Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/188

Brüsszel, 2010. február 25.

Az EU időközi előrejelzése: a gazdaság fellendülése folyamatban van, de továbbra is gyenge lábakon áll

Az Európai Unió gazdasága fokozatosan helyreáll, ugyanakkor még mindig ellenszélnek van kitéve. 2009 harmadik negyedévében a reál-GDP ismét növekedni kezdett, így az EU történetének leghosszabb és legmélyebb recessziója véget ért. Az EU-ban bevezetett kivételes válságkezelési intézkedések jelentős szerepet játszottak a gazdasági helyzet megváltoztatásában. A 2009. őszi előrejelzéssel összhangban azonban a negyedik negyedévben lassult a növekedés, mivel egyes átmeneti tényezők hatása gyengülni kezdett. A legújabb előrejelzés szerint az EU gazdasági kilátásai összességében változatlanok. 2010-ben a GDP az EU-ban és az euróövezetben is várhatóan 0,7%-kal fog növekedni. Az inflációs előrejelzések is nagyjából változatlanok maradnak, 1,4% az EU, illetve 1,1% az euróövezet esetében. A fenti előrejelzéseket továbbra is nagy bizonytalanság övezi, amint arról a pénzügyi piacokon tapasztalható közelmúltbeli fejlemények is tanúskodnak.

Olli Rehn, a gazdasági ügyekért és a monetáris politikáért felelős biztos elmondta: „Az EU gazdaságának fellendülése szemmel látható, ám továbbra is gyenge lábakon áll. Elsődleges célunk az európai gazdaság erős és fenntartható pályára való visszaállítása kell, hogy legyen. E cél eléréséhez két fronton, a gazdasági fellendítésén és az államháztartás konszolidálásán kell dolgoznunk. A tagállamok gazdaságait a modernizáció felé vezető új „Európa 2020” stratégiának szorosan együtt kell haladnia az államháztartási konszolidációval. Ez nélkülözhetetlen a fenntartható növekedés és munkahelyteremtés szempontjából."

Az EU és az euróövezet növekedése az előrejelzés szerint jó úton halad

A Bizottság előrejelzésében az ez év első felére vonatkozó növekedési előrejelzéseket enyhén felfelé módosították mind az EU-ra, mind az euróövezetre vonatkozóan. A 2010 második felére vonatkozó kis mértékű lefelé történő módosításokból eredően azonban a GDP növekedésének 2010-ben várható mértéke mindkét területen nagyjából változatlanul 0,7 % marad. Ez az Egyesült Királyságra, Franciaországra, Hollandiára, Lengyelországra, Németországra, Olaszországra és Spanyolországra vonatkozó, aktualizált előrejelzések alapján került kiszámításra, tekintettel arra, hogy ezek az országok adják együtt az Unió GDP-jének mintegy 80%-át

Erőteljesebb globális fellendülés

Világszinten a gazdasági tevékenység 2009 második felében az előzetes várakozásoknál erőteljesebbnek bizonyult, különösen a feltörekvő Ázsiában. A reál-GDP alakulása (az EU nélkül) az előző évben elkerülte a hirtelen visszaesést, és várhatóan mintegy 4,25%-kal fog nőni 2010-ben. A globális mutatók a közeljövőt illetően biztatóak, részben tükrözik az ipari készletezési ciklust.

A továbbiakban a világszintű növekedés az ösztönző intézkedések fokozatosan gyengülő hatása és a készletezési ciklus miatt várhatóan enyhén visszaesik. Az országok közti különbségek jelentősek maradnak, de a feltörekvő gazdaságokban a fellendülés a visszatérő tőkebeáramlásnak és a befektetők újból megerősödő kockázatvállalási kedvének köszönhetően érezhetően stabilabb lesz. Jóllehet az EU külgazdasági környezete a vártnál gyorsabb tempóban élénkül, egyelőre kérdéses, hogy ez milyen mértékben lesz pozitív hatással az EU-ra ebben az évben.

Eddig a belső dinamikára gyakorolt csekély hatás figyelhető meg

Bár az EU-ban a javuló ga zdasági hangulatot jelző konjunktúraindexek a gazdasági fellendülés folytatódását jelzik, a legújabb statisztikai tényadatok, különösen az ipari termelést és a kiskereskedelmet tekintve, kevéssé biztatóak. Míg a vártnál kedvezőbb külgazdasági környezet tovább élénkítheti az exportot, a befektetési környezet a rendkívül alacsony kapacitáskihasználtság miatt gyenge marad. Várhatóan a lakásépítési befektetések szintje is alacsony marad 2010-ben, tekintettel arra, hogy a lakásépítési ágazat számos tagállamban kiigazításra szorul. A pénzpiaci feltételek 2009 eleje óta javultak, de a mérlegkiigazítás még nem fejeződött be, így továbbra is nagy a bizonytalanság. A mérsékelt befektetési kilátások jellemzően gyenge munkaerőpiacot vonnak maguk után, amely viszont valószínűleg csökkenti a magánfogyasztást. Mivel mind az EU-ban, mind világszerte a növekedés fő hajtóerejét jelentő több tényező átmeneti jellegű, egyelőre korai még stabil fellendülésről beszélni..

Az árstabilitást sikerül fenntartani

A 2009 nagy részében megfigyelhető erőteljes dezinflációs folyamat nagyrészt az energia- és élelmiszerkomponensek csökkenő bázishatásával és a gazdaság fokozódó lanyhaságával volt magyarázható. A HICP-infláció 2009 utolsó hónapjaiban valamelyest emelkedett, és az őszi előrejelzésnek megfelelően éves mértéke igen alacsony szinten, az EU-ban 1,0%-on, az euróövezetben pedig 0,3%-on maradt. A gazdaság jelentős mértékű lanyhulása előreláthatóan továbbra is kordában tartja az inflációt, ellensúlyozva az energia- és nyersanyagárak növekedését. Az árstabilitást várhatóan sikerül fenntartani, mivel a HICP-inflációs előrejelzéseket az EU-ban csak csekély mértékben, 1,4%-ra kell felfelé igazítani, az euróövezetben pedig 1,1%-os szinten változatlan marad.

Kockázatértékelés

A 2010-re vonatkozó európai uniós növekedési kilátásokkal kapcsolatos kockázatok összességében továbbra is kiegyensúlyozottnak tűnnek. Lefelé mutató kockázatot jelent, hogy a pénzügyi piacok helyzetére továbbra is nagyfokú bizonytalanság és komoly kockázatoknak való kitettség jellemző. A felfelé mutató kockázatokat tekintve a világszintű fellendülés – különösen a feltörekvő ázsiai piacokon tapasztalható – élénkülése, valamint a készletezési ciklusnak az EU-ban küszöbön álló fordulata esetleg nagyobb hatással lesz majd a belső keresletre, mint azt jelenleg feltételezik. Az inflációs kilátásokkal kapcsolatos kockázatok is összességében kiegyensúlyozottnak tűnnek 2010-re vonatkozóan.

A részletes jelentés a következő címen érhető el:

http://ec.europa.eu/economy_finance/ articles/eu_economic_situation/2010-02-25-eu_interim_economic_forecast_en.htm

Table 1: Real GDP growth

Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED
Note: the quarterly figures are working-day and seasonally adjusted, while the annual figures are unadjusted.

Table 2: Consumer price inflation

Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSEDSide Bar