstad van Europa beoogt vooral:

  • aandacht te schenken aan de rijkdom en de verscheidenheid van de Europese culturen;

  • het wederzijds begrip tussen Europese burgers te bevorderen;

  • het gevoel te versterken tot één Europese familie te behoren door de aandacht te vestigen op onze gemeenschappelijke Europese wortels en onze gedeelde ambities voor de toekomst.

Het evenement vormt ook een unieke gelegenheid om aan stadsherstel op lange termijn te doen door steden cultureel nieuw leven in te blazen, hun creatieve industrieën te bevorderen en hun imago te veranderen.

Wijlen Melina Mercouri, voormalig Grieks minister van Cultuur en gevierd actrice, heeft samen met Jack Lang, de voormalige Franse minister van Cultuur, het idee bedacht om het evenement Culturele Hoofdstad van Europa te organiseren. (Onderstaand vindt u de volledige lijst van culturele hoofdsteden).

Nadere informatie:

Over de viering

http://ec.europa.eu/culture/news/news2459_en.htm

Over het evenement Culturele hoofdstad van Europa

http://ec.europa.eu/culture/our-programmes-and-actions/doc413_en.htm

Zie ook MEMO/10/93.

BIJLAGE: Culturele hoofdsteden van Europa (1985-2011)

1985 : Athene (Griekenland)

1986 : Firenze (Italië)

1987 : Amsterdam (Nederland)

1988 : Berlijn (Duitsland)

1989: Parijs (Frankrijk)

1990 : Glasgow (Verenigd Koninkrijk)

1991 : Dublin (Ierland)

1992 : Madrid (Spanje)

1993 : Antwerpen (België)

1994: Lissabon (Portugal)

1995 : Luxemburg (Luxemburg)

1996 : Kopenhagen (Denemarken)

1997 Thessaloniki (Griekenland)

1998: Stockholm (Zweden)

1999: Weimar (Duitsland)

2000 : Bergen (Norwegen), Bologna (Italië), Brussel (België), Helsinki (Finland), Krakau (Polen), Praag (Tsjechië), Reykjavik (IJsland) en Santiago de Compostela (Spanje)

2001: Rotterdam (Nederland) en Porto (Portugal)

2002 : Brugge (België) en Salamanca (Spanje)

2003 : Graz (Oostenrijk)

2004 : Genua (Italië) en Lille (Frankrijk)

2005 : Cork (Ierland)

2006 : Patras (Griekenland)

2007 : Sibiu (Roemenië) en Luxemburg (Luxemburg)

2008 : Liverpool (Verenigd Koninkrijk) en Stavanger (Noorwegen)

2009 : Vilnius (Litouwen) en Linz (Oostenrijk)

2010 : Istanbul (Turkije), Essen en het Ruhrgebied (Duitsland) en Pécs (Hongarije)

2011 : Turku (Finland) en Tallinn (Estland)

2010 : Guimaraes (Portugal) en Maribor (Slovenië)

2011 : Marseille (Frankrijk) en Košice (Slowakije)


Side Bar