Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE ES EL SK

IP/10/275

Brussel, 12 maart 2010

Tien bedrijven in de running voor de European Business Awards for the Environment 2010

Tien Europese bedrijven werden vandaag geselecteerd voor de European Business Awards for the Environment. Onder de finalisten bevinden zich bedrijven uit Oostenrijk, België, Duitsland, Griekenland, Spanje, Turkije en het VK. De prijzen, die om de twee jaar worden uitgereikt door de Europese Commissie, zijn een beloning voor Europese bedrijven die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd tot duurzame ontwikkeling in vier categorieën: management, producten, processen, en internationale samenwerking. De vier winnaars zullen worden bekendgemaakt tijdens een ceremonie op 2 juni 2010 tijdens de Green Week, de jaarlijkse milieuconferentie en beurs die door de Commissie in Brussel georganiseerd wordt. De prijzen gaan naar bedrijven die economische groei stimuleren door een bijdrage te leveren tot innovatie en competitiviteit en die tegelijk het milieu beschermen.

„Milieubehoud is een slimme beslissing in economische, sociale en bedrijfsaangelegenheden”, aldus Janez Potočnik, Europees Commissaris voor Milieu. „Deze prijzen geven erkenning aan de meest vooruitziende, verantwoordelijke en eco-innovatieve Europese bedrijven en spelen een belangrijke rol in het bepalen en bevorderen van beste praktijken. De winnaars van de EBAE zijn de absolute topspelers.”

De tien finalisten werden gekozen uit 141 kandidaten uit 24 EU- en kandidaat-lidstaten. Dit is het grootste aantal kandidaten sinds de European Awards for the Environment in 1987 voor het eerst georganiseerd werden. Dit recordaantal weerspiegelt de groeiende belangstelling van bedrijven in duurzaamheid en hun groeiende bewustzijn van de huidige milieu-uitdagingen.

De jury, voorgezeten door Cristina García-Orcoyen Tormo, Chief Executive van de Fundación Entorno-BCSD España, bestaat uit 14 milieuexperts uit de bedrijfswereld, NGO’s, de academische wereld en de overheden. De jury selecteerde drie kandidaten in de categorieën Management, Producten en Processen, en een bedrijf in de categorie Internationale samenwerking. De winnaars in elke categorie zullen worden bekendgemaakt en zullen hun prijs in ontvangst nemen tijdens een ceremonie in de Solvaybibliotheek in Brussel op 2 juni 2010 tijdens de Green Week, de jaarlijkse milieuconferentie die door de Commissie georganiseerd wordt. Dit jaar is het thema van de conferentie „Biodiversiteit - onze levenslijn."

Aan de 2010 Business Awards konden bedrijven deelnemen uit alle EU- en kandidaat-lidstaten. Om voor de European Business Awards genomineerd te kunnen worden door de landelijke wedstrijdcomités, moesten de bedrijven eerst een finaleplaats in een landelijke wedstrijd behaald hebben. Elk deelnemend land kan maximaal 12 kandidaten voordragen voor de European Awards, namelijk drie voor elke categorie.

De finalisten van de European Business Awards die vandaag werden gekozen zijn:

De Management Award

(voor strategische visie en managementsystemen die bedrijven in staat stellen om voortdurend hun bijdrage tot duurzame ontwikkeling te verbeteren)

AEVG Abfall-Entsorgungs-und Verwertungs GmbH, Oostenrijk

De jury was in het bijzonder onder de indruk van de mate waarin hernieuwbare energie geïntegreerd werd in de beheersystemen voor gemeentelijk afval die door dit bedrijf onderhouden worden.

ARÇELİK A.Ş, Turkije

Dit productiebedrijf werd geprezen om zijn holistische benadering van alle sectoren, en voor de manier waarop milieu- en maatschappelijke aangelegenheden volledig in het bedrijfsmanagement geïntegreerd worden.

The Findus Group, VK

Findus werd genomineerd wegens zijn implementatie van een managementsysteem dat ervoor zorgt dat winst niet ten koste gaat van uitgeputte voorraden in de uiterst gevoelige visserijsector.

