Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1655

Brussel, 3 december 2010

10 miljoen werkzoekenden gebruiken Europass voor hun curriculum vitae

Volgens de laatste cijfers van de Europese Commissie gebruiken al meer dan 10 miljoen werkzoekenden Europass om hun curriculum vitae (cv) online aan te maken. Europass biedt een gestandaardiseerd cv-model dat in 26 talen beschikbaar is, waardoor werkzoekenden hun kennis en vaardigheden gemakkelijk kunnen presenteren aan werkgevers in heel Europa en daarbuiten. Bijna de helft van de gebruikers van Europass is jonger dan 25.

Androulla Vassiliou, Europees commissaris voor onderwijs, cultuur, meertaligheid en jeugdzaken, zei hierover het volgende: "Europass is praktisch, populair en efficiënt. Ik ben blij dat jongeren er zo veel gebruik van maken. Het is een belangrijk onderdeel van onze campagne Jeugd in beweging, waarmee studeren en werken in het buitenland wordt bevorderd. Ik verwacht dat het niet lang zal duren voordat er 20 miljoen gebruikers zijn."

Europass is in 2005 geïntroduceerd en was oorspronkelijk bedoeld om jongeren te helpen bij het vinden van banen en kansen in het buitenland. Dit is nog steeds de belangrijkste gebruikersgroep. Bijna de helft van de gebruikers van Europass is jonger dan 25. Een derde heeft nog geen werkervaring en slechts een kleine groep heeft langer dan vijf jaar gewerkt.

Uit de reacties blijkt echter dat Europass niet alleen wordt gebruikt om een baan in het buitenland te zoeken. Steeds vaker wordt het cv ook voor sollicitaties in eigen land gebruikt.

Bedrijven en arbeidsbemiddelingsbureaus zijn erg te spreken over Europass. Marc Vandeleene, pr- en communicatiemanager voor Manpower België, zei hierover: "De arbeidsmarkt is constant in beweging en wordt steeds internationaler. Europass maakt het voor bedrijven eenvoudiger om personeel te selecteren en bevordert de mobiliteit van werknemers. De opstelling van een cv wordt vaak beïnvloed door de cultuur van het land van de sollicitant. Wat in het ene land normaal is, komt in een ander land soms vreemd over. Europass lost dit probleem op."

Europass is voor de Commissie ontwikkeld door het Europees Centrum voor de ontwikkeling van de beroepsopleiding (Cedefop), dat het systeem in samenwerking met de nationale Europass-centra beheert. De nationale centra spelen een cruciale rol om het publiek te laten kennismaken met Europass. Ook onderhouden zij contacten met loopbaanbegeleidings- en arbeidsbemiddelingsbureaus, werkgevers en vakbonden.

Zo hebben het Hongaarse en het Finse Europass-centrum een overeenkomst met wervingsbureaus gesloten over het gebruik van het cv-model van Europass. Verwacht wordt dat hetzelfde in andere landen zal gebeuren. In Duitsland hebben meer dan 200 bedrijven bij het Europass-centrum informatie over het cv gevraagd. In 2009 werden meer dan 600 000 cv-modellen van de website van het Britse Europass-centrum gedownload en 200 000 van die van het Italiaanse centrum.

Om dit succes verder uit te bouwen wil de Commissie gaan samenwerken met de carrièreportaalsite voor onderzoekers Euraxess en het beroepsmobiliteitsportaal EURES.

Daarnaast kijken de Commissie en Cedefop samen met de nationale Europass-centra hoe de portaalsite van Europass en het cv zelf verder kunnen worden verbeterd. Er wordt bijvoorbeeld overwogen een nieuwe versie van het cv voor de middencarrière uit te brengen.

Europass is een eerste stap bij de ontwikkeling van het nieuwe "Europese vaardighedenpaspoort", waarmee vaardigheden die in de praktijk zijn opgedaan, bijvoorbeeld tijdens stages of vrijwilligerswerk in binnen- of buitenland, beter kunnen worden vastgelegd. Net als Europass zal het vaardighedenpaspoort werkzoekenden helpen hun ervaring en vaardigheden duidelijker te presenteren.

Europass is beschikbaar in 22 officiële EU-talen, plus Turks, Kroatisch, Noors en IJslands.

Zie voor meer informatie:

Europass-portaal, met links naar de nationale Europass-centra

Europass-pagina op EUROPA, met link naar het evaluatieverslag uit 2008

Europees Centrum voor de ontwikkeling van de beroepsopleiding (Cedefop)


Side Bar