Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1646

Bruxelles, 2 decembrie 2010

Siguranța rutieră: UE ia măsuri de sancționare a conducătorilor auto care comit infracțiuni rutiere în străinătate

În urma unui acord încheiat astăzi de miniștrii transporturilor din UE, reuniți la Bruxelles, conducătorii auto vor fi sancționați pentru infracțiunile rutiere comise în străinătate, printre care se numără cele patru cauze principale care stau la originea a 75 % dintre decesele de pe șosele – excesul de viteză, nerespectarea semafoarelor, neutilizarea centurilor de siguranță și alcoolul la volan.

Siim Kallas, vicepreședintele Comisiei Europene și totodată comisarul responsabil de transporturi, a declarat: „Probabilitatea de a comite o infracțiune este de trei ori mai mare în cazul unui conducător autor străin decât în cazul unui șofer din țara respectivă. Multe persoane cred probabil că, atunci când călătoresc în străinătate, regulile de circulație nu se mai aplică în cazul lor. Mesajul pe care doresc să îl transmit este că aceste reguli se aplică, iar de acum le vom aplica.”

Cifrele din UE indică faptul că șoferii aflați în străinătate reprezintă 5 % din trafic, însă sunt responsabili de aproximativ 15 % din numărul de infracțiuni legate de excesul de viteză. Cei mai mulți rămân nepedepsiți, deoarece este imposibilă urmărirea lor după întoarcerea în țara de origine.

Propunerile

Propunerea de directivă privind aplicarea transfrontalieră a legislației în domeniul siguranței rutiere are ca scop remedierea acestei situații. Miniștrii de resort au ajuns la un acord asupra textului care vizează infracțiunile rutiere cu un impact major asupra siguranței pe șosele, printre care se numără cele patru cauze principale care stau la originea a 75 % dintre decese:

1. excesul de viteză

2. nerespectarea semaforului

3. neutilizarea centurilor de siguranță

4. conducerea automobilelor sub influența alcoolului

precum și

5. conducerea automobilelor sub influența drogurilor

6. neutilizarea căștilor de protecție

7. utilizarea ilegală a benzii de urgență

8. utilizarea ilegală a telefonului mobil în timpul condusului.

Cum se va proceda?

Propunerile vor permite identificarea conducătorilor auto din UE și sancționarea acestora pentru infracțiunile comise în alt stat membru în afara celui de înmatriculare a automobilelor. Practic, noile norme vor permite înființarea unei rețele electronice pentru schimbul de date, care să dea posibilitatea transmiterii datelor necesare între țara în care s-a comis infracțiunea și cea în care este înregistrat automobilul. După identificarea numelui și a adresei proprietarului, acestuia i se va trimite o înștiințare, conform modelului prevăzut în propunerea de directivă.

Este de competența statului membru în care a avut loc infracțiunea să decidă modalitatea de acțiune după comiterea infracțiunii. Directiva nu armonizează nici natura infracțiunii, nici sancțiunile aplicabile. Prin urmare, legislația națională a statului membru în care s-a comis infracțiunea este cea care se aplică atât în ceea ce privește natura infracțiunii, cât și sancțiunile.

Care sunt următorii pași?

Propunerile legislative trebuie aprobate prin vot în cadrul Parlamentului European înainte de a deveni legi. Statele membre vor dispune apoi de o perioadă de doi ani pentru transpunerea legislației UE înainte ca aceasta să intre în vigoare, probabil în 2013.

Context:

Programul de acțiune pentru siguranța rutieră 2011-2020 al Uniunii Europene, lansat în iulie 2010, își propune să reducă la jumătate numărul deceselor rutiere până în 2020. Pentru detalii suplimentare cu privire la program și la statisticile pe țări referitoare la decesele rutiere, a se consulta (IP/10/970 și MEMO/10/343)

http://ec.europa.eu/transport/roadsafety/index_en.htm

MEMO/10/642


Side Bar