De Product Award for Sustainable Development

(voor de ontwikkeling van een nieuw product dat of een nieuwe service die een uitzonderlijke bijdrage levert tot duurzame ontwikkeling)

Energy ICT, België

Een systeem voor energiebewaking en -controle dat door een toonaangevende groothandelaar wordt toegepast om het energieverbruik aanzienlijk te verminderen.

Frigoglass Saic, Griekenland

Voor een nieuw energie-efficiënt koelsysteem voor middelhoge temperaturen voor commerciële merchandisers van ijskoude producten.

Siemens AG, Duitsland

Siemens wordt geprezen om zijn belangrijke verbeteringen aan de energie-efficiëntie van grote gasturbines.

Speciale vermelding: EDF Group, Slowakije

Een aantrekkelijke en eenvoudig toe te passen oplossing die voorkomt dat vogels gedood worden door elektriciteitsleidingen.

De Process Award for Sustainable Development

(voor de ontwikkeling en toepassing van nieuwe productietechnologie die een uitzonderlijke bijdrage levert tot duurzame ontwikkeling)

Ecover – Ecosurfactants, België

Productie van „ecosurfactanten”, dit zijn de actieve bestanddelen van reinigingsproducten, via een proces van natuurlijke fermentatie waarbij wordt gebruikgemaakt van volledig hernieuwbare grondstoffen in plaats van fossiele brandstoffen.

Zenergy Power GmbH en Bültmann GmbH, Duitsland

De eerste toepassing van superconductortechnologie in een industrieel productieproces, waarbij de vereiste energie voor het verhitten van koper- en aluminiumblokjes met 50% verminderd wordt.

Dr.-Ing. Werner Neu Verfahrenstechnik GmbH, Duitsland

Een nieuwe productiemethode voor thermoplastische vellen met een aanzienlijke energiebesparing en productiviteitstoename.

De International Co-operation Award for Sustainable Development

(voor het delen van kennis en technologie in internationale partnerships met deelnemers uit verschillende sectoren die bijdragen tot duurzame groei in ontwikkelingslanden)

Grupo Ferrovial, Spanje

Door te zorgen voor veilig drinkwater aan de bevolking van de Serengeti in Tanzania, wordt de levensstandaard van voornamelijk vrouwen en kinderen aanzienlijk verbeterd. Dit lopende project bezit een hoog potentieel om elders toegepast te worden en biedt duidelijke aanwijzingen voor het oplossen van een endemisch probleem in andere ontwikkelingslanden.

Achtergrond

De Europese Commissie startte in 1987 de European Business Awards for the Environment (EBAE) in 1987 om bedrijven die een pioniersrol spelen in de ontwikkeling van milieuvriendelijke beleidsvormen en producten te erkennen, te belonen en te stimuleren.

De EBAE gelden voor vier verschillende categorieën: managementpraktijken, producten, processen en internationale samenwerkingsactiviteiten die bijdragen tot economische en maatschappelijke ontwikkeling zonder daarbij schade te berokkenen aan het milieu. Ondanks het huidige economische klimaat was er een ongekend hoog aantal kandidaten voor de EBAE in 2010, namelijk 141 bedrijven uit heel Europa (ter vergelijking: in 2008 waren er 125 kandidaten).

Aan de wedstrijd kunnen bedrijven deelnemen uit alle EU- en kandidaat-lidstaten, ongeacht de bedrijfsgrootte. Alle kandidaten zijn finalisten van landelijke wedstrijden. Dit is een essentiële voorwaarde om te kunnen deelnemen op het niveau van de EU, omdat alleen de beste bedrijven uit de EU- en kandidaat-lidstaten zich kandidaat kunnen stellen. Dit betekent dat de bedrijven die de Europese prijs winnen tot de absolute top behoren: het zijn de meest vooruitziende, verantwoordelijke en innovatieve bedrijven in Europa.

Meer informatie over de European Business Awards for the Environment 2010 vindt u op:

www.ebae.eu

Meer informatie over de Green Week vindt u op:

http://www.greenweek2010.eu


Side Bar