Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1640

Βρυξέλλες, 2 Δεκεμβρίου 2010

«Γίνε εθελοντής! Η προσφορά σου είναι σημαντική»: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινιάζει το ευρωπαϊκό έτος εθελοντισμού 2011

«Για να μην παραμείνουν ευσεβείς πόθοι οι ελπίδες μας για έναν καλύτερο και πιο ασφαλή κόσμο, χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ αφοσιωμένους εθελοντές», είπε ο Kofi Annan. Στο πνεύμα αυτό, 100 εκατομμύρια Ευρωπαίοι αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο και τις γνώσεις τους για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη και να στηρίξουν την κοινότητά τους. Τα παραδείγματα πολλά: ένας συνταξιούχος καθηγητής τέχνης που δίνει διαλέξεις σχετικά με ευρωπαϊκά αριστουργήματα στους αλλοδαπούς επισκέπτες ενός μουσείου, ένας μαθητής λυκείου που διαβάζει σε παιδιά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο ή ένας παλιός ποδοσφαιριστής της εθνικής ομάδας που προπονεί την ομάδα της γειτονιάς. Υπάρχουν χιλιάδες τρόποι για ν’ αλλάξουμε τα πράγματα. Για να τονίσει αυτές τις προσπάθειες και να παροτρύνει περισσότερους πολίτες να τις μιμηθούν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακήρυξε σήμερα το 2011 Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού. Η αντιπρόεδρος της ΕΕ Viviane Reding, αρμόδια για τη Δικαιοσύνη, τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και την Ιθαγένεια, μαζί με τον Jean-Marc Delizée, ομοσπονδιακό Υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων του Βελγίου, και την Marian Harkin, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσίασαν το σύνθημα της χρονιάς: «Γίνε εθελοντής! Η προσφορά σου είναι σημαντική».

«Θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στα εκατομμύρια Ευρωπαίους που διαθέτουν τον χρόνο τους για να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο», δήλωσε η Viviane Reding, Επίτροπος αρμόδια για τη Δικαιοσύνη, τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και την Ιθαγένεια. «Όλοι έχουμε κατά βάθος την ικανότητα να βοηθήσουμε εκείνους που έχουν ανάγκη. Ο εθελοντισμός ενδυναμώνει τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες: την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή. Εγκαινιάζοντας το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού, θέλω να στηρίξω εκείνους που προσπαθούν να αλλάξουν τα πράγματα. Έφτασε η ώρα να μοιραστούμε και να δώσουμε κάτι με τη σειρά μας, να βοηθήσουμε δηλαδή εκείνους που βοηθούν»!

Μελέτη του Ευρωβαρομέτρου τον Μάιο του 2010 αποκάλυψε ότι 3 στους 10 Ευρωπαίους ισχυρίζονται ότι επιδίδονται σε κάποια εθελοντική δραστηριότητα. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί ορισμοί και διαφορετικές παραδόσεις όσον αφορά τον εθελοντισμό. Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των δραστηριοτήτων είναι ότι κάθε φορά που οι άνθρωποι ενώνονται για να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο ή για να στηρίξουν εκείνους που έχουν ανάγκη ωφελείται τόσο η κοινωνία στο σύνολό της όσο και ο κάθε εθελοντής χωριστά. Με τον εθελοντισμό, οι άνθρωποι αποκτούν γνώσεις, αξιοποιούν τις ικανότητές τους και επεκτείνουν το κοινωνικό τους δίκτυο, πράγμα που συχνά μπορεί να τους ανοίξει νέες ή καλύτερες προοπτικές απασχόλησης, και να συμβάλει στην προσωπική και κοινωνική τους ανάπτυξη.

Η Επιτροπή βοηθά τους νέους να συμμετέχουν σε εθελοντικές δραστηριότητες. Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας, χιλιάδες έφηβοι και νέοι πηγαίνουν στο εξωτερικό για να διδάξουν, να συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε διαπολιτισμικά θέματα και να αποκτήσουν χρήσιμες εμπειρίες για τη ζωή τους. Για παράδειγμα, οι εθελοντές του «Verahus», ενός κέντρου μέριμνας αναπήρων στην Κοπεγχάγη, βοηθούν τους τροφίμους στην καθημερινότητά τους. Τους προτείνουν διάφορες ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως ζωγραφική, μουσική, παιχνίδια και αθλητισμό, και τους συνοδεύουν σε εκδρομές.

