Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1655

Brüsszel, 2010. december 3

10 millióan használják az Europass önéletrajzot munkakereséshez

Az Európai Bizottság által készített legújabb statisztika szerint ma már több mint 10 millióan használják munkakereséshez az internetes Europass önéletrajzot (Europass CV). Az Europass, amely egy 26 nyelven elérhető szabványosított önéletrajzminta, segíti a munkát keresőket, hogy szaktudásukat és készségeiket felhasználóbarát módon ismertessék a potenciális munkáltatókkal, mind Európában, mind azon kívül. Az Europass-t használók majdnem fele 25 évesnél fiatalabb.

Andrula Vasziliu, az oktatásügyért, a kultúráért, a többnyelvűségért és az ifjúságpolitikáért felelős uniós biztos elmondta: „Az Europass önéletrajz praktikus, népszerű és eredményes. Külön örömömre szolgál, hogy megragadta a fiatalokat, mert ez fontos eleme a külföldi tanulást és munkavállalást ösztönző Mozgásban az ifjúság kampánynak. Nincs kétségem, hogy az Europass-t használók száma hamarosan eléri a 20 milliót.”

Az Europass 2005-ben indult és eredetileg a külföldön munkát és más lehetőségeket kereső fiataloknak szólt; még ma is ők jelentik a legjelentősebb felhasználói csoportot. Az Europass-t használók majdnem fele 25 évesnél fiatalabb; egy harmaduknak nincs korábbi munkatapasztalata és csak töredékük rendelkezik 5 évnél több tapasztalattal.

A visszajelzésekből ugyanakkor az is egyértelmű, hogy a külföldi munkakeresés mellett az Europass önéletrajzot egyre többen használják hazai munkakeresésre is.

Az Europass népszerűvé vált a vállalatok és a munkaerő-közvetítő irodák körében is. Marc Vandeleene, a Manpower Belgium közkapcsolati és kommunikációs igazgatója szerint: A folyamatosan változó és egyre inkább nemzetközivé váló munkaerőpiacon az Europass önéletrajz a vállalatok számára megkönnyíti a munkaerő-keresést és -felvételt, és javítja a dolgozók mozgékonyságát. Egy adott ország kultúrája gyakran befolyásolja azt, hogy a jelölt hogyan állítja össze az önéletrajzát. Ami viszont az egyik országban bevett gyakorlat, nem biztos, hogy egy másik országban is elfogadott. Az Europass megoldja ezt a problémát.”

Az Europass-rendszert a Bizottság kérésére az Európai Szakképzés-fejlesztési Központ (Cedefop) dolgozta ki és működteti, a nemzeti Europass központokkal együtt. A nemzeti központok kritikus szerepet játszanak az Europass népszerűsítésében, valamint kapcsolatokat építenek ki karriersegítő és munkaerő-közvetítő szolgáltatókkal, munkáltatókkal és szakszervezetekkel.

A magyar és a finn Europass Központok például megállapodást kötöttek munkaerő-toborzó irodákkal, hogy azok alkalmazzák az Europass-formátumú önéletrajzokat. Várhatóan más országok is követni fogják a példát. 200-nál több német cég kereste meg a német Europass Központot, hogy információkat kérjen az önéletrajzról. Az Egyesült Királyság Europass Központjából 2009-ben több, mint 600 000, az olasz központból pedig több mint, 200 000 önéletrajzmintát töltöttek le.

A Bizottság tanulmányozza, hogy az Europass sikerére építve hogyan lehetne azt hatékonyabban együtt használni az Euraxess (kutatói karrier) portállal és az EURES (foglalkozási mobilitás) portállal.

A nemzeti Europass központokkal közösen a Bizottság és a Cedefop keresik az Europass portál és az önéletrajz korszerűsítésének lehetőségeit is. Jelenleg például napirenden van a pályafutásuk közepén járó szakembereknek szánt önéletrajz új változatának kérdése.

Az Europass önéletrajz az első lépés az új „európai készségútlevél” kidolgozásához, amely lehetővé fogja tenni a munkatapasztalatként, például hazai vagy külföldi gyakornokság vagy önkéntes munka során szerzett készségek jobb bemutatását. Az Europass önéletrajzhoz hasonlóan a készségútlevél segíti majd a munkakeresőket, hogy egyértelműbben tudják ismertetni a képességeiket és tapasztalatukat.

Az Europass elérhető az Unió 22 hivatalos nyelvén, valamint törökül, horvátul, norvégül és izlandiul.

További információk:

Europass portál, linkekkel a nemzeti Europass központokhoz

Europass oldal az EUROPA honlapon, linkkel a 2008-as értékelő jelentéshez

Európai Szakképzés-fejlesztési Központ (Cedefop)


Side Bar