Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

IP/10/1659

Брюксел, 3 декември 2010 г.

ЕС помага на Израел в борбата с най-големите горски пожари от десетилетия насам

В отговор на молба от Израел за съдействие в борбата с бушуващите в северната част на страната пожари Европейската комисия задейства снощи механизма на ЕС за гражданска защита.

Освен съболезнования към семействата и близките на жертвите бих искал да изразя солидарност с хората, засегнати от пожарите, и да потвърдя отново пред израелските власти готовността на Европа да им съдейства в борбата с тази катастрофа“, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Предприемаме бързи мерки, за да помогнем на Израел да се справи с това природно бедствие, чийто мащаб е безпрецедентен в историята на страната. Израел може да разчита на незабавната подкрепа на Европа. Центърът за информация и мониторинг координира помощта от Европейския съюз в предстоящите решителни часове и дни“, заяви Кристалина Георгиева, европейски комисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи.

През последните дни Израел пострада от горски пожари, обхванали големи площи. Снощи, 2 декември, Израел се обърна към Центъра за информация и мониторинг на ЕС с конкретна молба за пожарозабавящи и пожарогасителни материали като противопожарен прах. В отговор на това бе задействан ЦИМ, който разпрати израелската молба до всички 31 членове на механизма на ЕС за гражданска защита. В рамките на няколко часа участващите държави предоставиха искания материал.

Освен това много участващи държави предоставиха самолети за гасене на пожари, а именно Гърция, Испания, Франция, Кипър, Хърватия. Тази сутрин четири гръцки самолета вече пристигнаха на място. 92 пожарникари от България пътуват за Израел.

ЦИМ бе уведомен, че и други държави, сред които Русия, Египет и Йордания, са предоставили помощ.

За повече информация за хуманитарната помощ на Европейската комисия посетете:

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm


Side Bar