Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE ES

IP/10/1701

Брюксел, 13 декември 2010 г.

Комисар Георгиева се застъпва за жертвите на холерата в Хаити

Комисар Георгиева заяви: „Усилията срещу холерата, положени преди следизборните бунтове, намалиха дневната смъртност от холера от 50 случая на 23 ноември на 22 случая на 4 декември. Работим за продължаване на тази положителна тенденция, но за да успеем, хуманитарните работници и жертвите на холерата имат нужда от мир. Несигурната ситуация взема повече жертви от насилието по улиците, защото възпрепятства лечението. Ако размириците продължат, епидемията от холера може да излезе извън контрол. От съществено значение е да се осигурят лечение за пациентите, чиста вода и добри хигиенни условия. Ако не успеем да направим това, последиците може да бъдат катастрофални.“

Настоящите бунтове в Хаити имат сериозни последици за операциите за хуманитарна помощ, които се провеждат там. Много хора, болни от холера, вече нямат достъп до животоспасяващо лечение, защото ширещото се насилие не позволява на центровете за лечение на холера да работят и на медицинския персонал да се движи свободно. Насилието пречи и на доставките на чиста вода и на други основни услуги както за засегнатите от холера общности, така и в многобройните палаткови лагери, които все още дават подслон на повече от един милион души, засегнати от земетресението от 12 януари.

Комисар Георгиева благодари на държавите-членки за тяхната подкрепа и добави, че в допълнение към вече отпуснатите 12 млн. EUR хуманитарни средства се подготвя друг пакет за помощ в размер на 10 млн. EUR. Тя подчерта, че преди да се предоставят допълнителни средства, са необходими неограничен достъп и спазване на основните хуманитарни принципи.

Епидемията, която от почти два месеца опустошава на пристъпи страната, вече засегна повече от 93 000 души и взе живота на повече от 2 100 души. Колкото по-дълго продължават сегашните размирици, толкова по-вероятно е тези цифри да нарастват драстично. Особено тревожно е положението в областите, в които напорът на болестта и равнището на смъртност са понастоящем много високи.

История на досието

През 2010 г. Европейската комисия, чрез своята служба за хуманитарна помощ и гражданска защита (ГД ECHO), отпусна общо 120 млн. EUR хуманитарни средства за Хаити. 12 млн. EUR бяха отделени за борба срещу холерата, а скоро ще бъдат предоставени допълнителни 10 млн. EUR. Освен това започна работа центърът за информация и мониторинг, на място беше изпратен екип за гражданска защита, включващо експерт по общественото здраве, с цел да координира помощта в натура от държавите-членки, сред които Австрия, Белгия, Франция, Германия, Унгария, Италия, Испания и Швеция. Средствата на ГД „Хуманитарна помощ“ се разпределят чрез НПО, агенции на ООН и организациите на Червения кръст.

За информация относно предоставяната от Комисията хуманитарна помощ:

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm


Side Bar