Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1771

Брюксел, 22 декември 2010 г.

Комисията одобри първия пакет от помощи в размер на 100 милиона евро за подпомагане на палестинците през 2011 г.

Днес Европейската комисия реши в рамките на бюджета за 2011 г. да отпусне за окупираните палестински територии първоначален финансов пакет в размер на 100 милиона евро.

Катрин Аштън, върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, заяви: „Това решение показва силната политическа и финансова ангажираност на Европейския съюз по отношение на Палестинската автономна власт и на ръководната роля на министър-председателя Фаяд за изграждане на демократична и жизнеспособна палестинска държава. Палестинската държавност е от първостепенно значение за намирането на мирно, изпълнимо и трайно решение на конфликта.“

При обявяването на пакета комисар Щефан Фюле заяви: „С днешното решение Комисията иска да покаже на палестинците, че подобно на предишните години те могат да продължат да разчитат на нашата подкрепа и през 2011 г. Ще предоставим помощта посредством механизма PEGASE. Съюзът вярва, че държавите-членки и други донори ще продължат да подкрепят палестинския народ чрез този механизъм.“

Днешното решение, с което направените от страна на ЕС обещания на Парижката конференция на донорите през декември 2007 г. бяха значително надхвърлени, ще помогне на Палестинската автономна власт да продължи да предоставя обществени услуги от първостепенно значение във всички окупирани палестински територии. 60 милиона евро от обявения днес пакет ще бъдат предоставени посредством механизма на ЕС за подпомагане на окупираните палестински територии, наречен PEGASE1, който беше задействан през февруари 2008 г. Тези средства ще помогнат на Палестинската автономна власт да изплати заплатите и пенсиите на работещите във важни обществени сектори (най-вече тези на медицинските работници и учителите).

Досега чрез този механизъм Комисията е отпуснала 677 милиона евро за директно финансово подпомагане на Палестинската автономна власт, като държавите-членки на ЕС допринесоха с още 265 милиона евро.

Оставащите 40 милиона евро ще бъдат отпуснати за основния бюджет на Агенцията на ООН за подпомагане и строителство за палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA). От 1949 г. насам UNWRA предоставя основни услуги в сферата на здравеопазването, образованието и мрежата за социална сигурност за бежанско население от 4,7 милиона души. ЕС и неговите държави-членки са най-големите донори на UNRWA.

Контекст

Помощите за Палестинската автономна власт се предоставят за подпомагане на палестинския план за реформа и развитие (ППРР), представен от Палестинската автономна власт на конференцията на донорите през декември 2007 г., която беше проведена в Париж. Освен това през август 2009 г. министър-председателят Фаяд представи „програмата на тринадесетото правителство“, изготвена от Палестинската автономна власт. Програмата, която се базира на ППРР, цели изграждането в рамките на две години на силни държавни институции, които да послужат за основа на бъдеща независима палестинска държава. ЕС изрази своята политическа и финансова подкрепа за програмата на министър-председателя Фаяд. В резултат на тази подкрепа и на някои частични и недостатъчни облекчения на ограниченията за движение и достъп до Западния бряг на река Йордан, програмата за реформи на министър-председателя Фаяд доведе до икономически и социален напредък. Ситуацията в Газа продължава обаче да бъде нестабилна. Първият транш от финансирането за 2011 г. отговоря на приоритетите на Палестинската автономна власт за покриване на постоянните разходи, включително на социалните помощи в Газа и на нуждите на UNRWA за подпомагане на палестинските бежанци.

Допълнителна информация относно отношенията между ЕС и окупираните палестински територии:

http://ec.europa.eu/europeaid/where/neighbourhood/country-cooperation/occupied_palestinian_territory/occupied-palestinian-territory_en.htm

1 :

PEGASE: палестинско-европейски механизъм за управление на социално-икономическата помощ


Side Bar