Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE SV EL ET

IP/10/1766

Bryssel 21. joulukuuta 2010

Turku ja Tallinna ovat Euroopan kulttuuripääkaupungit vuonna 2011

Turku ja Tallinna ovat Euroopan kulttuuripääkaupungit vuonna 2011. Kulttuuripääkaupunkivuosi käynnistyy virallisesti 1. tammikuuta Tallinnassa ja 15. tammikuuta Turussa, ja vuoden 2011 aikana järjestetään lukuisia tapahtumia.

Koulutuksesta, kulttuurista, monikielisyydestä ja nuorisoasioista vastaava komissaari Androulla Vassiliou ilmaisi tyytyväisyytensä Turun ja Tallinnan avajaisjuhlallisuuksiin. ”Euroopan kulttuuripääkaupunki ‑tapahtuma on yksi Euroopan unionin arvostetuimmista kulttuurialoitteista. Tapahtuma on osoittanut mahdollisuutensa edistää työpaikkojen luomista, kaupunkialueiden elvyttämistä ja luovuutta. Se on myös osoittautunut houkuttelevaksi tapahtumaksi Euroopan tasolla. Toivotan menestystä vuoden 2011 Euroopan kulttuuripääkaupungeille!

Tallinnan avajaisseremonia pidetään uudenvuoden yönä, jolloin järjestetään suuri yleisökonsertti ja ilotulitus. Tallinnan vuoden 2011 ohjelmaan kuuluu lukuisia kulttuuritapahtumia: näyttelyt, konsertit ja elävät esitykset seuraavat toisiaan koko vuoden ajan. Teemana on erityisesti meri.

Turku puolestaan avaa tapahtuman 15. tammikuuta suurella ulkoilmaesityksellä, joka sijoittuu kaupunkia halkovalle joelle. Avajaisseremonia käynnistää laajan kulttuuriohjelman, joka sytyttää kaupungin liekkiin koko vuodeksi 2011.

Syksyllä 2010 Euroopan komissio myönsi Melina Mercouri ‑palkinnon (1,5 miljoonaa euroa) vuoden 2011 kahdelle kulttuuripääkaupungille tunnustuksena niiden laadukkaasta valmistelutyöstä.

Tallinnaan ja Turkuun on kutsuttu lukuisia ulkomaisia taiteilijoita, mikä myötävaikuttaa kulttuuripääkaupunkivuoden onnistumiseen ja tapahtumien eurooppalaiseen ulottuvuuteen.

Euroopan kulttuuripääkaupunki ‑tapahtuma on yksi näkyvimmistä kulttuuritapahtumista Euroopassa. Kulttuuripääkaupunkien valintaperusteena on kulttuuriohjelma. Ohjelmalla on oltava eurooppalainen ulottuvuus, sen on saatava yleisö osallistumaan, oltava houkutteleva Euroopan tasolla ja edistettävä kaupungin kehitystä pitkällä aikavälillä.

Kyseessä on erinomainen tilaisuus kaupunkien imagon muokkaamiseen, näkyvyyden lisäämiseen maailmankartalla, matkailijoiden houkuttelemiseen ja kaupunkien kehittämiseen kulttuurin avulla. Nimityksen vaikutukset ulottuvat paitsi kulttuuriin myös yhteiskuntaan ja talouteen niin itse kaupungissa kuin sitä ympäröivällä alueella. Tutkimuksen1 mukaan matkailijoiden vähintään yhden yön yöpymiset lisääntyvät keskimäärin 12 prosenttia nimitystä edeltävään vuoteen verrattuna; tämä luku nousi 25 prosenttiin Liverpoolin (2008) ja Romanian Sibiun (2007) kohdalla.

Vuoden 2011 kulttuuripääkaupunkien Turun ja Tallinnan jälkeen seuraavat kulttuuripääkaupungit ovat Guimarães (Portugali) ja Maribor (Slovenia) vuonna 2012, Marseille (Ranska) ja Košice (Slovakia) vuonna 2013, Uumaja (Ruotsi) ja Riika (Liettua) vuonna 2014 sekä Mons (Belgia) ja Plzeň (Tšekki) vuonna 2015.

Lisätietoja:

http://www.tallinn2011.ee/eng

http://www.turku2011.fi/

http://ec.europa.eu/culture/our-programmes-and-actions/doc413_en.htm

1 :

European Cities and Capitals of Culture, Palmer/Rae Associates: http://ec.europa.eu/culture/key-documents/doc926_en.htm


Side Bar