Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/334

Bryssel 22. maaliskuuta 2010

EU juhlii Euroopan kulttuuripääkaupunkien 25-vuotista taivalta

Euroopan komissio juhlii 23.–24. maaliskuuta Euroopan kulttuuripääkaupunkien 25-vuotista historiaa ja järjestää Brysselissä konferenssin ja näyttelyn, joihin osallistuu yli 400 edustajaa menneistä, tämänhetkisistä ja tulevista kulttuuripääkaupungeista sekä monia muita kulttuurialan toimijoita. Puheenjohtaja José Manuel Barroso ja komissaari Androulla Vassiliou avaavat tapahtuman yhdessä Euroopan parlamentin kulttuurivaliokunnan puheenjohtaja Doris Packin kanssa. Konferenssissa on tarkoitus jakaa kokemuksia ja hyviä käytäntöjä sekä arvioida vuonna 1985 käynnistetyn Euroopan kulttuuripääkaupungit -aloitteen vaikutuksia.

Puheenjohtaja Barroso totesi, että aloite osoittaa selkeästi EU:n sitoutumisen kulttuurien monimuotoisuuteen sekä sen, miten kulttuuri voi yhdistää ihmisiä koko Euroopassa. ”Haluan kiittää kaikkia niitä kaupunkeja, jotka ovat kulttuuripääkaupunkivuotensa aikana lisänneet Euroopan näkyvyyttä, ja toivotan Euroopan kulttuuripääkaupungeille menestystä myös seuraavina 25 vuotena”, Barroso sanoi.

”25-vuotisjuhla tarjoaa hyvän tilaisuuden todeta, kuinka valtavan menestyksekäs Euroopan kulttuuripääkaupungit -aloite on ollut luovuuden, työpaikkojen luomisen, sosiaalisen osallisuuden, uudistumisen ja matkailun edistämisessä. Kyseessä on yksi Euroopan tunnetuimmista kulttuuritapahtumista, ja olen varma, että se tuo esille parhaita asioita Euroopassa myös tulevien 25 vuoden aikana”, totesi koulutuksesta, kulttuurista, monikielisyydestä ja nuorisoasioista vastaava komissaari Androulla Vassiliou.

Konferenssin ensimmäisen päivän ohjelmassa on virallinen juhla ja näkemysten vaihtoa menneiden, tämänhetkisten ja tulevien kulttuuripääkaupunkien välillä. Toisena päivänä aloitetta pohditaan strategisemmalta kannalta ja tarkastellaan sen vaikutuksia ja siitä saatuja kokemuksia.

Ensimmäinen Euroopan kulttuuripääkaupunki oli Ateena vuonna 1985, ja sen jälkeen yli 40 kaupunkia eri puolilta Eurooppaa on ollut nimikkeen haltijana. Tämänvuotiset kulttuuripääkaupungit ovat Essen ja Ruhrin alue (Saksa), Pécs (Unkari) ja Istanbul (Turkki).

Euroopan kulttuuripääkaupungit -hankkeen päätavoitteina on

  • tuoda esiin Euroopan kulttuurien rikkautta ja monimuotoisuutta

  • edistää Euroopan kansalaisten keskinäistä ymmärtämystä

  • lisätä tunnetta kuulumisesta samaan eurooppalaiseen perheeseen antamalla kansalaisille tietoa yhteisistä eurooppalaisista juurista ja yhteisistä tulevaisuuden tavoitteista.

Lisäksi Euroopan kulttuuripääkaupungit -aloite antaa ainutlaatuisen tilaisuuden kaupunkien uudistamiseen pitkällä aikavälillä, koska se tuo uutta vireyttä kaupunkien kulttuurielämään ja luoville aloille ja muokkaa kaupunkien imagoa.

Ajatuksen Euroopan kulttuuripääkaupungista esitti Melina Mercouri, joka oli kuuluisa näyttelijä ja aikanaan Kreikan kulttuuriministeri, yhdessä ranskalaisen virkaveljensä Jack Langin kanssa. (Luettelo kaikista kulttuuripääkaupungeista jäljempänä.)

Lisätietoja:

Juhlasta

http://ec.europa.eu/culture/news/news2459_en.htm

Euroopan kulttuuripääkaupungeista

http://ec.europa.eu/culture/our-programmes-and-actions/doc413_en.htm

Ks. myös MEMO/10/93.

LIITE: Euroopan kulttuuripääkaupungit 1985–2011

1985 : Ateena (Kreikka)

1986 : Firenze (Italia)

1987 : Amsterdam (Alankomaat)

1988 : Berliini (Saksa)

1989: Pariisi (Ranska)

1990 : Glasgow (Yhdistynyt Kuningaskunta)

1991 : Dublin (Irlanti)

1992 : Madrid (Espanja)

1993 : Antwerpen (Belgia)

1994: Lissabon (Portugali)

1995 : Luxemburg (Luxemburg)

1996 : Kööpenhamina (Tanska)

1997 Thessaloniki (Kreikka)

1998: Tukholma (Ruotsi)

1999: Weimar (Saksa)

2000 : Bergen (Norja), Bologna (Italia), Bryssel (Belgia), Helsinki (Suomi), Krakova (Puola), Praha (Tšekki), Reykjavik (Islanti), Santiago de Compostela (Espanja)

2001: Rotterdam (Alankomaat) ja Porto (Portugali)

2002 : Brugge (Belgia) ja Salamanca (Espanja)

2003 : Graz (Itävalta)

2004 : Genova (Italia) ja Lille (Ranska)

2005 : Cork (Irlanti)

2006 : Patras (Kreikka)

2007 : Sibiu (Romania) ja Luxemburg (Luxemburg)

2008 : Liverpool (Yhdistynyt kuningaskunta) ja Stavanger (Norja)

2009 : Vilna (Liettua) ja Linz (Itävalta)

2010 : Istanbul (Turkki), Essen ja Ruhrin alue (Saksa) ja Pécs (Unkari)

2011 : Turku (Suomi) ja Tallinna (Viro)

2012 : Guimarães (Portugali) ja Maribor (Slovenia)

2013 : Marseille (Ranska) ja Košice (Slovakia)


Side Bar