Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1640

V Bruslju, 2. decembra 2010

Bodi prostovoljec, spreminjaj svet!: Evropska komisija začenja evropsko leto prostovoljstva 2011

„Če želimo uresničiti naša upanja o boljšem in varnejšem svetu, potem bolj kot kdajkoli potrebujemo prostovoljce,“ je rekel Kofi Annan. V tem duhu 100 milijonov Evropejcev svoj čas in znanje namenja ljudem v stiski in tako prispeva k skupnosti: upokojen učitelj umetnosti nudi predavanja o evropskih mojstrovinah tujim obiskovalcem v muzeju, dijak bere zgodbe bolnim otrokom v bolnišnici, nekdanji igralec nogometa v državni ligi vodi treninge v lokalnem nogometnem klubu. Pomoč lahko nudimo na tisoče načinov. Da bi poudarila trud prostovoljcev in spodbudila čim več ljudi, da se jim pridružijo, je Evropska komisija danes začela evropsko leto prostovoljstva 2011. Podpredsednica Viviane Reding, evropska komisarka za pravosodje, temeljne pravice in državljanstvo, Jean-Marc Delizée, belgijski zvezni državni sekretar za socialne zadeve, in poslanka evropskega parlamenta Marian Harkin so predstavili letošnji slogan:Bodi prostovoljec, spreminjaj svet!:

„Rada bi izrazila spoštovanje do milijonov Evropejcev, ki si vzamejo čas, da bi izboljšali naš svet,“ je rekla Viviane Reding, evropska komisarka za pravosodje, temeljne pravice in državljanstvo. „Vsak človek ima globoko v sebi sposobnost pristopiti k ljudem v stiski in jim pomagati. Prostovoljstvo krepi temeljne evropske vrednote: solidarnost in socialno kohezijo. Z uvedbo evropskega leta prostovoljstva želim zbrati podporo za ljudi, ki pomagajo drugim. Prišel je čas, da tudi mi delimo in prispevamo ter skušamo pomagati ljudem, ki pomagajo!“

Študija Eurobarometra je maja 2010 pokazala, da 3 od 10 Evropejcev trdijo, da opravljajo prostovoljno delo. Obstajajo različne definicije in tradicije povezane s prostovoljstvom. Vendar vsem je skupno prepričanje, da če se ljudje združijo, da bi pomagali drug drugemu in ponudili podporo ljudem v stiski, imajo od tega korist družba kot celota in posamezni prostovoljci. S prostovoljnim delom ljudje pridobijo znanje, izkušnje in razširijo svoja družbena omrežja, kar lahko pogosto ustvari nove ali boljše zaposlitvene možnosti in hkrati omogoči osebni in družbeni razvoj.

Komisija pomaga mladim, da sodelujejo pri prostovoljnih dejavnostih. S pomočjo Evropske prostovoljne službe je na tisoče mladostnikov in mladih odraslih potovalo v tujino, da bi poučevali, spodbujali kulturno zavest in razvili pomembne življenjske sposobnosti. V Kopenhagnu na primer prostovoljci pomagajo invalidnim stanovalcem doma Verahus pri njihovih vsakdanjih opravilih. Skupaj s stanovalci organizirajo aktivnosti, kot so na primer slikanje, glasba, igre, šport, in jih spremljajo na izletih.

Da bi poudarili delo prostovoljcev, spodbudili druge, da se pridružijo, in da bi se uspešno soočili z izzivi, ima evropsko leto prostovoljstva štiri glavne cilje:

  • zmanjšati ovire za prostovoljno delo v Evropski uniji,

  • dati več pooblastil prostovoljnim organizacijam in izboljšati kakovost prostovoljstva,

  • nagraditi in priznati prostovoljno delo,

  • ozaveščati o vrednosti in pomembnosti prostovoljstva.

Za dosego teh ciljev bo Komisija spodbujala izmenjavo dobrih praks med organi držav članic in prostovoljnimi organizacijami. Predvsem bo poudarek na usposabljanju prostovoljcev, akreditaciji in zagotavljanju kakovosti ter smotrnem in učinkovitem razporejanju potencialnih prostovoljcev glede na potrebe po prostovoljnem delu. Komisija bo spodbujala vseevropske pobude za povezovanje, ki bi omogočale čezmejne izmenjave in sinergije med prostovoljnimi organizacijami in drugimi sektorji, predvsem podjetji.

V času evropskega leta prostovoljstva bo Komisija poudarjala in spodbujala na stotine dejavnosti in projektov. Na ravni Evropske unije spadajo med te dejavnosti:

  • Turneja evropskega leta prostovoljstva 2011: Prostovoljci se bodo odpravili na enoletno turnejo po državah Evropske unije, kjer bodo predstavili svoje delo in pri tem ves čas sodelovali z oblikovalci politike in javnostjo.

  • Poročilo evropskega leta prostovoljstva: 27 prostovoljnih poročevalcev bo sledilo delu 54 prostovoljnih organizacij in oblikovalo poročila v avdio, video in pisni obliki, ki bodo objavljena v medijih. Konec leta bodo poročila združena v profesionalno dokumentarno oddajo o evropskem letu in turneji.

  • Štiri tematske konference v letu 2011, osredotočene na ključna vprašanja, povezana s prostovoljstvom: 8. Januarja v Budimpešti: priznavanje prostovoljstva, maj/junij: praznovanje prostovoljstva in dragocenega prispevka prostovoljcev, oktober: več pooblastil za prostovoljne organizacije, december: zaključna konferenca o prihodnjih izzivih.

Komisija tesno sodeluje z „zavezništvom“ prostovoljnih organizacij, Evropskim parlamentom, državami članicami, Odborom regij, Evropskim ekonomsko-socialnim odborom, Svetom Evrope in prostovoljci Organizacije združenih narodov.

Dodatne informacije

Uradna spletna stran evropskega leta:

www.europa.eu/volunteering (vključuje časovni razpored turneje evropskega leta prostovoljstva)

Spletna stran zavezništva:

www.eyv2011.eu

Spletna stran podpredsednice Komisije ter komisarke za pravosodje, temeljne pravice in državljanstvo Viviane Reding:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding/index_en.htm


Side Bar