Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1690

Brüsszel, 2010. december 9.

Már az ötvenezredik kutató részesült támogatásban az uniós Marie Curie program keretében

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a mai napon a világ legkiválóbb fiatal kutatóit támogató uniós Marie Curie-fellépési program: egy brüsszeli konferencia keretében a résztvevők az ötvenezredik kedvezményezettet ünnepelhették. A rendezvény megnyitóján beszédet mondott José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke, valamint Andrula Vasziliu, a Marie Curie programért felelős biztos. A Marie Curie program 1996-ban jött létre, és eddig hetven ország mintegy száz különböző nemzetiségű kutatójának képzését támogatta.

„A Marie Curie program kiváló kutatókat ad a világnak, és az Európa által célul kitűzött tudásalapú gazdaságban ez rendkívül fontos tényező. A program keretében a legreményteljesebb kutatóink külföldi tapasztalatokra tehetnek szert: eljuthatnak nemcsak Európába, de a világ más pontjaira is. Ugyanakkor idecsábíthatjuk a legkiválóbb EU-n kívüli fiatal kutatókat, akik tehetségükkel Európa javát szolgálják” – nyilatkozta Andrula Vasziliu biztos.

Az eddigi ötvenezer Marie Curie ösztöndíjas 40 százaléka volt nő. 2007 óta világszerte közel 6 300 (ezen belül 5 140 európai uniós) egyetem, kutatószervezet és vállalkozás vett részt a programban. A 2007–2013 közötti időszakban a Marie Curie program költségvetése 4,7 milliárd EUR, és a támogatások 80 %-át a 35 év alatti kutatók képzésére fordítják.

A program létrejötte óta a legtöbb Marie Curie-kutatót az Egyesült Királyság fogadta be, ezt követi Németország, Franciaország, Spanyolország, Hollandia és Olaszország. Az érdeklődés Európa-szerte egyre nő: az ösztöndíj-kérelmek száma az elmúlt három évben 65%-kal emelkedett, és 2013 végére a Marie Curie-ösztöndíjasok száma várhatóan eléri a kilencvenezret.

Az EU által támogatott kutatók képzésében több Nobel-díjas tudós is aktívan részt vesz: az elmúlt öt évben például Françoise Barré-Sinoussitól (2008. évi orvosi Nobel-díj), Albert Ferttől és Peter Grünbergtől (fizika, 2007), és Jean-Marie Lehntől (kémia, 1987) tanulhattak az ösztöndíjasok. A Marie Curie-projektekben jelenleg és korábban részt vevő kutatók közül már többen is elismerésben részesültek munkájukért.

Konferencia: „Marie Curie-fellépések az innovatív Európáért”

A „Marie Curie-fellépések az innovatív Európáért” elnevezésű brüsszeli konferencián (december 9–10, helyszín: Autoworld, Parc du Cinquantenaire) huszonöt kutató képviseli majd az ötvenezredik Marie Curie ösztöndíjast. A többi 250 résztvevővel – európai parlamenti képviselőkkel, politikai döntéshozókkal, egyetemek, kutatóintézetek, nagyobb vállalkozások és kkv-k képviselőivel – együtt a konferencián megvitatják a Marie Curie-ösztöndíjasok legújabb kiemelkedő kutatásait többek között a rákkutatás, a kardiológia, a termékenység, az éghajlatváltozás, a megújuló energia, a műemlékvédelem, a közlekedési infrastruktúra biztonsága területén.

A legújabb eredmények ismertetése mellett szó esik arról is, miként lehetne a jövőben még inkább tökéletesíteni a programot, különösen ami a mobilitást, a képzést, a készségeket és a karrierfejlesztést illeti.

Hogyan történik a kedvezményezettek kiválasztása?

Az innovatív Unió tényleges megvalósulásához Európának olyan világszínvonalú kutatókra van szüksége, akik képesek megfelelni mind a jelenlegi, mind a jövőbeni kihívásoknak. Az Európai Unió elkötelezett amellett, hogy ösztönözze, motiválja, képezze és megtartsa magasan képzett kutatóit.

A Marie Curie-ösztöndíjkérelmeket neves európai és nemzetközi tudósokból álló független testület bírálja el. Az értékelés alapjául a projekt tudományos minősége, az európai versenyképességre gyakorolt lehetséges hatása, valamint a képzési program, a vendéglátó intézmény és a kutató kiválósága szolgál. Csak a legjobb projektek részesülnek támogatásban.

A Marie Curie-ösztöndíjasok teljes társadalombiztosítási fedezettel és nyugdíjjogosultsággal járó, akár három évre szóló munkaszerződést kapnak.

Hétezer új munkahely

A Marie Curie-fellépések a 7. kutatási és technológiafejlesztési keretprogram „Emberi erőforrás” programjába illeszkednek. A Marie Curie-fellépések 2011-ben 772 millió EUR költségvetéssel rendelkeznek majd, és várhatóan 7000 új munkahelyet teremtenek.

Az egyéni ösztöndíjakon felül a Marie Curie-fellépések a doktorjelölteket, az oktatás és az ipar közötti partnerségeket, a rövid távú csereprogramokat, valamint a külföldről visszatérő kutatók beilleszkedését is támogatják.

További információk:


Side Bar