Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/

Bruselj, 22 decembra 2010

Komisija odobrila prvi sveženj pomoči v višini sto milijonov evrov za Palestino v letu 2011

Evropska komisija je danes sklenila, da v proračunu za leto 2011 zagotovi prvih sto milijonov evrov za zasedena palestinska ozemlja.

Visoka predstavnica Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Catherine Ashton je dejala: „Ta odločitev je znak močne politične in finančne podpore Evropske unije Palestinski upravi in predsedniku vlade Fayyadu pri gradnji demokratične države, sposobne preživetja. Palestinska država je ključna za vsakršno mirno, uspešno in trajno rešitev spora.“

Komisar Stefan Füle, ki je sveženj napovedal, je pri tem dejal: „Komisija želi z današnjo odločitvijo palestinskemu ljudstvu pokazati, da se lahko tako kot v preteklosti tudi v letu 2011 opira na njeno pomoč, ki bo zagotovljena prek mehanizma PEGASE. Unija je prepričana, da bodo države članice in drugi donatorji v okviru tega mehanizma še naprej podpirali palestinsko prebivalstvo.“

Današnja odločitev, s katero EU v veliki meri izpolnjuje zaveze z donatorske konference, ki je bila decembra 2007 v Parizu, bo pripomogla, da Palestinska uprava še naprej zagotavlja bistvene javne storitve po celotnem zasedenem ozemlju. Pomoč v višini 60 milijonov evrov iz danes napovedanega svežnja bo zagotovljena prek evropskega mehanizma pomoči za zasedena palestinska ozemlja PEGASE1, uvedenega februarja 2008. Palestinska uprava bo s temi sredstvi krila stroške za plače in pokojnine bistvenih državnih uslužbencev (zlasti v zdravstvu in izobraževanju).

Komisija je prek tega mehanizma Palestinski upravi že zagotovila 677 milijonov evrov neposredne finančne pomoči, države članice pa so prispevale še dodatnih 265 milijonov evrov.

Preostalih 40 milijonov evrov bo dodeljenih osrednjemu proračunu Agencije Združenih narodov za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev, ki zagotavlja osnovne zdravstvene, izobraževalne in socialnovarstvene storitve in je tako od leta 1949 pomagala 4,7 milijonom beguncev. Največje donatorice Agencije so EU in njene države članice.

Ozadje

Pomoč Palestinski upravi je namenjena izvajanju palestinskega načrta za reforme in razvoj, ki je bil predstavljen decembra 2007 na donatorski konferenci v Parizu. Poleg tega je predsednik vlade Fayyad avgusta 2009 predstavil „program trinajste vlade“ Palestinske uprave. Cilj programa, ki temelji na palestinskem načrtu za reforme in razvoj, je vzpostavitev močnih državnih institucij, ki bodo podlaga za oblikovanje neodvisne palestinske države v dveh letih. EU je izrazila politično in finančno podporo načrtu predsednika vlade Fayyada. Zaradi te podpore ter nekaterih – čeprav delnih in nezadostnih – ukinitev omejitev gibanja na Zahodnem bregu ter dostopa do njega je ta načrt reform prinesel gospodarski in socialni napredek. Kljub temu pa so razmere v Gazi še vedno nevzdržne. Prvi del financiranja za leto 2011 je namenjen prednostnim nalogam Palestinske uprave, saj se bodo z njim krili tekoči izdatki, vključno s socialnimi dodatki v Gazi, in potrebe Agencije Združenih narodov za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev.

Dodatne informacije o odnosih med EU in zasedenimi palestinskimi ozemlji so na voljo na naslovu

http://ec.europa.eu/europeaid/where/neighbourhood/country-cooperation/occupied_palestinian_territory/occupied-palestinian-territory_en.htm.

1 :

Evropski mehanizem za pomoč pri socialnem in gospodarskem razvoju Palestincev (méchanisme Palestino-Européen de Gestion de l'Aide Socio-Economique).


Side Bar