Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1771

Brüsszel, 2010. december 22.

A Bizottság jóváhagyta a palesztin nép támogatására szolgáló 100 millió EUR összegű első segélycsomagot a 2011-es költségvetés terhére

Az Európai Bizottság a mai napon elfogadta azt a 100 millió EUR értékű kezdeti pénzügyi támogatási csomagot, amelyet a 2011. évi uniós költségvetésből biztosítanak majd a megszállt palesztin területek lakossága számára.

Catherine Ashton, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a döntés kapcsán így fogalmazott: „Ez a lépés az Európai Unió politikai és pénzügyi elkötelezettségét jelzi a Palesztin Hatóság és a Szalám Fajjád miniszterelnök vezetésével épülő demokratikus és életképes palesztin állam iránt. A palesztin államiság a konfliktus békés, működőképes és tartós megoldásának kulcseleme.”

A csomagot bejelentő európai biztos, Stefan Füle, a következőket mondta: „A mai döntéssel a Bizottság azt üzeni a palesztin népnek, hogy csakúgy mint a múltban, 2011‑ben is számíthat támogatásunkra. A támogatásokat a PEGASE mechanizmuson keresztül nyújtjuk. Az Unió bízik benne, hogy a tagállamok és más donorok a jövőben is folytatják majd a palesztin nép támogatását ezen az eszközön keresztül.”

A mai döntés, amellyel az EU bőven teljesíti a 2007. decemberi párizsi donorkonferencián tett felajánlásait, elősegíti, hogy a Palesztin Hatóság továbbra is biztosíthassa a legalapvetőbb közszolgáltatásokat a megszállt területek egészén. A ma bejelentett csomagból az EU 60 millió EUR‑t a megszállt palesztin területek támogatására szolgáló uniós mechanizmuson, a 2008 februárjában létrehozott PEGASE‑on1 keresztül folyósít majd. A támogatásból a Palesztin Hatóság béreket és nyugdíjakat fizet majd az alapvető szolgáltatásokat biztosító civil munkavállalók (mindenekelőtt orvosok és tanárok) számára.

A Bizottság eddig 677 millió EUR közvetlen pénzügyi támogatást nyújtott e mechanizmuson keresztül a Palesztin Hatóság számára, a tagállamok pedig további 265 millió EUR összeggel járultak a támogatásokhoz.

A fennmaradó 40 millió EUR‑t az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatala (UNRWA) költségvetésébe fizeti be az Unió. Az UNRWA 1949 óta nyújt alapvető egészségügyi, oktatási és szociális biztonsági szolgáltatásokat a mintegy 4,7 millió főt számláló menekült lakosság számára. Az UNRWA legjelentősebb támogatója EU és tagállamai.

Előzmények

A Palesztin Hatóságnak folyósított segélyek célja a hatóság által a 2007‑es párizsi donorkonferencián előterjesztett palesztin reform- és fejlesztési terv megvalósításának támogatása. A donorkonferenciát követően, 2009 augusztusában Fajjád miniszterelnök újabb programot terjesztett elő, „A tizenharmadik kormány programja” címen. A palesztin reform- és fejlesztési tervre épülő program homlokterében a jövőbeli független palesztin állam alapját képező, stabil kormányzati intézmények megteremtése állt, kétéves határidőn belül. Az EU korábban már kifejezte, hogy politikailag és pénzügyileg is kész támogatni a Fajjád miniszterelnök neve által fémjelzett elképzeléseket. E támogatásnak, valamint a személyek ciszjordániai mozgását és Ciszjordániába történő bejutását érintő korlátozások némi – jóllehet részleges és elégtelen – enyhítésének köszönhetően Fajjád miniszterelnök reformlépései sikeresen előmozdították a gazdasági és társadalmi fejlődést. A gázai helyzet mindamellett továbbra is fenntarthatatlan. A 2011-es finanszírozás első része a Palesztin Hatóság prioritásainak végrehajtását, azaz a folyó kiadások – többek között a gázai társadalmi juttatások – fedezését, valamint az UNRWA-nak a palesztin menekültek támogatására irányuló erőfeszítéseit segíti elő.

További információk az EU és a megszállt palesztin területek közötti kapcsolatról:

http://ec.europa.eu/europeaid/where/neighbourhood/country-cooperation/occupied_palestinian_territory/occupied-palestinian-territory_en.htm

1 :

PEGASE: méchanisme Palestino-Européen de Gestion de l'Aide Socio-Economique (társadalmi-gazdasági támogatás irányítására szolgáló palesztin-európai mechanizmus)


Side Bar