Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/334

Bruxelles, den 22. marts 2010

25 år med europæiske kulturhovedstæder

Den 23.-24. marts fejrer Europa-Kommissionen, at man nu i 25 år har haft europæiske kulturhovedstæder. Det sker med en konference og udstilling i Bruxelles, hvor over 400 repræsentanter fra tidligere, nuværende og kommende kulturhovedstæder og mange andre kulturpersonligheder vil være til stede. Kommissionens formand, José Manuel Barroso, og EU-kommissær Androulla Vassiliou åbner arrangementet sammen med Doris Pack, der er formand for Europa-Parlamentets kulturudvalg. Formålet med konferencen er at udveksle erfaringer og eksempler på god praksis og at vurdere, hvilken betydning de europæiske kulturhovedstæder har haft siden starten i 1985.

José Manuel Barroso sagde: "Dette initiativ er en tydelig tilkendegivelse af, at EU anerkender kulturel mangfoldighed, og at kultur kan forene borgerne i Europa. Jeg vil gerne takke alle de byer, der har sat Europa i centrum i det år, hvor de var kulturhovedstad, og jeg ønsker de kommende europæiske kulturhovedstæder al mulig held og lykke i de næste 25 år."

Androulla Vassiliou, EU-kommissær for uddannelse, kultur, flersprogethed og ungdom, tilføjede: "25-års dagen giver os mulighed for at reflektere over den vældige succes, de europæiske kulturhovedstæder har været som drivkraft for kreativitet, jobskabelse, social integration, vækst og turisme. Det er nu en af de mest kendte kulturbegivenheder i Europa, og jeg har tillid til, at kulturhovedstæderne også i de kommende 25 år vil vise det bedste, Europa har at tilbyde."

Konferencens første dag vil især være helliget den officielle del af festlighederne, men der vil også være en udveksling af synspunkter mellem tidligere, nuværende og kommende hovedstæder. Andendagen får en mere strategisk karakter, hvor man vil se på den betydning og de virkninger, initiativet har haft.

Athen var i 1985 den første kulturhovedstad, og siden da har mere end 40 byer i hele Europa haft titlen. Kulturhovedstæderne i år er Essen og Ruhrområdet (Tyskland), Pécs (Ungarn) og Istanbul (Tyrkiet).

De vigtigste mål for projektet med de europæiske kulturhovedstæder er:

  • at sætte fokus på den europæiske kulturrigdom og -mangfoldighed

  • at øge den gensidige forståelse mellem borgerne i Europa

  • at fremme vores følelse af at høre til én stor europæisk familie ved at gøre os mere bevidste om vore fælles europæiske rødder og vore fælles ambitioner for fremtiden.

Når en by udnævnes til europæisk kulturhovedstad, får den en enestående mulighed for at skabe vækst på længere sigt, fordi kulturlivet og de kreative fag tilføres ny vitalitet, og byen kan skabe sig et helt nyt image.

Den nu afdøde Melina Mercouri, berømt skuespiller og tidligere kulturminister i Grækenland, og den daværende franske kulturminister, Jack Lang, var ophavsmænd til idéen bag de europæiske kulturhovedstæder (den fuldstændige liste er anført nedenfor).

Yderligere oplysninger:

Om jubilæumsarrangementet

http://ec.europa.eu/culture/news/news2459_en.htm

Om de europæiske kulturhovedstæder

http://ec.europa.eu/culture/our-programmes-and-actions/doc413_en.htm

Se også MEMO/10/93.

Bilag: Europæiske kulturhovedstæder 1985-2013

1985: Athen (Grækenland)

1986: Firenze (Italien)

1987: Amsterdam (Nederlandene)

1988: Berlin (Tyskland)

1989: Paris (Frankrig)

1990: Glasgow (Det Forenede Kongerige)

1991: Dublin (Irland)

1992: Madrid (Spanien)

1993: Antwerpen (Belgien)

1994: Lissabon (Portugal)

1995: Luxembourg (Luxembourg)

1996: København (Danmark)

1997 Thessaloniki (Grækenland)

1998: Stockholm (Sverige)

1999: Weimar (Tyskland)

2000: Bergen (Norge), Bologna (Italien), Bruxelles (Belgien), Helsingfors (Finland), Krakow (Polen), Prag (Tjekkiet), Reykjavik (Island) og Santiago de Compostela (Spanien)

2001: Rotterdam (Nederlandene) og Porto (Portugal)

2002: Brugge (Belgien) og Salamanca (Spanien)

2003: Graz (Østrig)

2004: Genova (Italien) og Lille (Frankrig)

2005: Cork (Irland)

2006: Patras (Grækenland)

2007: Sibiu (Rumænien) og Luxembourg (Luxembourg)

2008: Liverpool (Det Forenede Kongerige) og Stavanger (Norge)

2009: Vilnius (Litauen) og Linz (Østrig)

2010: Istanbul (Tyrkiet), Essen og Ruhrområdet (Tyskland) og Pécs (Ungarn)

2011: Åbo (Turku) (Finland) og Tallinn (Estland)

2012: Guimarães (Portugal) og Maribor (Slovenien)

2013: Marseille (Frankrig) og Košice (Slovakiet)


Side Bar