Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1664

Bruxelles, 6 decembrie 2010

Agenda digitală: Comisia lansează o consultare având ca temă numărul telefonic unic european pentru întreprinderile din UE

În cadrul consultării publice lansate astăzi, Comisia Europeană dorește să afle de la întreprinderi, consumatori, operatori în domeniul telecomunicațiilor și autorități publice care ar fi gradul de utilitate a unui sistem care să permită întreprinderilor să utilizeze același număr de telefon în toate statele membre ale UE. Numerele unice europene au potențialul de a consolida piața unică a UE, după cum s-a evidențiat deja în Agenda digitală pentru Europa (a se vedea IP/10/581, MEMO/10/199 și MEMO/10/200). Un număr telefonic unic european ar facilita vânzările transfrontaliere, accesul la serviciile post-vânzare și la serviciile de informare a consumatorilor, indiferent de statul membru în care se află aceștia. Consultarea va ajuta Comisia să evalueze cererea de pe piață pentru numerele telefonice europene dedicate întreprinderilor și, dacă este cazul, să formuleze inițiative pentru introducerea acestui tip de numere. Consultarea se va desfășura până la data de 28 februarie 2011.

Neelie Kroes, vicepreședinta Comisiei Europene și responsabilă cu Agenda digitală, a afirmat: În prezent, întreprinderile sunt nevoite să aibă, în fiecare stat membru, un număr de telefon separat pentru contactul cu clienții. Din această cauză, dezvoltarea de servicii paneuropene pentru clienții lor se dovedește dificilă. Chem toate părțile interesate să ne ajute să formulăm o politică axată pe necesitățile întreprinderilor, care să faciliteze accesul consumatorilor.”

Actualmente, nu există numere paneuropene disponibile pentru întreprinderile care doresc să poată fi contactate din alte țări. Ele trebuie să folosească diverse numere telefonice naționale sau negeografice dedicate întreprinderilor, precum numerele de tipul 0800- din fiecare stat membru în care își desfășoară activitatea. Această situație determină costuri suplimentare pentru întreprinderi și consumatori și împiedică totodată dezvoltarea pieței unice a UE. În cele mai multe cazuri, numerele telefonice negeografice dintr-un stat membru nu pot fi apelate dintr-un alt stat membru.

Consultarea Comisiei are ca subiecte fragmentarea pieței, posibile modalități de armonizare a numerelor de telefon, cererea de pe piață în viitor și gestionarea acestor numere telefonice. Respondenții sunt invitați ca până la 28 februarie 2011 să își transmită, observațiile privind strategia în materie de numere de telefon care ar contribui cel mai bine la dezvoltarea pieței unice.

Comisia va analiza răspunsurile la consultare și va lua o decizie în care va prezenta abordările cele mai potrivite pentru consolidarea pieței unice în ceea ce privește politica numărului unic.

Context

Numerele telefonice din UE sunt administrate la nivel național de către autoritățile naționale de reglementare, care alocă numere în conformitate cu planurile lor naționale de numerotare telefonică. Prin urmare, în UE predomină schemele naționale de alocare a numerelor.

Normele UE în domeniul telecomunicațiilor permit două abordări în scopul armonizării numerelor telefonice pentru întreprinderi. O posibilitate ar fi introducerea la nivelul UE a unui număr scurt (care să înceapă, de exemplu, cu 115), rezervat întreprinderilor. Aceste tipuri de numere, care sunt scurte și ușor de reținut, pot reprezenta, pentru o întreprindere, un identificator unic valabil în toată Europa. O altă posibilitate ar fi introducerea unor măsuri de promovare a adoptării unui cod de acces telefonic european (+3883) din Spațiul european de numerotare telefonică (ETNS). Numerele de telefon pentru întreprinderi ar putea fi formate din codul +3883 și un număr telefonic care să rămână același în toate statele membre.

În anul 2000, Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (UIT) a făcut o încercare de introducere a unui spațiu unic european de numerotare telefonică. Ca parte a acestui demers, codul +3883 a fost alocat unui număr de 24 de țări europene în scopul dezvoltării unui Spațiu european de numerotare telefonică (ETNS). Obiectivul ETNS era de a promova serviciile paneuropene prin alocarea unor numere care să fie disponibile în situația în care nici numerele naționale, nici cele globale nu ar fi adecvate sau disponibile. Prin ETNS se intenționa facilitarea unei mai bune legături paneuropene între companii, organizații și persoane fizice, în scopul extinderii în întreaga Europă a accesului la serviciile prestate de aceștia, însă inițiativa expiră la 31 decembrie.

Documentul referitor la consultare este disponibil la adresa:

http://ec.europa.eu/information_society/policy/ecomm/library/public_consult/index_en.htm


Side Bar