Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/176

Брюксел, 23 февруари 2010 г.

Награди за победителите в играта „Търсене на съкровището“ в рамките на кампанията на ЕС за здравословно хранене „Вкусната дружина“

Четирима млади европейци показаха отлично познаване на балансирания хранителен режим и на здравословния начин на живот, като отговориха правилно на всички въпроси в играта в мрежа „Търсене на съкровището“ в рамките на кампанията на ЕС за здравословно хранене „Вкусната дружина“. Най-добрите търсачи на съкровища — Лара Гарсиа де Веас Пинейро (първо място), Сиймъс Хикей (второ място), Франческа Мартини и Силвия Викари (трето място), ще получат награди, свързани със спорта и добрите хранителни навици, на четири церемонии, които ще се състоят в Испания, Ирландия и Италия.

Дачиан Чолош, комисар по въпросите на селското стопанство и развитието на селските райони, заяви: „Селското стопанство на ЕС предоставя необходимите елементи за здравословно хранене и с новите схеми в училищата то съдейства за дори още по-балансиран хранителен режим на децата в европейските училища“ .

„Радостен съм да потвърдя, че младите европейци показват огромен интерес към храненето и физическата активност. Постигането на балансиран хранителен режим за децата е постоянно предизвикателство и ние трябва да действаме незабавно. Повишаването на тяхната информираност е първата крачка“ , заяви Джон Дали — комисар по въпросите на здравеопазването и защитата на потребителите.

Стартирала през септември 2009 г. (вж. IP/09/1366 ), кампанията „Вкусната дружина“ се провежда успоредно със схемите на ЕС за раздаване на плодове и мляко в училищата — инициативи за насърчаване на по-балансиран хранителен режим и по-здравословни хранителни навици у децата.

Играта „Търсене на съкровището“ се провежда от септември 2009 г. на уебсайта „Вкусната дружина“, където анимационни герои със спортен и здравословен вид, представляващи плодове, зеленчуци и млечни продукти, помагат на по-малките участници да отговорят на 16 въпроса за балансирания хранителен режим и здравословния начин на живот. Щастливите победители имат възможност да избират измежду различните атрактивни награди, всички които са свързани с героите от „Вкусната дружина“, като например г-н Прясно мляко, Кисело мляко младши, г-жа Круша и баскетболиста Праз, и включват маса за тенис, планински велосипед, машина за кисело мляко или за сок.

Хронология на кампанията

Чрез кампанията за здравословно хранене посланието: Хапни с нея, пийни с нея, играй с нея! “ се отправя направо в училищата. Над 17 000 деца и техните учители участваха в игрите на „Вкусната дружина", представени като пътуващо шоу в Белгия, северна Франция, Обединеното кралство, Ирландия, Естония, Литва и Полша. Инициативата се прие много положително от училищата, определящи проявите като интересни, образователни и интерактивни. В атрактивен видеоматериал участват белгийската шампионка по тенис Жюстин Енен и 8-годишният рекордьор на Гинес Росолино Канио, които насърчават изграждането у децата на по-добри хранителни навици.

За родителите са предвидени набор от полезни съвети и начини как да накарат децата си да си направят балансирана закуска или да изберат по-здравословни леки закуски между основните хранения. В „Кът на учителя“ се предлага достъп на всички езици на ЕС до рубриките „Най-добри инициативи", „Факти и цифри" и „Учебен материал", предназначени да подпомагат учителите в работата им.

Неотдавнашно проучване на Евробарометър показа, че три четвърти от участниците са „напълно съгласни“, че в „днешно време изглежда, че има повече деца с наднормено тегло отколкото преди пет години“. В действителност в ЕС около 22 млн. деца са с наднормено тегло, като 5 млн. от тях са със затлъстяване.

За допълнителна информация:

  • Кампания „Вкусната дружина“:

http://ec.europa.eu/agriculture/tasty-bunch/

  • Игра „Търсене на съкровището“:

http://ec.europa.eu/agriculture/tasty-bunch/treasure-hunt/index_en.htm

  • Актуализирани материали за пресата с картина и звук се публикуват на:

http://ec.europa.eu/agriculture/tasty-bunch/press-corner/index_en.htm?press=audiovisual


Side Bar