Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1655

Bruselj,3 decembra 2010

10 milijonov iskalcev zaposlitve uporablja življenjepis Europass

Najnovejši podatki Evropske komisije kažejo, da spletni življenjepis Europass pri iskanju dela uporablja več kot 10 milijonov ljudi. S standardizirano predlogo, ki je na voljo v 26 jezikih, Europass iskalcem zaposlitve omogoča, da uporabniku prijazno tržijo svoje znanje in spretnosti pri delodajalcih po celi Evropi in zunaj nje. Skoraj polovica uporabnikov Europassa je mlajših od 25 let.

Evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade Androulla Vassiliou je dejala: „Življenjepis Europass je praktičen, priljubljen in učinkovit. Še posebej sem zadovoljna, da so ga sprejeli mladi, saj je pomembno orodje naše akcije Mladi in mobilnost, ki spodbuja študij in delo v tujini. Mislim, da ne bo dolgo, ko bo uporabnikov Europassa 20 milijonov.“

Mladi, ki so iskali zaposlitev in priložnosti v tujini ter jim je bil Europass ob vzpostavitvi leta 2005 prvotno namenjen, so še vedno njegovi glavni uporabniki. Skoraj polovica uporabnikov Europassa je mlajših od 25 let. Tretjina nima predhodnih delovnih izkušenj in le manjši del ima več kot pet let izkušenj.

Na podlagi povratnih informacij je jasno, da ljudje ne uporabljajo življenjepisa Europass le za iskanje dela v tujini, temveč tudi v lastni državi.

Europass se je izkazal za priljubljenega v podjetjih in agencijah za zaposlovanje. Marc Vandeleene, vodja oddelka za odnose z javnostmi podjetja Manpower v Belgiji, je dejal: Na nenehno spreminjajočem se trgu dela, ki postaja vedno bolj mednaroden, življenjepis Europass podjetjem omogoča lažje postopke zaposlovanja in izboljša mobilnost delavcev. Oblika življenjepisa kandidata je pogosto odvisna od lokalne kulture države. Običajna praksa v eni državi ni nujno sprejemljiva v drugi državi. Življenjepis Europass je rešitev za to.“

Shemo Europass je za Komisijo razvil Evropski center za razvoj poklicnega usposabljanja (Cedefop), ki shemo tudi upravlja v sodelovanju z nacionalnimi centri Europass. Nacionalni centri igrajo ključno vlogo pri ozaveščanju javnosti o Europassu. Povezujejo se tudi službami za usmerjanje poklicne poti in zaposlovanja, delodajalci in sindikati.

Madžarski in finski center Europass sta na primer z agencijami za zaposlovanje podpisala dogovor o sprejetju Europassove oblike življenjepisa. Pričakuje se, da bodo druge države sledile temu zgledu. Več kot 200 nemških podjetij se je obrnilo na nemški center Europass za informacije o življenjepisu Europass. Leta 2009 se je bila predloga življenjepisa več kot 600 000-krat prenesena iz centra Europass v Združenem kraljestvu in 200 000-krat iz italijanskega centra.

Da bi nadgradila ta uspeh, Komisija preučuje sinergije z raziskovalnim portalom poklicne poti Euraxess in portalom o poklicni mobilnosti EURES.

Komisija in Cedefop skupaj z nacionalnimi centri Europass preučujeta možnosti za posodobitev portala Europass in življenjepisa samega, kot je na primer nova različica življenjepisa, namenjena strokovnjakom v srednjem poklicnem obdobju.

Življenjepis Europass je prvi korak k razvoju novega „evropskega potnega lista znanj in spretnosti“, s katerim bodo državljani lažje dokazovali znanja, pridobljena s pripravništvi ali prostovoljnim delom doma ali v tujini. Podobno kot življenjepis Europass bo potni list znanj in spretnosti iskalcem zaposlitve omogočil jasnejšo predstavitev njihovih sposobnosti in izkušenj.

Europass je na voljo v 22 uradnih jezikih EU ter v turščini, hrvaščini, norveščini in islandščini.

Več o tem:

Portal Europass, vključno s povezavo na nacionalne centre Europass

Spletna stran Europassa na portalu EUROPA, vključno s povezavo na poročilo o oceni za leto 2008

Evropski center za razvoj poklicnega usposabljanja (Cedefop)


Side Bar