Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/326

Bruxelles, 19 martie 2010

Telecomunicații: Comisia facilitează utilizarea telefoanelor mobile la bordul navelor care navighează în apele europene

Comisia Europeană a adoptat noi reguli pentru a facilita efectuarea de apeluri telefonice mobile sau trimiterea și primirea de mesaje text de către pasagerii și echipajele de la bordul navelor din apele teritoriale ale UE atunci când aceștia nu se află în raza de acoperire a rețelelor de telefonie mobilă terestre. Noile reguli armonizează cerințele tehnice și juridice pentru serviciile de comunicații la bord și deschid calea pentru aplicații inovatoare precum monitorizarea la distanță a containerelor care se află la bord. Aceasta sporește certitudinea juridică și aduce noi oportunități economice pentru furnizorii de servicii care doresc să ofere o conectivitate mobilă maritimă continuă dincolo de granițe.

Neelie Kroes, Comisarul UE pentru agenda digitală, a declarat: „Zeci de milioane de oameni care călătoresc și lucrează pe nave aflate în orice zonă din apele teritoriale europene își vor putea folosi telefoanele mobile fără probleme de interferență, datorită noilor reguli recent adoptate de Comisie”.

Noile reguli ar trebui să pună capăt mozaicului anterior format din 27 de seturi de legislații naționale diferite cu privire la acoperirea telecomunicațiilor mobile la bordul navelor de croazieră, al cargoboturilor și feriboturilor din apele teritoriale ale UE. Regulile creează certitudine juridică pentru operatorii de telecomunicații care doresc să ofere clienților lor servicii de comunicații mobile maritime.

Serviciile de comunicații mobile la bord funcționează prin intermediul unor stații de bază mici („pico-celulare”) aflate la bord, care conectează prin satelit telefoanele călătorilor pe mare la echipamentele rețelelor terestre. Serviciile la bord asigură conectivitatea utilizatorilor, prin rețelele de telecomunicații, cu un telefon mobil obișnuit.

O decizie recent adoptată de Comisie garantează disponibilitatea frecvențelor radio GSM de 900 MHz și/sau 1800 MHz pentru serviciile de comunicații la bord, în condiții tehnice și operaționale armonizate. De asemenea, asigură faptul că serviciile mobile la bordul navelor nu interferează cu cele terestre, astfel încât utilizatorii din zonele de coastă să nu fie conectați accidental la sisteme de comunicații de la bordul navelor.

În același timp, Comisia a adoptat o recomandare referitoare la liberalizarea de către țările UE a regimurilor de autorizare astfel încât orice operator de servicii la bordul navelor care este autorizat într-o țară să poată furniza servicii în apele teritoriale ale altor țări UE fără a mai necesita licențe suplimentare.

Împreună, aceste două măsuri vor ajuta pasagerii și echipajele navelor să țină mai ușor legătura cu familia și prietenii atunci când sunt pe mare, prin intermediul propriilor telefoane mobile. Conectivitatea maritimă continuă va permite și monitorizarea în timp real a bunurilor transportate, datorită unor senzori la distanță. De exemplu, se pot monitoriza de la distanță temperatura și umiditatea unui container, astfel încât calitatea mărfurilor aflate pe nave să poată fi controlată în orice moment.

Statele membre ale UE au la dispoziție 12 luni pentru a face loc serviciilor de comunicații mobile la bordul navelor în benzile de frecvență radio în cauză și pentru a-și modifica legislația națională astfel încât să se conformeze deciziei. De asemenea, statele membre ar trebui să se asigure de informarea adecvată a consumatorilor cu privire la termenii și condițiile utilizării serviciilor de comunicații mobile la bordul navelor.

Context

Serviciile de comunicații mobile la bordul navelor (servicii MCV) sunt servicii de telecomunicații transfrontaliere. Până în prezent, ele au fost disponibile în Europa doar în mică măsură și de obicei în afara apelor teritoriale ale statelor membre, în apele internaționale.

Din punct de vedere tehnic, telefoanele călătorilor pe mare sunt legate la stații celulare de bază aflate la bordul navelor, care utilizează benzile de frecvențe radio de 900 MHz și 1800 MHz (denumite deseori „frecvențe GSM”) care, la rândul lor, sunt conectate prin satelit la o rețea centrală terestră, permițând comunicarea cu utilizatorii tuturor rețelelor de telecomunicații cu ajutorul unui telefon mobil obișnuit.

Din punct de vedere comercial, sistemele MCV la bord oferă aceeași gamă de servicii (apeluri vocale, mesaje text) furnizate în mod normal într-o rețea mobilă terestră, dar la un cost mai ridicat (justificat de necesitatea de a utiliza sateliții) și cu o capacitate mai redusă pentru servicii avansate precum comunicații de date mobile.

Una dintre principalele preocupări ale sectorului care furnizează sistemele și serviciile MCV era faptul că regimurile de reglementare actuale variază de la un stat membru al UE la altul, atât din punctul de vedere al condițiilor tehnice și operaționale pentru utilizarea spectrului radio, cât și în privința tipurilor de autorizații, în special pentru furnizarea de servicii MCV în apele teritoriale ale statelor membre.

Comisia a adoptat deja, în aprilie 2008, un set de reguli armonizate (decizie și recomandare) cu privire la serviciile de comunicații mobile la bordul aeronavelor (MCA) (IP/08/537), pentru a veni în întâmpinarea nevoilor utilizatorilor de telefoane mobile care călătoresc cu avionul.

Pentru informații suplimentare, a se vedea și MEMO/10/88.

Linkuri:

Decizia și recomandarea Comisiei cu privire la serviciile de comunicații mobile la bordul navelor pot fi găsite la:

http://ec.europa.eu/information_society/policy/ecomm/radio_spectrum/topics/ecs/mcv/index_en.htm


Side Bar