Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1654

Brüsszel, 2010. december 2

Új internetes oldal segít a környezetbarátabb és hatékonyabb gépjárművek megtalálásában

Az Európai Bizottság új, könnyen kezelhető honlapot hoz létre, melynek segítségével holnaptól a közszervek és mindenki, aki szívén viseli a környezetet, megtudhatja, hogy a rendelkezésre álló gépjárművek közül melyek a legtisztábbak és energiafelhasználás szempontjából a leghatékonyabbak. A tiszta járművek holnapja (Clean Vehicle Portal) – mely a http://www.cleanvehicle.eu internetcímen lesz elérhető – igencsak jó szolgálatot fog tenni, hiszen a tiszta és energiahatékony közúti járművek használatának előmozdításáról szóló irányelv1 ettől a hónaptól kezdve megköveteli, hogy a tömegközlekedési célra történő járműbeszerzésnél figyelembe vegyék az energiafelhasználást, a szén-dioxid-kibocsátást és a szennyezőanyag-kibocsátást. A honlap tájékoztat a tiszta és energiahatékony járművekre uniós szinten és az egyes tagállamokban irányadó szabályozásról, betekintést nyújt az Európa legnagyobb járműadatbázisában található műszaki adatokba, és megkönnyíti a közös közbeszerzési eljárásokat.

Ez az irányelv és ez a honlap fel fogja lendíteni a tiszta és energiahatékony technológiákat – mondta Siim Kallas közlekedési biztos, az Európai Bizottság alelnöke –, mivel ki fog derülni, mennyibe is kerül valójában a járművek használata. Nemcsak a kezdeti beszerzés költségét kell figyelembe venni, hanem azt is, hogy a jármű mennyi energiát fogyaszt és szennyezőanyagot bocsát ki egész élettartama során. Mivel azt a politikát követjük, hogy minden költséget be kell számítani, érdemes lesz a környezetbarátabb megoldást választani. A honlap nagy segítség lesz ezeknek a környezetbarátabb és hatékonyabb járműveknek a megtalálásában.”

Az irányelv értelmében a közszférában a vásárlóerőt a tiszta és hatékony járművek térnyerésének szolgálatába kell állítani. Ez fontos lépés azon célok elérése felé, amelyeket az Európai Unió 2020-ra tűzött ki az energiahatékonyság, a szén-dioxid-kibocsátás és a megújuló energiaforrások vonatkozásában. A cél a tiszta és energiahatékony járművek piacának élénkítése, továbbá az iparág fejlesztéseinek és beruházásainak ösztönzése. Az eladások növekedése a méretgazdaságosság révén hozzá fog járulni a költségek csökkentéséhez, és a teljes közlekedő járműállomány energiahatékonyságának és környezeti teljesítményének fokozatos javulását fogja eredményezni.

Mindazoknak, akik üzleti célra vagy magáncélra járművet használnak, igen fontos szempont, hogy milyen költséggel jár a jármű energiafelhasználása és környezeti hatása. Ezért a tiszta járművek honlapja minden járműre kitér, a személyautóktól kezdve a könnyű- és a nehézgépjárműveken át a buszokig. A honlap információkkal szolgál az európai piacokon fellelhető járművekben alkalmazott különféle technológiákról, valamint e járművek energiafelhasználásáról és károsanyag-kibocsátásáról.

Áttekintést ad továbbá a különböző tagállamok hatályos közbeszerzési előírásairól és ösztönző programjairól a tiszta és energiahatékony járművek tárgykörében, és támogatást nyújt a közös közbeszerzési eljárásokhoz.

A tiszta járművek honlapjának fejlesztését a Versenyképességi és Innovációs Végrehajtó Hivatal (EACI) irányította.

További információ:

A tiszta járművekre vonatkozó irányelv:

http://ec.europa.eu/transport/urban/vehicles/directive/directive_en.htm

A tiszta járművek honlapja:

http://www.cleanvehicle.eu

Versenyképességi és Innovációs Végrehajtó Hivatal (EACI)

http://ec.europa.eu/eaci/

Lásd még: MEMO/10/645

1 :

A 2009. április 23-i 2009/33/EK irányelv, HL L 120., 2009.5.15., 5–12. o.


Side Bar