Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/334

Брюксел, 22 март 2010 г.

ЕС отбелязва 25-тата годишнина на проявата „Европейска столица на културата“

На 23 и 24 март Европейската комисия ще отбележи 25-тата годишнина на проявата „Европейска столица на културата“ с конференция и изложба в Брюксел, на които ще присъстват повече от 400 представители на предишни, настоящи и бъдещи столици на културата, както и много други дейци в областта на културата. Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и комисар Андрула Василиу ще открият събитието заедно с Дорис Пак, председател на Комисията по култура и образование на Европейския парламент. Целта на конференцията е обмен на опит и добри практики, както и оценка на въздействието от инициативата „Европейска столица на културата“ от нейното начало през 1985 г. до момента.

Председателят Барозу заяви: „Тази инициатива е ясен пример за ангажимента на ЕС по отношение на културното разнообразие, както и за потенциала на културата да обединява хората в Европа. Бих искал да изкажа благодарност на всички градове, които поставиха Европа на преден план през своята година като столица на културата, и да им пожелая успех през следващите 25 години.“

Андрула Василиу, комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и политиката за младежта, отбеляза: „25-тата годишнина ще бъде повод да обмислим огромния успех на „европейските столици на културата“ като двигател за творчество, създаване на работни места, социално приобщаване, възстановяване и туризъм. Това е едно от културните събития в Европа, получили най-голямо признание, и аз съм уверена, че ще продължи да олицетворява най-доброто в Европа и през следващите 25 години.“

Първият ден на конференцията е посветен на официалното тържество, както и на обмен на мнения между предишни, настоящи и бъдещи столици на културата. Вторият ден ще има по-стратегическа насоченост и тогава ще бъдат разгледани въздействието и придобитият опит от инициативата.

От първата Европейска столица на културата, проведена в Атина през 1985 г., до момента повече от 40 града в цяла Европа са притежавали титлата. Тазгодишните столици на културата са Есен, област Рур (Германия), Печ (Унгария) и Истанбул (Турция).

Основните цели на проекта „Европейска столица на културата“ са:

  • да подчертава богатството и разнообразието на европейските култури;

  • да допринася за взаимното разбирателство между гражданите на Европа;

  • да насърчава чувство за принадлежност към едно и също европейско семейство, като ни прави съпричастни с нашите общи европейски корени и споделените ни стремежи за бъдещето.

    Инициативата „Европейска столица на културата“ представлява също така единствена по рода си възможност за възраждане в дългосрочен план на градовете, като ги преобразява и дава нов стимул на техния културен живот и на творческите им индустрии.

Автори на идеята за Европейска столица на културата са покойната Мелина Меркури — бивш министър на културата на Гърция и прочута актриса, и нейният френски колега Жак Ланг. (Вж. пълен списък на столиците на културата по-долу).

За повече информация:

За тържеството

http://ec.europa.eu/culture/news/news2459_en.htm

За европейските столици на културата

http://ec.europa.eu/culture/our-programmes-and-actions/doc413_en.htm

Вж. също MEMO/10/93.

ПРИЛОЖЕНИЕ: Европейски столици на културата, 1985—2011 г.

1985 г. : Атина (Гърция)

1986 г. : Флоренция (Италия)

1987 г. : Амстердам (Нидерландия)

1988 г. : Берлин (Германия)

1989 г. : Париж (Франция)

1990 г. : Глазгоу (Обединено кралство)

1991 г. : Дъблин (Ирландия)

1992 г. : Мадрид (Испания)

1993 г. : Антверпен (Белгия)

1994 г. : Лисабон (Португалия)

1995 г. : Люксембург (Люксембург)

1996 г. : Копенхаген (Дания)

1997 г. Солун (Гърция)

1998 г. : Стокхолм (Швеция)

1999 г. : Ваймар (Германия)

2000 г. : Берген (Норвегия), Болоня (Италия), Брюксел (Белгия), Хелзинки (Финландия), Краков (Полша), Прага (Чешка република), Рейкявик (Исландия), Сантияго де Компостела (Испания)

2001 г. : Ротердам (Нидерландия) и Порто (Португалия)

2002 г. : Брюж (Белгия) и Саламанка (Испания)

2003 г. : Грац (Австрия)

2004 г. : Генуа (Италия) и Лил (Франция)

2005 г. : Корк (Ирландия)

2006 г. : Патра (Гърция)

2007 г. : Сибиу (Румъния) и Люксембург (Люксембург)

2008 г. : Ливърпул (Обединено кралство) и Ставангер (Норвегия)

2009 г. : Вилнюс (Литва) и Линц (Австрия)

2010 г. : Истанбул (Турция), Есен, област Рур (Германия), и Печ (Унгария)

2011 г. : Турку (Финландия) и Талин (Естония)

2010 г. : Гимараеш (Португалия) и Марибор (Словения)

2011 г. : Марсилия (Франция) и Кошице (Словакия)


Side Bar