Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/ 10/176

Βρυξέλλες, 23 Φεβρουαρίου 2010

Στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας της ΕΕ για την υγιεινή διατροφή « Τρελλοπαρέα της Γεύσης» βραβεύονται οι νικητές στο Κυνήγι του Θησαυρού

Τέσσερ ις νέοι από την Ευρώπη επέδειξαν τις εξαίρετες γνώσεις τους σχετικά με την ισορροπημένη δίαιτα και τον υγιεινό τρόπο διατροφής, απαντώντας με επιτυχία σε όλες τις ερωτήσεις στο διαδικτυακό Κυνήγι του Θησαυρού, στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας της ΕΕ για την υγιεινή διατροφή, της λεγόμενης «Τρελλοπαρέας της Γεύσης» . Οι νικητές στο Κυνήγι του Θησαυρού Lara García de Veas Piñeiro (1 η νικήτρια), Seamus Hickey (2 ος ), Francesca Martini και Silvia Vicari (3 ες ) θα παραλάβουν βραβεία στα οποία διαπλέκονται η άθληση και οι βέλτιστες πρακτικές μαγειρικής, σε τέσσερις τελετές που θα πραγματοποιηθούν στην Ισπανία, την Ιρλανδία και την Ιταλία.

«Η γεωργία της ΕΕ προσφέρει τα αναγκαία στοιχεία για μια υγιεινή διατροφή και με τα νέα σχολικά προγράμματα υποστηρίζει ακόμη περισσότερο μια ισόρροπη δίαιτα των παιδιών των ευρωπαϊκών σχολείων», δήλωσε ο Dacian Cioloş, Επίτροπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη.

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνω ότι οι νέοι ευρωπαίοι επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον στη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα. Η επίτευξη μιας ισόρροπης δίαιτας για τα παιδιά αποτελεί ένα συνεχές ζητούμενο που μας εγκαλεί άμεσα. Η ευαισθητοποίησή τους αποτελεί το πρώτο βήμα» δήλωσε ο John Dalli, Επίτροπος για την υγεία και την πολιτική καταναλωτών.

Δρομολογημέν η τον Σεπτέμβριο του 2009 (βλ. IP/09/1366 ), η « Τρελλοπαρέα της Γεύσης» συνοδεύει το σχέδιο προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία και το σχέδιο προώθησης της κατανάλωσης γάλακτος στα σχολεία – πρωτοβουλίες ενθάρρυνσης μιας πιο εξισορροπημένης δίαιτας και προώθησης υγιεινότερων διαιτητικών πρακτικών μεταξύ των παιδιών.

Το Κυνήγι του Θησαυρού δρομολογήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 στον διαδικτυακό τόπο της Τρελλοπαρέας της Γεύσης, όπου άτομα τα οποία υποδύονται φρούτα που προάγουν τις αθλητικές επιδόσεις και την υγεία, όπως εξάλλου και λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, βοήθησαν νεαρότερους διαγωνιζόμενους να απαντήσουν σε 16 ερωτήσεις σχετικές με την ισόρροπη δίαιτα και τον υγιεινό τρόπο ζωής. Μεταξύ των βραβείων, το σύνολο των οποίων εμπνεόταν από τους τύπους που υποδύονται τα άτομα της Τρελλοπαρέας της Γεύσης, όπως ο κύριος Γάλα και ο νεαρός Γιαούρτι, η κυρία Αχλάδω και ο μπασκετμπολίστας Πράσσο, οι τυχεροί νικητές είχαν την ευκαιρία να διαλέξουν μεταξύ ενός τραπεζιού πινγκ-πονγκ, ενός ποδηλάτου ανωμάλου εδάφους ή μηχανών που παρασκευάζουν γιαούρτι ή χυμούς.

Ιστορικό

Με την εκστρατεία για την υγιεινή διατροφή στέλνεται κατευθείαν στα σχολεία το μήνυμα Φαγητό, Ποτό, Κίνηση. Πάνω από 17.000 παιδιά με τους δασκάλους τους συμμετείχαν στις περιοδεύουσες εκδηλώσεις της Τρελλοπαρέας, η οποία όργωσε το Βέλγιο, τη Γαλλία, το ΗΒ, την Ιρλανδία, την Εσθονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία. Τα σχόλια ήταν πολύ θετικά. Τα σχολεία χαρακτήρισαν τις εκδηλώσεις ενδιαφέρουσες, διδακτικές και αμφίδρομης χρησιμότητας. Το καλοφτιαγμένο βίντεο με τη βελγίδα πρωταθλήτρια του τέννις Justine Henin και τον οκτάχρονο κάτοχο του ρεκόρ Γκίννες Rosolino Cannio παρότρυνε τα παιδιά να αποκτήσουν καλύτερες διαιτητικές συνήθειες.

Αλλά ακόμη και οι γονείς ανακάλυψαν στις εκδηλώσεις χρήσιμα στοιχεία και συμβουλές για να πείσουν τα παιδιά τους να υιοθετήσουν ένα διαιτητικά ισόρροπο πρωινό ή ένα υγιεινότερο σνακ μεταξύ των γευμάτων. Η Γωνιά του Δασκάλου παρέχει πρόσβαση στις Βέλτιστες Πρωτοβουλίες, Στοιχεία και Αριθμούς, καθώς και Παιδαγωγικά Εργαλεία, σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ, προκειμένου να υποστηριχθεί το διδακτικό προσωπικό στο σχολείο.

Από πρόσφατη έρευνα του ευρωβαρόμετρου προκύπτει ότι τα τρία τέταρτα όσων συμμετείχαν «συμφωνούν απόλυτα» με την άποψη ότι «φαίνεται ότι υπάρχουν περισσότερα υπέρβαρα παιδιά σήμερα απ’ ό,τι πριν από πέντε χρόνια». Πράγματι, 22 περίπου εκατομμύρια παιδιά είναι υπέρβαρα στην ΕΕ, από τα οποία τα 5 εκατομμύρια είναι παχύσαρκα.

Για περισσότερες πληροφορίες:

  • Εκστρατεία « Τρελλοπαρέα»:

http://ec.europa.eu/agriculture/tasty-bunch/

  • Κυνήγι του Θησαυρού:

http://ec.europa.eu/agriculture/tasty-bunch/treasure-hunt/index_en.htm

  • Επικαιροποιημένο οπτικοακουστικό υλικό για τον τύπο δημοσιεύεται στον διαδικτυακό τόπο:

http://ec.europa.eu/agriculture/tasty-bunch/press-corner/index_en.htm?press=audiovisual


Side Bar