Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1641

Brüsszel, 2010. december 2

Ávila nyerte az akadálymentes városokat elismerő első európai díjat

A középkori városfaláról híres spanyol város, Ávila nyerte el a mai napon a fogyatékos személyek hozzáférésének javítását elismerő első európai díjat. Az Európai Bizottság Ávilának ítélte oda a 2011. évi Access●City díjat. Az évente odaítélt díj célja, hogy elismerje a városi környezet akadálymentesítése és a fogyatékosok egyenlő részvételének elősegítése érdekében tett erőfeszítéseket. A Bizottság méltatta Ávila stratégiai tervét, melyet 2002-től kezdődően alakított ki a középületek akadálymentesítésére és a magánkezdeményezések ösztönzésére. A város emellett – a fogyatékossággal élőket és az időseket képviselő szervezetekkel közvetlen együttműködésben – akadálymentes idegenforgalmi létesítményeket is létrehozott, továbbá javította a fogyatékosok munkalehetőségeit. Viviane Reding alelnök, a jogérvényesülésért felelős biztos Asztrid belga hercegnővel közösen adta át a díjat a Fogyatékos Személyek Európai Napja (dec. 3.) alkalmából rendezett brüsszeli ünnepségen. Az eseményre a fogyatékos személyek akadálymentes Európájának megvalósítását célzó új bizottsági stratégián belül (lásd: IP/10/1505) létrehozott fellépések egyike alapján került sor.

Elismerésemet szeretném kifejezni Ávilának és a verseny döntőjébe bejutott városoknak az akadálymentes városi környezet melletti elkötelezettségükért.” – jelentette ki Viviane Reding alelnök, a jogérvényesülésért felelős biztos. A fogyatékosok ugyanazon jogokkal rendelkeznek, mint bárki más, ám az akadálymentesítés előfeltétel ahhoz, hogy élhessenek jogaikkal. Ezért helyeztük stratégiánk központjába az akadálymentes Európa megteremtését. Az Access●City díj kitünteti azokat a városokat, amelyek a legtöbb eredményt tudják felmutatni az akadálymentesítés terén. E megtiszteltetés lelkesíthet és ösztönözhet más városokat, amelyeknek vannak még tennivalóik e téren.”

Az Access●City díj célja, hogy ösztönözze az akadálymentesítésre irányuló kezdeményezéseket az európai városokban. Az akadálymentesítés előmozdítása érdekében tett erőfeszítéseket és eredményeket részesíti elismerésben az alábbi négy fő területen: épített környezet és közterületek; közlekedés és a közlekedéshez kapcsolódó infrastruktúra; információ és kommunikáció (az információs és kommunikációs technológiákat is beleértve); továbbá közintézmények és közszolgáltatások.

Az európai döntőbizottság választása azért esett Ávilára, mert értékelték a város átfogó tervét, a magas szintű politikai elkötelezettséget, az eddig elért haladást, valamint azt, hogy lehetővé tették a fogyatékos személyek hatékony szerepvállalását e folyamatban.

A Bizottság 2010 júliusában hirdette meg első ízben a versenyt az Access●City díjért. A versenyen a legalább 50 000 fős lakossággal rendelkező uniós városok indulhattak (alig több mint 1 000 ilyen város van az EU-ban). A Bizottság 66, a versenykiírásoknak megfelelő pályázatot értékelt, melyek 19 tagállamból érkeztek.

Az európai zsűri ezután a következő négy várost juttatta a döntőbe: Ávila, Barcelona (Spanyolország), Köln (Németország) és Turku (Finnország). A másik három döntőbe jutott város is átfogó terveket dolgozott ki a verseny négy területét érintő akadálymentesítésre:

  • Barcelona a „mindenki számára történő tervezés” megközelítést alkalmazva igyekszik előmozdítani az akadálymentesítést, erőteljes hangsúlyt helyezve az épített környezetre és a közlekedési létesítményekre, beleértve olyan akadálymentes jegykiadó automatákat is, amelyeket fogyatékos személyek bevonásával terveztek.

  • Köln 2004 óta erőteljes politikai elkötelezettséget mutat az akadálymentesítés előmozdítása mellett: számos városi önkormányzati osztály egyértelműen meghatározott felelősségi körrel, széleskörűen összehangolva működik együtt, speciális képzést biztosítanak az önkormányzati osztályok tervezői számára, és felügyelő személyzetet képeznek ki.

  • Turku átfogó akadálymentesítési programja hatékony stratégiát érvényesít, amelyben jelentős részvételt biztosítanak a fogyatékos személyeknek annak érdekében, hogy megoldják e kisebb történelmi város akadálymentesítésének kihívásait, melyek mindenekelőtt az épített környezetből adódnak.

Előzmények

Az „akadálymentesítés” azt jelenti, hogy a fogyatékos személyek másokkal egyenlő mértékű hozzáféréssel rendelkeznek a fizikai környezet, a közlekedés, az informatikai és kommunikációs technológiák és rendszerek, valamint más létesítmények és szolgáltatások terén.

A fogyatékos személyek érdekében történő akadálymentesítés előremozdítása a 2010 novemberében elfogadott európai fogyatékosságügyi stratégia (2010-2020) fő fellépései közé tartozik (lásd: IP/10/1505 and MEMO/10/578).

További információ:

Access●City díj

www.accesscityaward.eu

Az „Európai fogyatékosságügyi stratégia 2010–2020: megújított elkötelezettség az akadálymentes Európa megvalósítása iránt”, valamint a kiegészítő dokumentumok az alábbi internetcímen olvashatók:

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=hu&catId=89&newsId=933&furtherNews=yes

Viviane Reding alelnök, a jogérvényesülésért, az alapvető jogokért és az uniós polgárságért felelős biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding/index_en.htm


Side Bar