Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE ES IT

IP/10 /247

Brussel, 08 maart 2010

Nominaties voor de Europese Uitvindersprijs 2010

Onder de genomineerden voor de Europese Uitvindersprijs 2010 zijn uitvinders van baanbrekende innovaties op zeer uiteenlopende gebieden, van drinkwaterbesparing tot de synthese van voetbalvormige koolstofmoleculen of "fullerenen", en van kankerbehandelingen tot de versleuteling van digitale gegevens. Andere nominaties hebben betrekking op de Wii-spelconsole, het gebruik van gps voor civiele doeleinden, mobiel gebruik van brandstofcellen, "groen" plastic en toegang tot internet via het stopcontact. Het doel van de prijs is om individuele uitvinders of teams van uitvinders te onderscheiden die dankzij hun baanbrekende werk een antwoord bieden op de uitdagingen van deze tijd en zo bijdragen tot de vooruitgang en welvaart. De vier prijswinnaars worden gekozen door een vooraanstaande inte rnationale jury en krijgen op 28 april in Madrid hun prijzen uitgereikt uit handen van EOB-voorzitter Alison Brimelow.

Antonio Tajani, Europees commissaris voor Industrie en ondernemerschap en vicevoorzitter van de Commissie, zei hierover: "De genomineerden vertegenwoordigen de rijkdom van de menselijke verbeelding. Hun uitvindingen zijn van groot belang voor de mensheid en hebben de wereld van vandaag mee helpen vormgeven; hun innovatieve geest helpt bovendien ook banen te scheppen in Europa en het Europese concurrentievermogen te vergroten. De Europa 2020-strategie die de Europese Commissie net heeft goedgekeurd, benadrukt ook dat Europa meer aan innovatie moet doen. Tegen deze achtergrond hoop ik dat deze uitvinders anderen zullen inspireren in hun voetsporen te treden."

Alison Brimelow, voorzitter van het Europees Octrooibureau, voegde hieraan toe: "De kerntaak van het octrooisysteem is innovatie te ondersteunen door middel van een doeltreffende bescherming van uitvindingen. Wij moeten ernaar streven de doeltreffendheid van dit systeem in stand te houden en verder te verbeteren om de verspreiding van baanbrekende technologieën op basis van octrooien blijvend te kunnen waarborgen".

Dit jaar dingen twaalf kandidaten uit negen landen mee naar de Uitvindersprijs. De prijs, die louter symbolisch is en waaraan geen materiële vergoeding is verbonden, wordt uitgereikt voor vier categorieën: levenswerk, industrie, mkb/onderzoek en niet-Europese landen. Naast kandidaten uit landen met een innovatietraditie, zoals Frankrijk, Duitsland, Italië, Zwitserland en de Verenigde Staten, doen er dit jaar ook kandidaten uit België, Canada, Denemarken en Spanje mee.

Nominaties voor de Europese Uitvindersprijs kunnen door de uitvinders zelf worden voorgedragen, of door octrooionderzoekers van de nationale octrooibureaus en het EOB. Een panel van EOB-deskundigen controleert alle ingediende voorstellen om er zeker van te zijn dat deze aan alle criteria met betrekking tot vorm en inhoud (link) voldoen voordat zij aan de jury worden voorgelegd. Tot de eerdere prijswinnaars behoren Adolf Goetzberger, de geestelijk vader van zonne-energieopwekking (2009), Peter Grünberg, winnaar van de Nobelprijs voor Natuurkunde (2006), aidsonderzoeker Erik De Clercq (2008) en Federico Faggin, de uitvinder van de microprocessor (2006).

De genomineerde kandidaten voor de Europese Uitvindersprijs 2010:

Industrie

 • Uitvinder: Hermann Grether, Christoph Weis (DE):

 • Uitvinding: De Perlator , een straalregelaar voor kranen, die een doeltreffend middel voor de besparing van kostbaar drinkwater vormt.

 • Uitvinder: Albert Markendorf, dr. Raimund Loser (CH)

 • Uitvinding: Driedimensionaal lasergestuurd meetsysteem voor kwaliteitscontrole in de auto- en de lucht- en ruimtevaartindustrie met een zeer nauwkeurige metrologie.

 • Uitvinder: Benedetto Vigna (IT)

  Uitvinding: Driedimensionale bewegingssensor voor toepassing in draadloze controllers, zoals de bewegingscontrolesensor van de Nintendo Wii .

Mkb/onderzoek

 • Uitvinder: Jürgen Pfizer, Helmut Nägele (DE)

 • Uitvinding: Arboform, het "groene" alternatief voor plastic ; deze natuurlijke polymeer wordt tegenwoordig over de hele wereld gebruikt voor de fabricage van auto-onderdelen, kinderspeelgoed, meubels en vele andere producten.

 • Uitvinder: Albert Gelet, Jean-Yves Chapelon, Dominique Cathignol, Emmanuel Blanc (FR)

 • Uitvinding: De behandeling met ultrageluid maakt tegenwoordig integraal onderdeel uit van een zeer doeltreffende methode voor de bestrijding van prostaatkanker .

 • Uitvinder: Jorge Blasco (ES)

  Uitvinding: Datatransmissie door elektriciteitsleidingen voor snelle internettoegang via het stopcontact.

Levenswerk (lifetime achievement)

 • Uitvinder: Peter Landrock (DK)

 • Levenswerk: Veel van de versleutelingsmethoden die tegenwoordig voor de digitale transmissie van vertrouwelijke gegevens worden gebruikt zijn gebaseerd op het baanbrekende werk van Landrock.

 • Uitvinder: Wolfgang Krätschmer (DE)

 • Levenswerk: De door Krätschmer ontwikkelde methode voor de synthese van C60-koolstofmoleculen (fullerenen) speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van nieuwe smeermiddelen en brandstoffen, elektronische supergeleiders en voor gegevensopslag ontworpen polymeren.

 • Uitvinder: Desiré Collen (BE)

 • Levenswerk: De onderzoeksresultaten van Collen op het gebied van bloedstolsels hebben nieuwe perspectieven geopend bij de ontwikkeling van medicijnen tegen beroerten en hartaanvallen .

Niet-Europese landen

 • Uitvinder: Sanjai Kohli en zijn team (US)

 • Uitvinding: Dankzij hun revolutionaire ontwerp voor ontvangstchips, is GPS met succes doorgebroken op de consumentenmarkt .

 • Uitvinder: Danny G. Epp, Ben Wiens (CA)

 • Uitvinding: Waterstof-brandstofcellen voor talrijke mobiele toepassingen , tegenwoordig over de hele wereld gebruikt in bussen.

 • Uitvinder: Napoleone Ferrara en zijn team (US)

 • Uitvinding: Avastin, een geneesmiddel tegen kanker , remt de groei van kankercellen en vormt de basis voor een minder agressieve en meer gerichte geneeswijze.

Meer informatie over de prijsuitreiking , die gehouden wordt tijdens het Europees Octrooiforum in Madrid, is beschikbaar op:

http://www.epo.org/topics/innovation-and-economy/european-inventor.html .

Voor meer informatie, accreditatie of verzoeken om interviews kunt u zich wenden tot:

Rainer Osterwalder

Director Media Relations

Europees Octrooibureau (European Patent Office)

Erhardtstr. 27 | 80469 München, Duitsland

Tel: +49 892399 1820

Fax: +49 892399 2850

rosterwalder@epo.org

http://www.epo.org


Side Bar