Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1771

Bruxelles, 22 decembrie 2010

Comisia aprobă acordarea unui prim pachet de 100 de milioane de euro în sprijinul populației palestiniene în 2011

Comisia Europeană a hotărât astăzi să acorde Teritoriilor Palestiniene Ocupate, din bugetul 2011, un pachet inițial de finanțare în valoare de 100 de milioane de euro.

Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate și vicepreședinte al Comisiei Europene (ÎR/VP), a declarat: „Această decizie demonstrează angajamentul politic și financiar puternic al Uniunii Europene față de Autoritatea Palestiniană și față de rolul decisiv al prim-ministrului Fayyad în construirea unui stat palestinian democratic și viabil. Problema statalității palestiniene este esențială pentru orice soluție pașnică, viabilă și de durată la conflict.”

Cu ocazia anunțării pachetului financiar, comisarul Stefan Füle a afirmat: „Prin decizia de astăzi, Comisia dorește să transmită populației palestiniene mesajul că aceasta poate conta pe sprijinul nostru constant în 2011 ca și în trecut. Sprijinul nostru va fi direcționat în teren prin intermediul PEGASE. Uniunea are convingerea că statele membre și alți donatori vor continua să acorde asistență populației palestiniene prin intermediul acestui mecanism.”

Decizia de astăzi, prin care UE își onorează pe deplin angajamentele asumate în cadrul Conferinței donatorilor de la Paris din decembrie 2007, va permite Autorității Palestiniene să continue să furnizeze servicii publice esențiale pe tot cuprinsul Teritoriilor Palestiniene Ocupate. Din pachetul anunțat astăzi, 60 de milioane de euro vor fi direcționate prin PEGASE1, mecanismul de asistență al UE pentru Teritoriile Palestiniene Ocupate, lansat în februarie 2008. Aceste fonduri vor permite AP să acopere salariile și pensiile lucrătorilor civili esențiali (în special ale personalului medical și ale profesorilor).

Până acum Comisia a furnizat deja Autorității Palestiniene prin intermediul acestui mecanism asistență financiară directă în valoare de 677 de milioane de euro, statele membre ale UE contribuind cu o sumă suplimentară de 265 de milioane de euro.

Restul de 40 de milioane de euro va fi alocat bugetului principal al Agenției ONU de ajutor și lucrări (UNRWA). UNRWA furnizează din 1949 servicii de îngrijire medicală de bază, de educație și de protecție socială unei populații de 4,7 milioane de refugiați. UE și statele sale membre sunt donatorii care contribuie cu cele mai importante fonduri la bugetul UNRWA.

Context

Ajutorul acordat Autorității Palestiniene vizează să sprijine punerea în aplicare a Planului palestinian de reformă și dezvoltare (PPRD), prezentat de AP la Conferința donatorilor din decembrie 2007, de la Paris. În plus, în august 2009, prim-ministrul Fayyad a prezentat „Programul celui de al treisprezecea guvern” al AP. Bazat pe PPRD, planul este menit să construiască instituții guvernamentale solide, care vor servi drept temelie unui viitor stat palestinian independent la capătul unei perioade de doi ani. UE și-a afirmat sprijinul politic și financiar pentru planul prim-ministrului Fayyad. În urma acordării acestui sprijin și a adoptării unor măsuri parțiale și insuficiente de relaxare a restricțiilor de circulație și de acces în Cisiordania, agenda de reformă a prim-ministrului Fayyad a generat progres economic și social. Situația din Gaza rămâne, însă, în continuare volatilă. Această primă tranșă de finanțare pentru 2011 răspunde priorităților AP de a contribui la acoperirea cheltuielilor recurente, inclusiv a alocațiilor sociale în Gaza,, precum și nevoilor UNRWA în ceea ce privește sprijinul acordat refugiaților palestinieni.

Informații suplimentare privind relațiile dintre UE și Teritoriile Palestiniene Ocupate:

http://ec.europa.eu/europeaid/where/neighbourhood/country-cooperation/occupied_palestinian_territory/occupied-palestinian-territory_en.htm

1 :

PEGASE: méchanisme Palestino-Européen de Gestion de l'Aide Socio-Economique (mecanism palestiniano-european de gestionare a ajutorului socioeconomic)


Side Bar