Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE ES NL SK

IP/10/275

Βρυξέλλες, 12 Μαρτίου 2010

Δέκα εταιρείες διεκδικούν τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον 2010

Δέκα ευρωπαϊκές εταιρείες προκρίθηκαν σήμερα για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον. Οι φιναλίστ αντιπροσωπεύουν εταιρείες από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα βραβεία που απονέμονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε δύο χρόνια ξεχωρίζουν ευρωπαϊκές εταιρείες με εξαιρετική συμβολή στην αειφόρο ανάπτυξη σε τέσσερις κατηγορίες: διαχείριση, προϊόντα, διεργασίες και διεθνής συνεργασία. Οι τέσσερις νικητές θα ανακοινωθούν σε μια τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου 2010 στη διάρκεια της Πράσινης Εβδομάδας, της σημαντικής ετήσιας περιβαλλοντικής διάσκεψης και έκθεσης της Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Τα βραβεία απονέμονται σε εταιρείες που δίνουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη συμβάλλοντας στην καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα ενώ ταυτοχρόνως προστατεύουν το περιβάλλον.

«Η διαφύλαξη του περιβάλλοντος έχει τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό και επιχειρηματικό νόημα», δήλωσε ο Janez Potočnik, Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον. «Αυτά τα Βραβεία αναγνωρίζουν τις πιο οξυδερκείς, υπεύθυνες και οικολογικά καινοτόμες εταιρείες στην Ευρώπη και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον εντοπισμό και την προώθηση των καλύτερων πρακτικών. Οι νικητές των Ευρωπαϊκών Βραβείων Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον είναι οι καλύτεροι των καλύτερων.»

Οι 10 φιναλίστ επιλέγηκαν από 141 συμμετοχές από 24 χώρες της ΕΕ και υποψήφιες χώρες. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό συμμετοχών που έχει καταγραφεί από τη θέσπιση των Ευρωπαϊκών Βραβείων για το Περιβάλλον το 1987. Αυτό το ρεκόρ αντικατοπτρίζει το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για την αειφορία και το γεγονός ότι κατανοούν τις περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας.

Η Κριτική Επιτροπή, στην οποία προεδρεύει η Cristina García-Orcoyen Tormo, Επικεφαλής του Ιδρύματος Fundación Entorno-BCSD España, απαρτίζεται από 14 εμπειρογνώμονες για το περιβάλλον που αντιπροσωπεύουν τη βιομηχανία, ΜΚΟ, τον ακαδημαϊκό κόσμο και δημόσιες αρχές. Η κριτική επιτροπή προέκρινε τρεις υποψήφιους στις κατηγορίες της Διαχείρισης, των Προϊόντων και των Διεργασιών και μια εταιρεία στην κατηγορία της Διεθνούς Συνεργασίας. Οι νικητές σε κάθε κατηγορία θα ανακοινωθούν και θα λάβουν τα βραβεία τους σε μια τελετή που θα πραγματοποιηθεί στην Bibliothèque Solvay των Βρυξελλών στις 2 Ιουνίου 2010 στη διάρκεια της Πράσινης Εβδομάδας, της ετήσιας περιβαλλοντικής διάσκεψης της Επιτροπής. Το θέμα της διάσκεψης αυτής της χρονιάς είναι «Βιοποικιλότητα - ο ζωτικός σύνδεσμός μας.»

Τα Βραβεία Επιχειρήσεων για το 2010 ήταν ανοιχτά σε εταιρείες από όλα τα Κράτη Μέλη της ΕΕ και υποψήφιες χώρες. Οι εταιρείες έπρεπε να επιτύχουν στα εθνικά συστήματα απονομής βραβείων προτού προταθούν από τους εθνικούς φορείς απονομής βραβείων για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Επιχειρήσεων. Μια συμμετέχουσα χώρα μπορεί να αποστείλει έως και 12 υποψήφιους το ανώτερο για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία, τρεις για κάθε κατηγορία.

Οι φιναλίστ για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Επιχειρήσεων που έχουν επιλεγεί σήμερα είναι οι εξής:

Το Βραβείο Διαχείρισης

(για στρατηγικό όραμα και συστήματα διαχείρισης που δίνουν τη δυνατότητα στις εταιρείες να βελτιώνουν διαρκώς τη συμβολή τους στην αειφόρο ανάπτυξη)

 • AEVG Abfall-Entsorgungs-und Verwertungs GmbH, Αυστρία

Η Κριτική Επιτροπή εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από τον βαθμό στον οποίο η ανανεώσιμη πηγή ενέργειας εντάχθηκε σε δημοτικά συστήματα διαχείρισης αποβλήτων τα οποία διευθύνει αυτή η εταιρεία.

 • ARÇELİK A.Ş, Τουρκία

Αυτή η εταιρεία παραγωγής επαινέθηκε για την ολιστική της προσέγγιση σε όλους τους τομείς και για τον τρόπο με τον οποίο περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα έχουν ενταχθεί πλήρως στη διοίκηση επιχειρήσεων.

 • The Findus Group, Ηνωμένο Βασίλειο

Η Findus προτάθηκε επειδή εφάρμοσε ένα σύστημα διαχείρισης για να διασφαλίσει ότι τα κέρδη δεν παράγονται σε βάρος εξαντλημένων πόρων στον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα της αλιείας.

