Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/334

Βρυξέλλες, 22 Μαρτίου 2010

Η ΕΕ γιορτάζει την 25η επέτειο των πολιτιστικών πρωτευουσών της Ευρώπης

Στις 23-24 Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα γιορτάσει την 25η επέτειο των πολιτιστικών πρωτευουσών της Ευρώπης με διάσκεψη και έκθεση στις Βρυξέλλες, στην οποία θα παραστούν περισσότεροι από 400 αντιπρόσωποι πρώην, σημερινών και μελλοντικών πολιτιστικών πρωτευουσών καθώς και πολλοί άλλοι πολιτιστικοί παράγοντες. Ο πρόεδρος κ. José Manuel Barroso και η επίτροπος κα Ανδρούλλα Βασιλείου θα κηρύξουν την έναρξη της εκδήλωσης, μαζί με την κα Doris Pack, πρόεδρο της επιτροπής πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η διάσκεψη έχει ως στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και ορθών πρακτικών, καθώς και την αξιολόγηση του αντικτύπου των πολιτιστικών πρωτευουσών της Ευρώπης από τη δρομολόγησή τους το 1985 μέχρι σήμερα.

Ο πρόεδρος κ. Barroso δήλωσε: «Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί σαφή απόδειξη της δέσμευσης της ΕΕ στην πολιτιστική πολυμορφία καθώς και του πώς ο πολιτισμός μπορεί να ενώσει τους ανθρώπους στην Ευρώπη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις πόλεις που ανέδειξαν την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του έτους που ήταν πολιτιστικές πρωτεύουσες, και εύχομαι στις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης κάθε επιτυχία για τα επόμενα 25 χρόνια».

Η κα Ανδρούλλα Βασιλείου, επίτροπος αρμόδια για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την πολυγλωσσία και τη νεολαία, δήλωσε: «Η 25η επέτειος θα αποτελέσει ευκαιρία ανάδειξης της πολύ μεγάλης επιτυχίας των πολιτιστικών πρωτευουσών της Ευρώπης ως κινητήριας δύναμης για τη δημιουργικότητα, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την κοινωνική ένταξη, την αναγέννηση και τον τουρισμό. Είναι μία από τις πλέον αναγνωρισμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ευρώπη και είμαι βέβαιη ότι θα εξακολουθήσει να αντιπροσωπεύει την καλύτερη όψη της Ευρώπης τα επόμενα 25 χρόνια».

Η πρώτη ημέρα της διάσκεψης είναι αφιερωμένη στον επίσημο εορτασμό, καθώς και σε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των πρώην, των σημερινών και των μελλοντικών πολιτιστικών πρωτευουσών. Η δεύτερη ημέρα θα έχει μια πιο στρατηγική διάσταση και θα εξετάσει τον αντίκτυπο και την κληρονομιά της πρωτοβουλίας.

Από την πρώτη πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, την Αθήνα, το 1985, περισσότερες από 40 πόλεις από όλη την Ευρώπη απέκτησαν αυτόν τον τίτλο. Οι εφετινές πολιτιστικές πρωτεύουσες είναι το Έσεν στο Ρουρ (Γερμανία), το Πετς (Ουγγαρία) και η Κωνσταντινούπολη (Τουρκία).

Οι κύριοι στόχοι του σχεδίου των πολιτιστικών πρωτευουσών της Ευρώπης είναι:

  • η υπογράμμιση του πλούτου και της πολυμορφίας των ευρωπαϊκών πολιτισμών·

  • η προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών·

  • η ενθάρρυνση της αίσθησης ότι ανήκουμε στην ίδια ευρωπαϊκή οικογένεια, με το να γνωρίσουμε τις κοινές μας ευρωπαϊκές ρίζες και τις κοινές φιλοδοξίες μας για το μέλλον.

Οι πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης αποτελούν επίσης μια μοναδική ευκαιρία αναγέννησης των πόλεων μακροπρόθεσμα, δίνοντας νέα ζωτικότητα στην πολιτιστική ζωή τους, στις δημιουργικές βιομηχανίες τους, και μεταμορφώνοντας την εικόνα τους.

Η Μελίνα Μερκούρη, πρώην υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας και διάσημη ηθοποιός, συνέλαβε την ιδέα της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, μαζί με τον Jack Lang, τον ομόλογό της στη Γαλλία. (Βλ. παρακάτω πλήρη κατάλογο των πολιτιστικών πρωτευουσών).

Για περισσότερες πληροφορίες:

σχετικά με τον εορτασμό:

http://ec.europa.eu/culture/news/news2459_en.htm

σχετικά με τις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης:

http://ec.europa.eu/culture/our-programmes-and-actions/doc413_en.htm

Βλ. επίσης MEMO/10/93.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: Πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, 1985-2011

1985 : Αθήνα (Ελλάδα)

1986 : Φλωρεντία (Ιταλία)

1987 : Άμστερνταμ (Κάτω Χώρες)

1988 : Βερολίνο (Γερμανία)

1989: Παρίσι (Γαλλία)

1990 : Γλασκόβη (Ηνωμένο Βασίλειο)

1991 : Δουβλίνο (Ιρλανδία)

1992 : Μαδρίτη (Ισπανία)

1993 : Αμβέρσα (Βέλγιο)

1994: Λισαβόνα (Πορτογαλία)

1995 : Λουξεμβούργο (Λουξεμβούργο)

1996 : Κοπεγχάγη (Δανία)

1997 : Θεσσαλονίκη (Ελλάδα)

1998: Στοκχόλμη (Σουηδία)

1999: Βαϊμάρη (Γερμανία)

2000 : Μπέργκεν (Νορβηγία), Μπολόνια (Ιταλία), Βρυξέλλες (Βέλγιο), Ελσίνκι (Φινλανδία), Κρακοβία (Πολωνία), Πράγα (Τσεχική Δημοκρατία), Ρέικιαβικ (Ισλανδία), Σαντιάγο ντε Κομποστέλα (Ισπανία)

2001: Ρότερνταμ (Κάτω Χώρες) και Πόρτο (Πορτογαλία)

2002 : Μπριζ (Βέλγιο) και Σαλαμάνκα (Ισπανία)

2003 : Γκρατς (Αυστρία)

2004 : Γένοβα (Ιταλία) και Λιλ (Γαλλία)

2005 : Κορκ (Ιρλανδία)

2006 : Πάτρα (Ελλάδα)

2007 : Σιμπίου (Ρουμανία) και Λουξεμβούργο (Λουξεμβούργο)

2008 : Λίβερπουλ (Ηνωμένο Βασίλειο) και Στάβανγκερ (Νορβηγία)

2009 : Βίλνιους (Λιθουανία) και Λιντς (Αυστρία)

2010 : Κωνσταντινούπολη (Τουρκία), Έσεν στο Ρουρ (Γερμανία) και Πετς (Ουγγαρία)

2011 : Τούρκου (Φινλανδία) και Τάλιν (Εσθονία)

2012 : Γκιμαράες (Πορτογαλία) και Μάριμπορ (Σλοβενία)

2013 : Μασσαλία (Γαλλία) και Κόζιτσε (Σλοβακία)


Side Bar