Για να προβάλει το έργο των εθελοντών, και για να παροτρύνει και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και να αντιμετωπίσουν τις ίδιες προκλήσεις, το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού (ΕΕΕ) 2011 έχει τέσσερις βασικούς στόχους:

  • Μείωση των εμποδίων για τον εθελοντισμό στην ΕΕ

  • Ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων και βελτίωση της ποιότητας του εθελοντισμού

  • Ανταμοιβή και αναγνώριση των εθελοντικών δραστηριοτήτων

  • Ευαισθητοποίηση όσον αφορά την αξία και τη σημασία του εθελοντισμού.

Για την επίτευξη των στόχων αυτών, η Επιτροπή θα ενθαρρύνει την ανταλλαγή ορθών πρακτικών μεταξύ των αρχών και των εθελοντικών οργανώσεων στα κράτη μέλη. Μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί στην κατάρτιση των εθελοντών, στην πιστοποίηση και τη διασφάλιση της ποιότητας, καθώς και στην εξεύρεση των κατάλληλων εθελοντικών ευκαιριών για τους δυνητικούς εθελοντές. Η Επιτροπή θα ενθαρρύνει νέες πρωτοβουλίες δικτύωσης, ευρωπαϊκής εμβέλειας, με στόχο την προώθηση των διασυνοριακών ανταλλαγών και συνεργιών ανάμεσα σε εθελοντικές οργανώσεις και άλλους κλάδους, ιδίως τον επιχειρηματικό κόσμο.

Στη διάρκεια του Έτους Εθελοντισμού, θα προβληθούν και θα προωθηθούν εκατοντάδες δραστηριότητες και σχέδια. Σε επίπεδο ΕΕ, αυτά περιλαμβάνουν:

  • Περιοδεία του ΕΕΕ 2011: Εθελοντές θα περιοδεύουν στις χώρες της ΕΕ επί ένα έτος, προβάλλοντας το έργο τους και ερχόμενοι σε στενή επαφή με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και το κοινό σε κάθε βήμα της περιοδείας.

  • Αναμετάδοση ΕΕΕ: 27 εθελοντές ρεπόρτερ «αναμετάδοσης» θα παρακολουθούν το έργο 54 εθελοντικών οργανώσεων και θα κάνουν ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό ρεπορτάζ, καθώς και ρεπορτάζ σε έντυπα· τα ρεπορτάζ αυτά θα μεταδίδονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Στο τέλος του έτους, όλα τα ρεπορτάζ θα συγκεντρωθούν για να δημιουργηθεί μια ταινία τεκμηρίωσης με ποιότητα εκπομπής σχετικά με το Ευρωπαϊκό Έτος και την περιοδεία του.

  • Τέσσερις θεματικές διασκέψεις θα οργανωθούν εντός του 2011 για να προβληθούν βασικά ζητήματα που άπτονται του εθελοντισμού: 8 Ιανουαρίου στη Βουδαπέστη: Αναγνώριση του Εθελοντισμού· Μάιος/Ιούνιος: Ανάδειξη των εθελοντών και της πολύτιμης συνεισφοράς τους· Οκτώβριος: Ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων· Δεκέμβριος: Καταληκτική διάσκεψη σχετικά με τις μελλοντικές προκλήσεις.

Η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με την «Ένωση» εθελοντικών οργανώσεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα κράτη μέλη, την Επιτροπή των Περιφερειών, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τους Εθελοντές των Ηνωμένων Εθνών.

Περισσότερες πληροφορίες

Επίσημος δικτυακό τόπος για το Ευρωπαϊκό Έτος: www.europa.eu/volunteering (περιλαμβάνει το χρονοδιάγραμμα της Περιοδείας του ΕΕΕ)

Δικτυακός τόπος της «Ένωσης» εθελοντικών οργανώσεων: www.eyv2011.eu

Αρχική σελίδα της Viviane Reding, αντιπροέδρου και επιτρόπου αρμόδιας για τη Δικαιοσύνη, τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και την Ιθαγένεια:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding/index_en.htm


Side Bar