Το Βραβείο Προϊόντος για την Αειφόρο Ανάπτυξη

(για την ανάπτυξη νέου προϊόντος ή υπηρεσίας με εξαιρετική συμβολή στην αειφόρο ανάπτυξη)

 • Energy ICT, Βέλγιο

Ένα σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου της ενέργειας που χρησιμοποιεί ένας σημαντικός λιανοπωλητής για να επιτύχει αισθητή μείωση της χρήσης ενέργειας.

 • Frigoglass Saic, Ελλάδα

Για ένα νέο, ενεργειακά αποδοτικό σύστημα μεσαίας κατηγορίας ψύξης για λύσεις επαγγελματικής ψύξης (Ice Cold Merchandisers).

 • Siemens AG, Γερμανία

Η Siemens επαινείται για σημαντικές βελτιώσεις στην ενεργειακή απόδοση μεγάλων αεροστροβίλων.

 • Ειδικός έπαινος: Όμιλος EDF, Σλοβακία

Μια ελκυστική και εύκολη στην προσαρμογή λύση που εμποδίζει τα πουλιά να σκοτώνονται από τις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Το Βραβείο Διεργασίας για την Αειφόρο Ανάπτυξη

(για την ανάπτυξη και εφαρμογή νέας τεχνολογίας παραγωγής με εξαιρετική συμβολή στην αειφόρο ανάπτυξη)

 • Ecover – Ecosurfactants, Βέλγιο

Παραγωγή «οικολογικών ουσιών επιφανειακής δράσης» (ecosurfactants) – οι δραστικές ουσίες των μέσων καθαρισμού – χρησιμοποιώντας μια διαδικασία φυσικής ζύμωσης με πλήρως ανανεώσιμες πρώτες ύλες στη θέση ορυκτών πόρων.

 • Zenergy Power GmbH και Bültmann GmbH, Γερμανία

Πρώτη χρήση της τεχνολογίας των υπεραγωγών σε μια βιομηχανική παραγωγική διαδικασία, η οποία περικόπτει την ενέργεια που απαιτείται για τη θέρμανση μπιγετών χαλκού και αλουμινίου κατά 50%.

 • Dr.-Ing. Werner Neu Verfahrenstechnik GmbH, Γερμανία

Μια νέα μέθοδος για την παραγωγή φύλλων από θερμοπλαστικό υλικό που εξασφαλίζει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και υψηλότερη παραγωγικότητα.

Το Βραβείο Διεθνούς Συνεργασίας για την Αειφόρο Ανάπτυξη

(για την ανταλλαγή γνώσεων και τεχνολογίας σε διεθνείς διατομεακές συμπράξεις που συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη σε αναπτυσσόμενες χώρες)

 • Grupo Ferrovial, Ισπανία

Η παροχή ασφαλούς πόσιμου νερού στους ανθρώπους της περιοχής Serengeti στην Τανζανία βελτιώνει αισθητά το βιοτικό επίπεδο, ιδίως για τις γυναίκες και τα παιδιά. Αυτό το έργο που είναι σε εξέλιξη έχει πολλές δυνατότητες επανεκτέλεσης σε άλλες τοποθεσίες παρέχοντας σαφείς ενδείξεις του τρόπου επίλυσης ενός ενδημικού προβλήματος σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες.

Ιστορικό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε για πρώτη φορά τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον (EBAE) το 1987 προκειμένου να αναγνωρίσει, να επιβραβεύσει και να προάγει τις επιδόσεις εταιρειών με πρωτοποριακές και φιλικές προς το περιβάλλον πολιτικές και προϊόντα.

Τα βραβεία EBAE καλύπτουν τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες: πρακτικές διαχείρισης, προϊόντα, διεργασίες και δραστηριότητες διεθνούς συνεργασίας που συμβάλλουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη χωρίς να προκαλούν βλάβη στο περιβάλλον. Παρά το τωρινό οικονομικό κλίμα, ένας εξαιρετικά υψηλός αριθμός συμμετοχών υποβλήθηκε για τα βραβεία του 2010, με 141 συμμετοχές από διακεκριμένες εταιρείες από όλη την Ευρώπη, ξεπερνώντας τις 125 συμμετοχές του 2008.

Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε οποιαδήποτε εταιρεία ανεξαρτήτως μεγέθους, από Κράτη Μέλη της ΕΕ και υποψήφιες χώρες. Όλες οι συμμετοχές είναι φιναλίστ των δικών τους εθνικών διαγωνισμών, γεγονός που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή σε επίπεδο ΕΕ καθώς μόνο οι καλύτερες εταιρείες από την ΕΕ και τις υποψήφιες χώρες μπορούν να υποβάλουν αίτηση. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες στις οποίες απονέμεται το ευρωπαϊκό βραβείο είναι «οι καλύτερες των καλύτερων»: οι πιο οξυδερκείς, υπεύθυνες και καινοτόμες σε όλη την Ευρώπη.

Περαιτέρω πληροφορίες για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον 2010 παρέχονται στη διεύθυνση:

www.ebae.eu

Πληροφορίες για την Πράσινη Εβδομάδα παρέχονται στη διεύθυνση: http://www.greenweek2010.eu


Side Bar