Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1730

Брюксел, 16 декември 2010 г.

Околна среда: кампанията на Комисията, посветена на проблемите на биоразнообразието, печели международна награда

Кампанията на Европейската комисия за постигане на по-добра осведоменост относно загубата на биоразнообразие бе удостоена с престижна награда в областта на комуникациите — Европейската награда за изключителни постижения (European Excellence Award). Целта на тези награди, присъждани от независимо жури от 30 водещи експерти в областта на комуникациите, е да бъдат отличени изключителни постижения на специалисти в същата област. Наградата е присъдена в категорията „Околна среда и екология“. Кампанията — чиито основни елементи са „вирусен“ филм (кратък филм, бързо добил популярност чрез информационния обмен в интернет) и мотото „биоразнообразието: всички ние сме част от него“ — достигна до милиони европейци по целия континент и ще продължи до следващата година.

Европейският комисар за околната среда Янез Поточник заяви: „Много се радвам, че кампанията привлича такова внимание. Загубата на биоразнообразие е един от най-сериозните проблеми, пред които светът е изправен — проблем, който няма да се реши от само себе си. Подобни кампании са от ключово значение, тъй като младите хора могат да упражнят изключително важен обществен натиск. Те ще са най-засегнати от загубата на биоразнообразие, така че мнението им трябва да тежи най-много“.

Кампанията, която още се провежда на всички официални езици на ЕС, постигна сериозен успех. В нея се подчертава взаимозависимостта като същност на биоразнообразието и се набляга върху идеята за загуба, като се използват въздействащи кадри, напомнящи за линиите, очертавани около жертвите на местопрестъпление. Хиляди хора взеха участие в прояви и се включиха активно в дейности, свързани с биоразнообразието. Уебсайтът на кампанията (www.vsichkizabioraznoobrazieto.eu) е бил посетен над 3,5 млн. пъти, а „вирусният“ видеоклип (http://www.youtube.com/watch?v=drd-Bs4jtf8&feature=related) е гледан най-малко 1,5 млн. пъти. Активните потребители на приложението във Facebook, посветено на биоразнообразието, са над 55 000, като за „фенове“ във Facebook на уебстраниците на кампанията (http://en-gb.facebook.com/apps/application.php?id=346348816000) са се обявили около 20 000 души.

Контекст: Европейски награди за изключителни постижения

В надпреварата за Европейските награди за изключителни постижения могат да участват специалисти от сферата на връзките с обществеността, комуникациите, развиването на търговски марки и управлението на репутацията от компании, консултантски фирми, асоциации и неправителствени организации, които в своята работа през 2010 г. са демонстрирали изключителен талант и способности. Тази година във всички категории участваха 1 400 проекта, като в категория „Околна среда“ до финала стигнаха пет филма. Журито се състои от правителствени говорители и от експерти в комуникациите от управителните съвети и висшето ръководство на агенции за връзки с обществеността, на многонационални компании и университети.


Side Bar