Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1757

Brüsszel, 2010. december 21

Kibocsátáskereskedelem: Connie Hedegaardnak, az Európai Unió éghajlat-politikai biztosának nyilatkozata az EU szén-dioxid-piacának szabályozói felügyeletéről

„Az európai szén-dioxid-piac viszonylag új piac, amely működésének első hat évében mind méretét, mind kifinomultságát tekintve gyorsan fejlődött. Tekintettel az éghajlati és a gazdasági válságra, a világnak nagyobb szüksége van az üvegházhatást okozó gázkibocsátás csökkentésére alkalmas, költséghatékony eszközökre, mint valaha. Ezért fontos, hogy a piac továbbra is növekedhessen és biztosan lehessen arra számítani, hogy torzítatlan szén-dioxid-árjelzéseket küld a befektetők és a politikaformálók számára szerte Európában.

Az utóbbi években a piac elérte azt a méretet, ami a csalási kísérletek potenciális célpontjává teszi. Ezért létfontosságú, hogy a piac – érésével és növekedésével párhuzamosan – továbbra is megfelelő és eredményes szabályozói felügyelet tárgyát képezze.”

Háttér-információk

A ma közzétett közlemény azon munkafolyamat első lépése, melynek eredményeképpen 2011-ben jogalkotási javaslat születhet az említett területen. A közlemény felméri az európai szén-dioxid-piac felügyeletének jelenlegi szintjét, valamint bemutatja az energia- és a pénzügyi piacok terén folyamatban lévő, a szén-dioxid-piacot érintő fejlesztéseket, és felsorolja a növekvő piac folyamatos integritásának megőrzésére rendelkezésre álló lehetőségeket. A közlemény következtetéseiben megállapítja, hogy a szén-dioxid-piac javarészt megfelelő felügyelet tárgyát képezi, de az azonnali piacon van tere a javításnak.

Következő lépésként a Bizottság részletesebben megvizsgálja a szén-dioxid-piac szerkezetét, a piacfelügyelet szintjét és a rendelkezésre álló lehetőségeket (ideértve a kibocsátási egységek pénzügyi instrumentumként történő besorolását is). 2011 első felében a Bizottság internetalapú konzultációt bonyolít le az érdekelt felekkel, ennek eredményeit pedig egy alapos hatásvizsgálatba építi be. E munka alapján hoz majd döntést arról, hogy tegyen-e jogalkotási javaslatot.

A Bizottság a piaci szereplőket és az érdekelt feleket egyaránt felhívja, hogy vegyenek részt ebben a folyamatban és támogassák a Bizottságot az európai szén-dioxid-piac további fejlődését biztosító, megbízható megoldások meghatározásában.

A szén-dioxid-piaci felügyelettel kapcsolatos folyamatos munkáról az Éghajlatpolitikai Főigazgatóság (DG CLIMA) honlapján teszik közzé a rendelkezésre álló információkat.

MEMO/10/697


Side Bar